Oscars 2021: Το Netflix με τις περισσότερες υποψηφιότητες θέτοντας νέο ρεκόρ

Δεν είναι παραδοσιακή δύναμη
16 Μαρτίου 2021 17:03
Oscars 2021: Το Netflix με τις περισσότερες υποψηφιότητες θέτοντας νέο ρεκόρ

Τώρα που γνωρίζουμε τους διαγωνιζόμενους στην κούρσα των Oscars του 2021 ήρθε να αναλύσουμε λίγο βαθύτερα τις υποψηφιότητες. Σε ένα από τα φετινά ρεκόρ το Netflix είναι το στούντιο που συγκέντρωσε 35 υποψηφιότητες συνολικά, τις περισσότερες από κάθε άλλο στούντιο ή streaming υπηρεσία, μιας και λόγω του ολοένα εξελισσόμενου μέσου συμπεριλαμβάνονται κανονικά και αυτές. 

Από την πλευρά του Netflix έσπασε το περσινό του ρεκόρ με 24 υποψηφιότητες έχοντας το "The Irishman" του Martin Scorsese ως ναυαρχίδα και αυτό των 15 υποψηφιοτήτων του 2019 όταν ο streaming κολοσσός μπήκε στην κούρσα τότε με το "Roma" του Alfonso Cuaron ως φαβορί. Φέτος φαβορί είναι το "Mank" του David Fincher με 10 υποψηφιότητες -τις περισσότερες από κάθε άλλη ταινία- και το Trial of the Chicago 7 του Aaron Sorkin με 7 υποψηφιότητες, ενώ ακολουθούν τα "Ma Rainey's Black Bottom" του George C. Wolfe με 5 και το "Hillbilly Elegy" του Ron Howard με 2 υποψηφιότητες. Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που το Netflix, μια εν γένει streaming υπηρεσία να επικρατεί έναντι των παραδοσιακών δυνάμεων του Χόλιγουντ. 

Γενικότερα όμως στην ιστορία των Oscars βρίσκεται στην 3η ή και την 2η θέση ανάλογα από ποια σκοπιά θα το δείτε. Η United Artists κατέχει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων για στούντιο με 45 το μακρινό 1941. Πολλές δεκαετίες μετά η Miramax με τις κυκλοφορίες του 2002-03 κυριάρχησε με 40 υποψηφιότητες στα Oscars του 2003, όμως υπάρχει ένα "αλλά" στην υπόθεση. Από τις 40 υποψηφιότητες οι εννέα προέρχονται από το "The Hours", το οποίο η Paramount Pictures είχε αναλάβει την κινηματογραφική του διάθεση. Αν αφαιρεθούν αυτά το σύνολο γίνεται 31 και έτσι το Netflix μπορούμε, κατά μία έννοια, να πούμε ότι κατέχει πλέον τη 2η θέση στην ιστορία. 

Η Walt Disney, έχοντας στο τσεπάκι της και την Searchlight (πρώην Fox) μπορεί να υπερηφανεύεται πως μάζεψε συνολικά 15 υποψηφιότητες. Στη φαρέτρα της μετράει 6 υποψηφιότητες χάρη στο Nomadland της Chloe Zhao, 8 από τις Pixar και Disney Animation και ένα από το Hulu και την ερμηνεία της Billie Holiday στο "The United States vs. Billie Holiday". Αν βγάζαμε τα στούντιο που κατέχει πλέον μένουν οι 8 υποψηφιότητες των κινουμένων σχεδίων της.

Η Amazon Studios έρχεται από μόνη της -χωρίς άλλα labels δηλαδή- να συγκεντρώσει 12 υποψηφιότητες. Αυτές χάρη στα "Sound of Metal" του Darius Marder, "One Night in Miami" της Regina King και το "Borat Subsequent Moviefilm" του Sacha Baron Cohen. Και το Apple TV Plus κατάφερε να τρυπώσει στην κούρσα με την ταινία κινουμένων σχεδίων "Wolfwalkers" και το "Greyhound" με τον Tom Hanks στην κατηγορία "Καλύτερου Ήχου". 

Στις παραδοσιακές δυνάμεις συναντάμε την Warner Bros (8 υποψηφιότητες), Focus Features (7 υποψηφιότητες), A24, Searchlight και Sony Pictures Classic (6 υποψηφιότητες), η Universal (4 υποψηφιότητες), και τέλος, οι Magnolia και Paramount με δύο υποψηφιότητες.