Ο σκηνοθέτης του Joker απαντά στις αντιδράσεις περί υπερβολικής βίας

Η Warner Bros. στηρίζει τον δημιουργό
26 Σεπτεμβρίου 2019 16:45
Ο σκηνοθέτης του Joker απαντά στις αντιδράσεις περί υπερβολικής βίας

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει ένα αρνητικό κλίμα για το άκρως αναμενόμενο Joker σχετικά με την υπερβολική βία που απεικονίζεται στην ταινία. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σκηνοθέτη Todd Phillips στο Associated Press μίλησε για αυτό το θέμα και γιατί ο κόσμος φοβάται να πάει να το δει. 

Η απάντησή του Phillips είχε ως βάση το περιστατικό του 2012 στο Aurora του Colorado όταν ένας άνδρας άνοιξε ξαφνικά πυρ κατά την προβολή του The Dark Knight Rises. Τόνισε ότι λανθασμένα είχε ειπωθεί τότε πως ο ένοπλος άνδρας είχε ντυθεί ως Joker για να διαπράξει αυτό το έγκλημα. 

Αυτά είναι τα όσα δήλωσε χαρακτηριστικά:

Πιστεύω πως το περισταστικό της Aurora ήταν μια φρικτή, φρικτή κατάσταση αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι κάτι που ρίχνεις το φταίξιμο στην ταινία. Ειλικρινά, εάν το ψάξετε λίγο παραπάνω θα βρείτε πως ο ένοπλος δεν μπήκε ντυμένος ως Joker. Είχε λανθασμένα ειπωθεί αυτό. Τα μαλλιά του ήταν βαμμένα κόκκινα και είχε πάθει νευρικό κλονισμό. Σίγουρα είναι τρομακτικό το όλο γεγονός αλλά δεν σχετίζεται με όλο αυτό, πέραν του ότι συνέβη μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Η ταινία διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο. Μπορεί να έχει επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο, να σχηματίσει απόψεις αλλά είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που υπάρχει εδώ και πάνω από 80 χρόνια. 

Συνέχισε λέγοντας ότι:

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι αυτό το τοξικό στερεότυπο του λευκού άνδρα που λένε "Μόλις είδα το John Wick 3. Είναι ένας λευκός άνδρας που σκοτώνει 300 άτομα και όλοι γελάνει και ζητωκραυγάζουν". Γιατί αυτή η ταινία βρίσκεται σε διαφορετικά στάνταρ; Ειλικρινά δεν βγάζει κανένα νόημα για μένα. 

Η Warner Bros. υποστήριξε τον σκηνοθέτη και την στάση του για τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν ενάντια στην ταινία λέγοντας ότι "δεν παρουσιάζει τον χαρακτήρα του Joker ως ήρωα" ούτε η ταινία "υποστηρίζει επ ουδενί την πραγματική βία οποιασδήποτε μορφής."

Το JOKER θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου στους ελληνικούς κινηματογράφους.