Μετά από 19 χρόνια, δίνεται Χρυσή Σφαίρα σε γυναίκα συνθέτη

Με την Hildur Gudnadóttir να εξασφαλίζει για το ‘Joker’ και 2ο βραβείο
06 Ιανουαρίου 2020 12:01
Μετά από 19 χρόνια, δίνεται Χρυσή Σφαίρα σε γυναίκα συνθέτη

Οι μελωδίες της στο Joker, ανέδειξαν το όνομα της Hildur Gudnadóttir στην κατηγορία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης, όντας η πρώτη γυναίκα-μουσικός που παραλαμβάνει το βραβείο αυτό μετά από δέκα εννέα χρόνια, αφού είχε να σημειωθεί αντίστοιχη διάκριση απ’ το 2001, όταν δηλαδή στο βήμα ως νικητές είχαν ανέβει η Lisa Gerrard και ο Hans Zimmer για το soundtrack του Gladiator.

Συνυποψήφιοι της Gudnadóttir ήταν ο Alexandre Desplat για το Little Women, ο Randy Newman για το Marriage Story, ο Thomas Newman για το 1917, και ο Daniel Pemberton για το Motherless Brooklyn.

Στον ευχαριστήριο λόγο της, η Gudnadottir που έχει γράψει και την μουσική της επιτυχημένης μίνι τηλεοπτικής μυθοπλασίας Chernobyl η οποία βραβεύτηκε με Χρυσή σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερης Τηλεταινίας Ή Μίνι Σειράς, απευθύνθηκε σε αγαπημένα πρόσωπα και συνεργάτες, και ειδικά στον Joaquin Phoenix:

«Σ’ ευχαριστώ, Joaquin, που έκανες την δουλειά μου πραγματικά εύκολη με την τόσο θεαματική και απίστευτη ερμηνεία σου!...».

Για αυτήν της την κατάκτηση πρόσθεσε λίγο μετά, στα παρασκήνια: «Νομίζω ότι η ιστορία του χαρακτήρα με ενέπνευσε πολύ!...Αλλά πάντα είναι λιγάκι επικίνδυνο να αρχίσεις να αναφέρεσαι σε προηγούμενες δουλειές συναδέλφων σου όταν καταπιάνεσαι με μία φιγούρα και σκόπιμα απείχα από  κάτι τέτοιο... Έχω προσέξει πάντως μερικές φορές μία δυσανασχέτηση την τελευταία δεκαετία ως προς την εμπιστοσύνη που εισπράττουν οι γυναίκες καλλιτέχνες για τόσο μεγάλα εγχειρήματα. Πιστεύω, όμως, πως εξαιτίας της ευαισθητοποίησης που προέκυψε τα δύο τελευταία χρόνια σχετικά με τη θέση των γυναικών στη βιομηχανία, έχω ευεργετηθεί σίγουρα και εγώ πολύ από αυτό. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι λίγο πιο ανοιχτοί πια στο να εμπιστεύονται γυναίκες επαγγελματίες του χώρου».