Χρυσά Βατόμουρα 2017: "Σάρωσε" το Batman v Superman

Μεγάλος νικητής επίσης το "Hillary's America"
26 Φεβρουαρίου 2017 01:59
Χρυσά Βατόμουρα 2017:

Η ιστορία πίσω από την διοργάνωση

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο θεσμός των ‘χρυσών βατόμουρων’ υπάρχει από το 1981! Προσωπικά ξαφνιάστηκα με το πόσα χρόνια υπάρχει μιας και πίστευα πως εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 λόγω της εξάπλωσης του ιντερνέτ. Βέβαια, αυτό δεν είναι απολύτως αναληθές, μιας και το διαδίκτυο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση του στο κοινό εκτός Αμερικής. Ο John Wilson ήταν ένας εκδότης, ο οποίος κάθε φορά μετά το πέρας της τελετής των Όσκαρ, διοργάνωνε πάρτι στο σπίτι του. Κάπως έτσι, μετά το τέλος της 53ης τελετής απονομής τους, άλλο ένα από τα πάρτι του έλαβε χώρα. Αυτή τη φορά αποφάσισε να διασκεδάσει τους καλεσμένους απονέμοντας ειδικά βραβεία, έτσι για πλάκα. Όλα άλλαξαν όταν έτυχε να παρακολουθήσει το ‘Can’t stop the music’, ένα κωμικό μιούζικαλ των Xanadu. Έστησε λοιπόν μια κάλπη ώστε οι καλεσμένοι του να ψηφίσουν. Σε εκείνη την πρώτη ‘επίσημη’ τελετή εμφανίστηκε σε ένα Podium φτιαγμένο από χαρτόνι με ένα ψεύτικο μικρόφωνο (ένα κοντάρι σκούπας με μια μπάλα αφρολέξ πάνω του) και ανακοίνωσε πως το χρυσό βατόμουρο χειρότερης ταινίας πήγαινε στο ‘Can’t stop the music’. Ο Wilson ήταν μέσα στα εκδοτικά πράγματα, και έτσι κατάφερε να δει την διοργάνωση του σαν είδηση σε διάφορες τοπικές εφημερίδες. Χρόνο με το χρόνο αυτή αναφερόταν όλο και περισσότερο, καθώς οι δημοσιογράφοι έβρισκαν ενδιαφέρουσα και αστεία αυτή την προσέγγιση. Διαπίστωσε πως μπορεί να έχει μεγαλύτερη ‘κάλυψη’ από τους δημοσιογράφους αν μετέφερε την τελετή πριν τα επίσημα Όσκαρ και όχι μετά, όπως έκανε στο παρελθόν.

Έτσι, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν ήδη εκεί για να καλύψουν τα Όσκαρ θα ασχολούνταν και μαζί τους μέχρι εκείνα να ξεκινήσουν. Μια κίνηση που αποδείχτηκε σημαντική για την ενσωμάτωση των Χρυσών βατόμουρων στην ποπ κουλτούρα μας. Συνολικά υπάρχουν 10 επίσημες κατηγορίες βατόμουρων, ενώ τέσσερις έχουν αποτελέσει παρελθόν από αυτήν. Πέρα από αυτές όμως, κατά καιρούς έχουν δοθεί και ειδικά βραβεία με ξεχωριστούς τίτλους. 650 κριτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι από 45 πολιτείες της Αμερικής και ακόμα 19 χώρες βρίσκονται πίσω από τις ψήφους των αποτελεσμάτων.

Τι είναι όμως ένα ‘βατόμουρο’; Θέλω να πω, υπάρχουν τόσες άλλες λέξεις να διαλέξει κανείς, γιατί ‘βατόμουρο’; Από ότι φαίνεται, ‘βατόμουρο’ λέγεται αυτό που κάνουμε με το στόμα όταν προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε κάποιον, να τον χλευάσουμε. Αυτό το φούσκωμα των μάγουλων με τη γλώσσα έξω και εμάς να φυσούμε και να παράγουμε τον χαρακτηριστικό ήχο ‘κοροϊδίας’ που θυμίζει τον ήχο της μέλισσας ή κάποιου πολύ… ιδιαίτερου σημείου του σώματος. Παρόλο που ουσιαστικά πρόκειται για βραβεία ‘παρωδίες’, πολλοί διάσημοι αστέρες παρευρίσκονται στις απονομές ώστε να τα παραλάβουν. Αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς είναι ένα εντυπωσιακό τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι publicity agents των ηθοποιών ώστε να αυξήσουν τη δημοτικότητα τους. Εκείνοι που παραλαμβάνουν τα βραβεία τους δείχνουν πως έχουν χιούμορ και πως μπορούν να δεχτούν την κριτική. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, και με το ενδεχόμενο φυσικά να είναι όντως στοιχείο του πραγματικού τους εαυτού, επιτρέψτε μου να μην το πολύ πιστεύω. Δύσκολα κάποιος θα καθίσει να τον χλευάσεις για το πόσο κακή ήταν η δουλειά του, σε οποιονδήποτε τομέα. Πόσο μάλλον να το κάνει επίτηδες για να βγάλεις εσύ είδηση εις βάρος του.

Διατηρώ λοιπόν τις επιφυλάξεις μου για αυτούς όπως και για αυτά τα χολιγουντιανά πανηγύρια, είτε είναι τα Όσκαρ, είτε κάποια που τα χλευάζουν.  Αυτό έρχεται να το ενισχύσει το γεγονός πως εκείνοι που ψηφίζουν δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν δει τις ταινίες, απλά πρέπει να έχουν πληρώσει την συνδρομή τους (40 δολάρια). Η εκδήλωση έχει γίνει στόχος κριτικής τα τελευταία χρόνια μιας και προβάλλει τις ήδη μεγάλες και διάσημες και πολύ διαφημισμένες ταινίες και ηθοποιούς για να δημιουργήσει ντόρο, ενώ μοιάζει να αγνοεί τις μικρότερες παραγωγές. Τώρα πως μπορεί κάποιος να παραπονεθεί για το ότι ‘τον αφήνουν απ’ έξω’ από τον χλευασμό είναι από μόνο του αντικείμενο συζήτησης… Όλες οι λίστες και τα βραβεία του κόσμου, έχουν κάτι που σε ‘τραβάει’. Αυτό γιατί νιώθεις πως κάποιος έχει αποδώσει δικαιοσύνη σε κάτι που πιστεύεις καιρό και που κανείς δεν τολμούσε να ξεστομίσει. Τα βραβεία αυτά είναι φυσικά χιουμοριστικά όμως είναι περίπου ακριβή με το λαϊκό αίσθημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα Όσκαρ που πολλές φορές έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Οι χειρότεροι του αιώνα

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από το 2000 (εντάξει, δεκαεπτά). Όσοι ζήσαμε εκείνη την εποχή θυμόμαστε ζωντανά τον χαμό της αλλαγής του αιώνα και της χιλιετίας. Ιοί κατέστρεφαν υπολογιστές, ερχόταν το τέλος του κόσμου και άλλα πολλά. Αυτό που ίσως δεν θυμάστε ήταν η απονομή του χρυσού βατόμουρου για τον ‘χειρότερο ηθοποιό του αιώνα’ στον Σιλβέστερ Σταλόνε. Σε μια ειδική κατηγορία ο Sly βρέθηκε υποψήφιος ανάμεσα στους : Κέβιν Κόστνερ, Γουϊλιαμ Σάτνερ, Prince και Pauly Shore. Το βραβείο το κέρδισε για το 99.5% όλων των εμφανίσεων του, κλείνοντας οριστικά το θέμα του χειρότερου ηθοποιού του προηγούμενου αιώνα. Βέβαια εκείνη τη χρονιά του έκλεψε την… δόξα το Wild Wild West του Will Smith το οποίο απέσπασε συνολικά 5 βατόμουρα (χειρότερης ταινίας, διδύμου επί σκηνής, σκηνοθεσίας, screenplay και τραγουδιού) ενώ ήταν υποψήφιο για 9. Σε ότι αφορά τις γυναίκες, χειρότερη ηθοποιός του αιώνα αναδείχτηκε η Madonna. Τώρα μένει να δούμε ένα έργο με το δίδυμο Stallone – Madonna στα πρότυπα του μηδενικού ερωτισμού μεταξύ των πρωταγωνιστών που κυριαρχούσε στο ‘Σπεσιαλίστες’.

Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές των Χρυσών Βατόμουρων, που ξεχωρίζουν με έντονα γράμματα: 

 

Χειρότερος Ηθοποιός

Henry Cavill – Batman v Superman : Dawn of Justice

Ben Affleck - Batman v Superman : Dawn of Justice

Gerard Butler – Gods of Egypt, London has Fallen

Dinesh D’Souza – Hillary’s America : The Secret History of the Democratic Party

Robert De Niro – Dirty Grandpa

Ben Stiller – Zoolander 2

Χειρότερη ταινία

Batman v Superman : Dawn of Justice

Independence Day : Resurgence

Hillary’s America : The Secret History of the Democratic Party

Zoolander 2

Dirty Grandpa

Gods of Egypt

 

Χειρότερη Ηθοποιός

Rebekah Turner –   Hillary’s America : The Secret History of the Democratic Party

Naomi Watts – Shut in Allegiant

Megan Fox – Teenage Mutant Ninja Turtles : Out of the Shadows

Shailene Woodley - Allegiant

Julia Roberts – Mother’s Day

Tyler Perry – Boo! A madea Halloween

 

Χειρότερος Σκηνοθέτης

Dinesh D’Souza -  Hillary’s America : The Secret History of the Democratic Party

Roland Emmerich – Independence Day : Resurgence

Bruce Schooley -  Hillary’s America : The Secret History of the Democratic Party

Ben Stiller – Zoolander 2

Tyler Perry – Boo! A madea Halloween

Alex Proyas – Gods of Egypt

Zack Snyder – Batman v Superman : Dawn of Justice

 

Χειρότερο Prequel, remake, αντιγραφή ή sequel

Batman v Superman : Dawn of Justice

Teenage Mutant Ninja Turtles : Out of the Shadows

Independence day : Resurgence

Fifty Shades of Black

Zoolander 2

Alice Through the Looking Glass

 

Χειρότερος Β΄ Ανδρικός ρόλος

Nicholas Cage  - Snowden

Jared Leto – Suicide Squad

Owen Wilson – Zoolander 2

Will Farell – Zoolander 2

Jesse Eisenberg – Batman v Superman

Johnny Depp – Alice through the Looking Glass

 

Χειρότερος Β’ γυναικείος ρόλος

Julianne Hough – Dirty Grandpa

Sela Ward – Independence day : Resurgence

Kristen Wiig – Zoolander 2

Jane Seymour – Fifty Shades of black

Kate Hudson – Mother’s day

Aubrey Plazza – Dirty Grandpa

 

Χειρότερο ζευγάρι επί σκηνής  ή σύνολο

Ben Affleck, Henry Cavill – Batman v Superman

Tyler Perry – Boo! A madea Halloween

Collateral Beauty

Ben Stiller , Owen Wilson – Zoolander 2

Gods of Egypt

Johnny Depp – Alice through the looking glass

 

Χειρότερο σενάριο

David S. Goyer, Chris Terrio – Batman v Superman

David Ayer – Suicide Squad

Roland Emmerich, Dean Devlin, Nicholas, Wright – Independence day : Resurgence

Dinesh D’Souza, Bruce Schooley – Hillary’s America

John Philips – Dirty Grandpa

Matt Sazama, Burk Sharpless – Gods of Egypt

Έπειτα από την ανακοίνωση των νικητών των βραβείων, θεωρείτε σωστές τις απονομές; Εσείς, που θα δίνατε το κάθε βραβείο; Πείτε μας στα σχόλια.