Η πυρηνική σύντηξη είναι πιο κοντά από ποτέ

Χάρη σε μία νέα καινοτομία
02 Δεκεμβρίου 2022 12:57
Η πυρηνική σύντηξη είναι πιο κοντά από ποτέ

Η πυρηνική σύντηξη, το “άγιο δισκοπότηρο” των επιστημόνων, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ, χάρη σε μία καινοτομία στα μαγνητικά πεδία. Ερευνητές του Lawrence Livermore National Laboratory ανέπτυξαν μία νέα διάταξη μαγνητικού πεδίου που κατάφερε να τριπλασιάσει την απόδοση της αντίδρασης πυρηνικής σύντηξης στα πειράματα, “πλησιάζοντας” το επίπεδο που απαιτείται για μία αυτοσυντηρούμενη αντίδραση στο πλάσμα. Το νέο πεδίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην παγίδευση της θερμότητας, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση.

Διακόσια lasers στόχευσαν τα ισότοπα υδρογόνου, δευτέριο και τρίτιο και οι παραγόμενες ακτίνες Χ προκάλεσαν ενδόρρηξη του καυσίμου παράγοντας πολύ υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σύντηξη.

Η χρήση μαγνητών για τη θέρμανση της αντίδρασης δεν είναι νέα και υπάρχει από το 2012. Η συγκεκριμένη όπως ήταν πολύ πιο αποτελεσματική παράγοντας 40% περισσότερη θερμότητα και τρεις φορές περισσότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, η πρακτική χρήση αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης απέχει αρκετά χρόνια ακόμα. Η παραγόμενη ενέργεια είναι σήμερα μικρότερη από αυτή με την οποία τροφοδοτούμε τις αντιδράσεις. Τώρα, το επόμενο πείραμα θα χρησιμοποιήσει μία κρυογονική κάψουλα για να καταλάβουμε καλύτερα τη φυσική της σύντηξης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Physical Review Letters.