Ο σκηνοθέτης του Superman κουράστηκε με τους ζοφερούς και τσαντισμένους σούπερ ήρωες

Χαμογελάστε βρε λίγο!
01 Ιανουαρίου 2021 08:46
Ο σκηνοθέτης του Superman κουράστηκε με τους ζοφερούς και τσαντισμένους σούπερ ήρωες

Οι superhero ταινίες αποτελούν πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα είδη ταινιών στο σινεμά εδώ και μια δεκαετία, ενώ μάλιστα μια από αυτές, το Avengers: Endgame αποτελεί την εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Δύο είναι οι μεγάλοι παίκτες στη σκακιέρα αυτή όπως και στα comics, έτσι και στον κινηματογράφο οι ήρωες των Marvel και DC κυριαρχούν. Η καθεμιά έχει το δικό της ύφος και προσέγγιση αλλά η DC Films έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως παραείναι σοβαρή στην προσέγγισή της -αν και στα επόμενα χρόνια φαίνεται πως θα ακολουθήσουν παρόμοιο μονοπάτι.

Ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας του Superman του 1978 με τον αείμνηστο Christopher Reeves έχει διαφορετική άποψη. Μιλώντας στην The Telegraph, ο Richard Donner εξέφρασε τη χαρά του που οι superhero ταινίες έχουν μετατραπεί στο πιο δημοφιλές είδος του σινεμά, αλλά δεν του αρέσει καθόλου όταν έχουν ζοφερό και άγριο ύφος. 

Όταν είναι ζοφερές, ψυχρές και τσαντισμένες με τον εαυτό τους και τον κόσμο, δεν το βρίσκω ψυχαγωγικό. Νομίζω πως η πραγματικότητά μας είναι αρκετή ήδη. Μόλις περάσαμε μια τετραετία έτσι. 

Μπορεί το σχόλιό του να περιέχει και μια πολιτική χροιά, όμως φαίνεται να ήθελε να περάσει το παράπονό του για την διαχείριση της DC στον τομέα αυτό. Η μόδα των σκοτεινών superhero ταινιών ξεκίνησε από την Dark Knight τριλογία του Nolan και για πολλούς κορυφώθηκε στο Batman v Superman: Dawn of Justice του Zack Snyder. Και το πρόσφατο Joker με τον Joaquin Phoenix βάδισε στα ίδια μονοπάτια και κατάφερε να γίνει η πιο εμπορικά επιτυχημένη DC ταινία αλλά και να αποσπάσει μερικά Oscars. 

Από την άλλη, προσπάθειες λιγάκι πιο ανάλαφρες όπως το Aquaman ή το πρόσφατο Wonder Woman 1984 τείνουν πιο πολύ προς τα γούστα του κ. Donner. Φαίνεται πως υπάρχει χώρος ούτως ώστε να υπάρξουν ταινίες που να κάθονται σε όλα τα γούστα. Βέβαια, το άκρως αναμενόμενο The Batman του Matt Reeves με τον Robert Pattinson μοιάζει να θέλει να τερματίσει τον όρο "σκοτεινή superhero" ταινία. 

Εσείς σε ποιο ύφος προτιμάτε τις superhero ταινίες, σκοτεινές ή πιο ανάλαφρες;