5 ταινίες για να δείτε αν σας άρεσε το Prisoners

Απαγωγές, ανεξιχνίαστές δολοφονίες και άλλα φρικτά εγκλήματα στην παρακάτω λίστα
08 Απριλίου 2022 13:09
5 ταινίες για να δείτε αν σας άρεσε το Prisoners

Σε μια ήσυχη γειτονιά στα προάστια της Πενσυλβάνια, δυο οικογένειες της περιοχής, οι Dover και οι Birch, αποφασίζουν να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών μαζί. Αυτό που δεν φανταζόντουσαν ήταν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους. Οι δυο μικρές  κόρες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένα δύσκολο παζλ για την αστυνομία η οποία προσπαθεί να βρει στοιχεία και υπόπτους.

Η ταινία έχει τρία ατού, το πρώτο είναι πως στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Denis Villeneuve, το δεύτερο είναι οι Jake Gyllenhaal και Huge Jackman ενώ το τρίτο της ατού είναι πως έχει επιλεχθεί για διευθυντής φωτογραφίας ο Roger A. Deakins. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι γεμάτο ένταση, πόνο και συγκίνηση. Η συνολική διάρκεια της ταινίας είναι δυόμιση ώρες και πραγματικά δεν καταλαβαίνεις πως κυλάει ο χρόνος με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη. Ο σεναριογράφος της ταινίας Aaron Guzikowski, άντλησε έμπνευση από το σκοτεινό διήγημα The Tell-Tale Heart του Edgar Allan Poe, που περιλαμβάνει τον προσεκτικό υπολογισμό ενός φόνου και την απόπειρα του τέλειου εγκλήματος, με τον τεμαχισμό του θύματος στην μπανιέρα του δολοφόνου και την απόκρυψή του σώματος του κάτω από το δάπεδο του σπιτιού του.

Στην λίστα που ακολουθεί, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ταινίες παρόμοιες με το Prisoners του Villeneuve, κυρίως, στον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή, στις ερμηνείες αλλά και στην γενικότερη ατμόσφαιρά.


Gone Baby Gone | Σκηνοθεσία: Ben Affleck (2007)

Σε μια κακόφημη γειτονιά της Βοστώνης, ένα 4χρονο κοριτσάκι εξαφανίζεται αλλά οι έρευνες της τοπικής αστυνομίας δεν οδηγούν πουθενά. Οι δυο ιδιωτικοί ντετέκτιβ που έχουν προσληφθεί από τους συγγενείς για να συνεχίσουν την δουλειά των αρχών, είναι ο Patrick Kenzie και η σύντροφος του Angie Gennaro, οι οποίοι θα ανακαλύψουν δυστυχώς ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο σκοτεινή και άγρια απ’ όσο φαντάζονταν κανείς.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Dennis Lehane, το Gone Baby Gone αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ben Affleck, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Casey Affleck, η Michelle Monaghan, ο Morgan Freeman και ο Ed Harris. Το βραδύκαυστο αυτό θρίλερ ήταν ένα από τα καλύτερα της συγκεκριμένης χρονιάς και σίγουρα μία από τις αξιοσημείωτες δουλειές στην σκηνοθετική του καριέρα.

Changeling | Σκηνοθεσία: Clint Eastwood (2008)

Με το μινιμαλισμό που τον διακρίνει στο να αφηγείται ιστορίες, ο Clint Eastwood, σκηνοθετεί με διακριτικότητα το δράμα μιας ανύπαντρης μητέρας όταν ανακαλύπτει έντρομη ότι ο 9χρονος γιός της έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Η αστυνομία αναλαμβάνει την υπόθεση, αντί για τον αληθινό γιο όμως, της παραδίδει κάποιο άλλο παιδί που του μοιάζει. Μετά από την άρνηση της να δεχθεί αυτό που της λένε, ένα κουβάρι σκοτεινό και γεμάτο μυστικά ξετυλίγεται μπροστά στην οθόνη μας.

Αν και η συγκεκριμένη ταινία διαδραματίζεται στο ηλιόλουστο Los Angeles του 1928, αρκετά στοιχεία της (όπως ο ρυθμός ή η απόγνωση της μητέρας) θα σας θυμίσουν το κλίμα που υπήρχε στο Prisoners του Villeneuve.

The Secret in Their Eyes | Σκηνοθεσία: Juan José Campanella (2009)

Το El Secreto De Sus Ojos (The Secret In Their Eyes) του Juan José Campanella, είναι μια ιστορία πάθους, αφοσίωσης, εκδίκησης αλλά και δικαιοσύνης. Ξεκινώντας να γράφει ένα μυθιστόρημα για τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, ο ντετέκτιβ Benjamin Esposito, συναντάει μια αγαπημένη φίλη από τα παλιά και μαζί ανασύρουν μνήμες από το φρικτό έγκλημα με θύμα τη νεαρή Liliana Colotto αλλά και την αναζήτηση του δολοφόνου της.

Βραβευμένο με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 82η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία-αριστούργημα από την Αργεντινή είχε καταπλήξει κοινό και κριτικούς την συγκεκριμένη χρονιά κάνοντας μάλιστα και εξαιρετική πορεία στο παγκόσμιο box office.

The Silence | Σκηνοθεσία: Baran bo Odar (2010)

 

Το καλοκαίρι του 1986 η 11χρονη Pia, βιάζεται και δολοφονείται σε ένα χωράφι κοντά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας από έναν άνδρα, ενώ ένας άλλος παρακολουθεί σιωπηλά από τη θέση του συνοδηγού του κόκκινου αυτοκινήτου του. Ο δολοφόνος τοποθετεί το άψυχο σωματάκι της στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και αφήνει πίσω το ποδήλατό της. 23 χρόνια μετά από την φρικτή αυτή δολοφονία, το 2009, η 13χρονη Sinikka εξαφανίζεται με το ποδήλατο της παρατημένο στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε βρεθεί το ποδήλατο της αδικοχαμένης Pia.

Το συγκλονιστικό αυτό θρίλερ, μας έρχεται από την Γερμανία και είναι σκηνοθετημένο από τον Baran bo Odar.

Gone Girl | Σκηνοθεσία: David Fincher (2014)

Η ατμόσφαιρα των ερωτικών θρίλερ με πρωταγωνιστές τύπου Michael Douglas την εποχή των 90’s είναι διάχυτη στο Gone Girl του David Fincher. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός σκηνοθέτης προέρχεται από την συγκεκριμένη δεκαετία, έχοντας μάλιστα και πλούσιο βιογραφικό από τέτοιου είδους ταινίες. Εδώ, θα δούμε τον Ben Affleck να πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός συζύγου που βλέπει όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του, όταν, μετά την εξαφάνιση της συντρόφου του, η κοινή γνώμη, επηρεασμένη από τα μέσα ενημέρωσης, τον κατηγορεί για την ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Ο σύγχρονος μάστερ του σασπένς David Fincher, συνθέτει εδώ ένα σκοτεινό θρίλερ γεμάτο ερωτηματικά και γρίφους μέχρι το φινάλε και την μεγάλη ανατροπή.