Χόλιγουντ: Σεναριογράφοι και στούντιο ήρθαν σε προσωρινή συμφωνία

Η αρχή του τέλους στο σήριαλ της κρίσης και των απεργιών
25 Σεπτεμβρίου 2023 22:50
Χόλιγουντ: Σεναριογράφοι και στούντιο ήρθαν σε προσωρινή συμφωνία

Θετικά νέα από την πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και του συνδικάτου Writer's Guild of America, καθώς ανακοίνωσαν χθες Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας για εμάς) ότι κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία με τα στούντιο και το Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) που εκπροσωπεί τα στούντιο, ούτως ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν και πάλι.

Μετά από 5 μήνες ή 146 ημέρες για την ακρίβεια, οι δύο πλευρές οι σεναριγοράφοι του WGA έλυσαν τις διαφορές τους με τα στούντιο των Disney, Netflix, Warner Bros, Universal και άλλων κολοσσών, όχι όμως και οι ηθοποιοί, δηλαδή του συνδικάτου του SAG-AFTRA. ""Η WGA κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την AMPTP", ανέφερε η συντεχνία επίσημη ανακοίνωσή της. "Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη διαρκή αλληλεγγύη των μελών της WGA και την εξαιρετική υποστήριξη των συναδέλφων μας στο συνδικάτο, οι οποίοι μας συνόδευσαν στις γραμμές περιφρούρησης για πάνω από 146 ημέρες".

Το συμβόλαιο που υπέγραψαν για να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι σεναριογράφοι έχει διάρκεια τριών ετών και υπογράφηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες πέντε ημερών. Ωστόσο, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του συμβολαίου και τι προβλέπει από άποψη απολαβών για τις επαναλήψεις και πώς θα προχωρήσουν με τη χρήση της ΑΙ -δύο από τα κύρια αιτήματά τους. 

Βέβαια, πρόκειται για προσωρινή συμφωνία και δεν έχει λήξει η απεργία πλήρως, παρά μόνο οι απεργιακές κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία των στούντιο. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του WGA εν ευθέτω χρόνω για το πότε θα επιτραπεί στους σεναριογράφους να επιστρέψουν στο γράψιμο.  

Η SAG-AFTRA από την πλευρά της συνεχάρη την WGA για τη συμφωνία με την AMPTP και κάλεσε τα στούντιο του Χόλιγουντ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν άκρη. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του Χόλιγουντ, που όμοιά του είχε να δει περίπου 60 χρόνια. 

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας τα εξής: "Χαιρετίζω τη WGA και τη AMPTP για τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας που θα επιτρέψει στους σεναριογράφους να επιστρέψουν στο σημαντικό έργο της αφήγησης των ιστοριών του έθνους μας, του κόσμου και όλων μας. Η συμφωνία αυτή, συμπεριλαμβανομένων των διαβεβαιώσεων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επιτεύχθηκε εύκολα. Αλλά ο σχηματισμός της αποτελεί απόδειξη της δύναμης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απλούστατα, δεν υπάρχει υποκατάστατο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που έρχονται μαζί για να διαπραγματευτούν με καλή πίστη προς μια συμφωνία που κάνει μια επιχείρηση ισχυρότερη και εξασφαλίζει τις αμοιβές, τα οφέλη και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι εργαζόμενοι.

Προτρέπω όλους τους εργοδότες να θυμούνται ότι όλοι οι εργαζόμενοι - συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, των ηθοποιών και των εργατών αυτοκινήτων - αξίζουν ένα δίκαιο μερίδιο για τη δουλειά βοήθησαν να δημιουργηθεί.

Tags: