Επιστήμονες ζωντάνεψαν αρχαίους “ιούς-ζόμπι“ από τους πάγους της Σιβηρίας

Ιοί ηλικίας 50.000 ετών
27 Νοεμβρίου 2022 21:01
Επιστήμονες ζωντάνεψαν αρχαίους “ιούς-ζόμπι“ από τους πάγους της Σιβηρίας

Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας έφεραν ξανά στη ζωή αρχαίους "ιούς-ζόμπι" ηλικίας μέχρι και 50.000 ετών, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι βαθιά στους πάγους της Σιβηρίας.

Στον αρχαίο αυτόν ιό δόθηκε το όνομα Pandoravirus yedoma, το οποίο παραπέμπει στο μέγεθός του και στον τύπο του εδάφους του μόνιμου παγετού στο οποίο βρέθηκε, σύμφωνα με το Science Alert.

Οι επιστήμονες ξεπαγώνουν αυτούς τους αρχαίους ιούς προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία. Καθώς το μόνιμα παγωμένο έδαφος, λιώνει στο βόρειο ημισφαίριο, ο πάγος που αποψύχεται απελευθερώνει τόνους παγιδευμένων χημικών ουσιών και μικροβίων.

"Λόγω της υπερθέρμανσης του κλίματος, η μη αναστρέψιμη απόψυξη του μόνιμου πάγου απελευθερώνει οργανική ύλη που έχει παγώσει για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποσυντίθεται και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο του θερμοκηπίου", γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. "Μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από αναγεννημένα κυτταρικά μικρόβια (προκαρυώτες, μονοκύτταροι ευκαρυώτες), καθώς και ιούς που παρέμεναν αδρανείς από τους προϊστορικούς χρόνους".

Ορισμένοι από αυτούς τους "ιούς ζόμπι" θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, προειδοποιούν οι συγγραφείς. Και, στην πραγματικότητα, η απόψυξη του μόνιμου πάγου έχει ήδη στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία το γεγονός της ριψοκίνδυνης αναζήτησης αυτών των ιών που έχουν βρεθεί σε "κατεψυγμένα λείψανα μαμούθ, μαλλιαρών ρινόκερων και προϊστορικών αλόγων".

Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι αρχαίοι ιοί θα μπορούσαν να μολύνουν έναν ξενιστή μόλις εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες, όπως η θερμότητα, το οξυγόνο και οι υπεριώδεις ακτίνες. Όμως οι ερευνητές λένε ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας κατάστασης αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερο από το μόνιμο στρώμα πάγου ξεπαγώνει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαμβάνουν την Αρκτική, που λιώνει εξαιτίας εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Tags: