Η ταινία Μήλα του Χρήστου Νίκου θα μας εκπροσωπήσει στα Oscars 2021

Η χώρα μας θα διεκδικήσει μια θέση στις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ "Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους"
07 Νοεμβρίου 2020 13:43
Η ταινία Μήλα του Χρήστου Νίκου θα μας εκπροσωπήσει στα Oscars 2021

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από σχετική διαδικασία της αρμόδιας επιτροπής, η ταινία "Μήλα" του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, επιλέχθηκε για να μας εκπροσωπήσει στα Oscars 2021 και να διεκδικήσει μια από τις υποψηφιότητες στην κατηγορία "Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους".

Τo "Apples" όπως είναι ο αγγλικός τίτλος της, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας 2020 κερδίζοντας θετικότατες εντυπώσεις. Μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Cate Blanchett η οποία ανέλαβε το ρόλο του εκτελεστικού παραγωγού αλλά και προσωπικά την προώθηση της ταινίας, μέσα από την εταιρία παραγωγής της, Dirty Films. 

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος πως το Apples επιλέχθηκε "κατά πλειοψηφία από την επιτροπή για την καλή της φωτογραφία (ο Bartosz Swiniarski είναι διευθυντής φωτογραφίας), την οικουμενικότητα και επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει." 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μόνο ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε την τελευταία δεκαετία να περάσει στην τελική πεντάδα της εν λόγω κατηγορίας.

Αναφορικά οι συμμετοχές της Ελλάδας έκτοτε ήταν οι εξής: "Attenberg" της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018 και το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου το 2019.

Αυτή είναι η επίσημη πλοκή της ταινίας και το trailer της:

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Με τη σειρά μας να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας με την ελπίδα να τη δούμε υποψήφια στην λαμπερή 93η Τελετή Απονομής των Όσκαρ.