Dune Part 2: Αδιανόητο κατόρθωμα για το sequel πριν καν βγει στις αίθουσες!

Το συγκρίνουν ως το LOTR: The Two Towers του sci-fi είδους
26 Φεβρουαρίου 2024 20:16
Dune Part 2: Αδιανόητο κατόρθωμα για το sequel πριν καν βγει στις αίθουσες!

Το φαινόμενο του Dune και της σκηνοθετικής ματιάς του Denis Villeneuve ξαναχτυπά αφού το sequel με τίτλο "Dune: Part 2" σαρώνει όχι στο box office -ακόμα- αλλά στις βαθμολογίες. 

Το Dune Part 2 έχει λάβει χωρίς υπερβολές μόνο διθυραμβικές κριτικές από σχεδόν κάθε μέσο που είχε τη δυνατότητα να το δει με αποτέλεσμα να κατακτήσει ένα ρεκόρ στο Rotten Tomatoes πριν καν κυκλοφορήσει. Στο γνωστό site βαθμολογιών το sequel του Denis Villeneuve βρίσκεται πρώτο με 97% σκορ ύστερα από 148 επιβεβαιωμένες κριτικές και αναμένεται να δούμε που θα κάτσει η μπίλια και στο σκορ του κοινού. Ετσι έλαβε τη στάμπα "Φρέσκο/ Certified Fresh" αλλά το κυριότερο είναι πως πρόκειται για την υψηλότερα βαθμολογημένη ταινία όλων των εποχών στο Rotten Tomatoes -μέχρι αυτή τη στιγμή

Μάλιστα έχει καταφέρει να κρατήσει ακέραιο το 97% σκορ του εδώ και μία εβδομάδα από τότε που κυκλοφόρησαν οι πρώτες κριτικές, ενώ συγκριτικά με το Part 1, το σκορ εκείνης της ταινίας είχε καθίσει στο 83%. Το ίδιο απίθανο κατόρθωμα έκανε και στο γνωστό IMDb, εκεί όπου το Dune Part 2 είναι αυτή τη στιγμή η υψηλότερα βαθμολογημένη ταινία όλων των εποχών με 9.4/10, ξεπερνώντας θρυλικές ταινίες του σινεμά όπως "The Shawshank Redemption" (9.3/10) και "The Godfather" (9.2).

Στο συγκεκριμένο site όμως είναι αρκετά μεταβαλλόμενες οι βαθμολογίες επομένως μένει να δούμε για πόσο ακόμη θα παραμείνει σε αυτή την κορυφή. Όπως και να έχει ο "Μίδας" του sci-fi, αλλιώς Denis Villeneuve, δείχνει για ακόμη μια φορά τα δόντια του στο Χόλιγουντ στο πώς μπορεί να γίνει ένα επικών διαστάσεων, σκεπτόμενο και άκρως ψυχαγωγικό blockbuster φιλμ. 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία αφού πολλές κριτικές έχουν συγκρίνει το μέγεθος του επιτεύγματός του ως sequel με αυτό του Lord of the Rings: The Two Towers αλλά και του Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back. Στο δικό μας review που επιμελήθηκε η Φωτεινή Λεβογιάννη έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής για την ταινία: 

Οι συγκρίσεις που εγείρει η ταινία με το “The Empire Strikes Back” του “Star Wars” είναι αναπόφευκτες, όχι τόσο γιατί και τα δύο με έναν τρόπο βασίζονται στο ίδιο υλικό, (ο George Lucas έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι άντλησε την έμπνευσή του για την τριλογία του από το μυθιστόρημα του Herbert), όσο γιατί το έπος του Villeneuve θεωρείται ήδη εξίσου εμβληματικό. Η διλογία του, (που μάλλον θα εξελιχθεί και σε τριλογία όπως όλα δείχνουν), έχει ήδη κερδίσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου ως το έργο που θα καθορίσει το είδος της επιστημονικής φαντασίας για τη δεκαετία που διανύουμε και ίσως και για πολύ περισσότερες ακόμα. Σας συστήνω να το απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη για να μην χάσετε τίποτα από τη μαγεία του.

Η σύνοψη του Dune 2 αναφέρει τα εξής: "Το Dune: Μέρος Δεύτερο εξερευνεί το συναρπαστικό ταξίδι του Πολ Ατρείδη, τη στιγμή που βρίσκεται ξανά με την Τσάνι και τους Φρέμεν, και ενώ πολεμά για να πάρει εκδίκηση από όσους συνωμότησαν για να καταστρέψουν την οικογένειά του. Διχασμένος - καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος - ο Πολ θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει."

Οι κεντρικοί ηθοποιοί στο επερχόμενο sequel είναι οι Timothée Chalamet ως Paul Atreides, Zendaya ως Chani, Stellan Skarsgård ως The Baron, Dave Bautista ως Beast Rabban, Rebecca Ferguson ως Lady Jessica, Josh Brolin ως Gurney Halleck, Léa Seydoux ως Lady Margot, Christopher Walken ως Emperor Shaddam IV, Austin Butler ως Feyd-Rautha και Florence Pugh ως Princess Irulan.

Το Dune: Part 2 θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες αίθουσες στις 29 Φεβρουαρίου του 2024.