Οι Russo Brothers δε θεωρούν "ιερό" το σινεμά και τάσσονται υπέρ του streaming

Οι δηλώσεις των σκηνοθετών του Avengers: Endgame θα συζητηθούν
16 Ιουλίου 2022 10:06
Οι Russo Brothers δε θεωρούν "ιερό" το σινεμά και τάσσονται υπέρ του streaming

Σε δηλώσεις που θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν αντιδράσεις προχώρησαν οι Joe και Anthony Russo σχετικά με το debate μεταξύ κινηματογραφικής εμπειρίας και streaming. Οι σκηνοθέτες των Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame τάσσονται υπέρ του streaming, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους όπως ο Christopher Nolan για παράδειγμα που απαγορεύει τις ταινίες του να κυκλοφορήσουν σε streaming υπηρεσία ταυτόχρονα. 

Η πανδημία άλλαξε άρδην το σκηνικό της βιομηχανίας του σινεμά, με την κινηματογραφική εμπειρία και το box office να μεταμορφώνεται και να προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να συνυπάρξει με τις streaming υπηρεσίες. Η κατάσταστη του box office άλλωστε δεν επιτρέπει σε πολλές ταινίες να παίζονται ταυτόχρονα, αφήνοντας χώρο μόνο για μεγάλες blockbuster παραγωγές, όπως αυτές της Marvel να κυριαρχούν. 

Ο Anthony Russo, μιλώντας στο THR στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρεμιέρας της νέας τους ταινίας για το Netflix, με τίτλο 'The Gray Man', εξέφρασε αναλυτικά τις σκέψεις του για την κινηματογραφική εμπειρία και εξήγειρε το θέμα πως οι ταινίες θα πρέπει να προβάλλονται μόνο στις αίθουσες: 

Δε μου αρέσει να φέρομαι σα παιδί σε αυτό το επίπεδο. Αγαπάμε τα πάντα που έχουν να κάνουν με τον κλασικό κινηματογράφο, αλλά ποτέ δεν ήμασταν ευλαβικά πιστοί με κανέναν τρόπο σε αυτό. Πάντοτε μας ενθουσίαζε το ερώτημα του "πώς θα το πάμε ένα βήμα μπροστά;". Αυτό το ερώτημα είναι μέρος της φιλοσοφίας μας με το να μην είμαστε ευλαβικά πιστοί στην κινηματογραφική διανομή. Πώς θα ξεφύγουμε από τα παλιά μοντέλα; Πως θα φτάσουμε σε κοινά που δεν είχαμε φτάσει μέχρι τώρα; Αυτά μας ενδιαφέρουν πολύ. 

 

Έπειτα, ο αδερφός του Joe Russo, εξήγησε περισσότερο τη σκέψη αυτή κάνοντας μια δήλωση που ίσως και να χαρακτηριστεί εμπρηστική: 

Ο auteur κινηματογράφος είναι πλέον 50 ετών, καθώς δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70. Μεγαλώσαμε με αυτό και όταν ήμασταν παιδιά ήταν πολύ σημαντικό πράγμα. Επίσης, όμως, έχουμε επίγνωση πως ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και όσο προσπαθούμε περισσότερο να τον αποτρέψουμε από το να αλλάξει τόσο περισσότερο χάος δημιουργούμε. Δεν είναι δουλειά κανενός να απορρίπτει τις ιδέες της επόμενης γενιάς. Βρισκόμαστε σε μια κρίση αυτή τη στιγμή επειδή όλοι τσακώνονται με τον διπλανό τους. Είναι θλιβερό το να το βλέπεις, όντας άτομα που μεγάλωσαν αγαπώντας τον κινηματογράφο. 

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πως πρόκειται για μια ελιτίστικη ιδέα του να μπορείς να πηγαίνεις στο σινεμά. Έχει γίνει πολύ γ****α ακριβό. Οπότε αυτή η ιδέα που δημιουργήθηκε και προσκολλόμαστε σε αυτή ότι το σινεμά είναι ένας "ιερός χώρος", είναι μαλ***ιες. Είναι κάτι που απορρίπτει την ιδέα του να μπορούν όλοι να βλέπουν την ταινία. Εκεί όπου έχει αξία η ψηφιακή διανομή, πέραν των όσων προανέφερα, είναι ότι προωθεί την ποικιλομορφία και ο κόσμος μπορεί να μοιράζεται τους λογαριασμούς του, όπως π.χ. το να μπορούν να πάρουν 40 ιστορίες στο κόστος της μίας. Το να έχουμε όμως ένα είδος πολιτιστικού πολέμου σχετικά με το εάν αυτό έχει αξία ή όχι είναι για εμάς εντελώς παλαβό. 

Η σύνοψη του The Gray Man: 

Ο "Gray Man" είναι ο πράκτορας της CIA Κόρτ Τζέντρι (Ράιαν Γκόσλινγκ), γνωστός και ως "Σιέρα Σιξ". Ο Τζέντρι, που ήταν κάποτε ένας εξαιρετικά ικανός κι εγκεκριμένος από την Υπηρεσία έμπορος θανάτου, απελευθερώνεται από ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα και στρατολογείται από τον προϊστάμενό του, Ντόναλντ Φιτζρόι (Μπίλι Μπομπ Θόρντον). Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Σιξ είναι ο στόχος, τον οποίο κυνηγά σε όλο τον κόσμο ο Λόιντ Χάνσεν (Κρις Έβανς), πρώην συνεργάτης του στη CIA, που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να τον εξουδετερώσει. Η πράκτορας Ντάνι Μιράντα (Άνα ντε Άρμας) φροντίζει για την προστασία του. Θα τη χρειαστεί.

Το σενάριο του Gray Man έγραψαν οι Russos μαζί με τους συνήθης ύποπτους συνεργάτες του από το MCU, τους Christopher Marks και Stephen McFeely. Πρόκειται για την ακριβότερη πρωτότυπη παραγωγή στην ιστορία του Netflix με budget που ξεπερνάει τα $200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν βλέψεις ώστε να μετατραπεί σε ένα σύμπαν με spinoff ταινίες που θα θυμίζουν στο στιλ το franchise του James Bond.

Παίζουν οι: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas (No Time To Die, Knives Out), Rege-Jean Page (Bridgerton), Jessica Henwick (Matrix: Resurrections), Billy Bob Thornton (Fargo) και Alfre Woodard.

To The Gray Man παίζει από τις 15 Ιουλίου σε επιλεγμένα σινεμά και στις 22 Ιουλίου θα γίνει διαθέσιμο παγκοσμίως στο Netflix.