William Friedkin: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης της ταινίας “Ο Εξορκιστής“

Σε ηλικία 87 ετών
07 Αυγούστου 2023 20:30
William Friedkin: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης της ταινίας “Ο Εξορκιστής“

Ο William Friedkin (Γουίλιαμ Φρίντκιν) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, όντας γνωστός ως ο σκηνοθέτης της θρυλικής ταινίας τρόμου "Ο Εξορκιστής" του 1973, αλλά και της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας "The French Connection" (1971). 

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε σήμερα από την σύζυγο του Friedkin και παραγωγό, την Sherry Lansing, και τον φίλο της Stephen Galloway, πρύτανη του Πανεπιστημίου Chapman, καθώς ο Friedkin βρισκόταν στο Λος Άντζελες. Τα αίτια του θανάτου του όμως δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη. 

Έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του σινεμά καθώς ο Εξορκιστής χαρακτηρίζεται ταινία-σταθμός για το είδος των ταινιών τρόμου αλλά και μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Επίσης ο Friedkin γνώρισε την Οσκαρική δόξα με το The French Connection (Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία), το οποίο περιλαμβάνει μια από τις πιο περίφημες σκηνές καταδίωξης του κινηματογράφου. Απέσπασε πολλά βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού ρόλου για τον Gene Hackman, ενώ έγινε σημείο αναφοράς για το είδος των αστυνομικών ταινιών.

O "Εξορκιστής" χάραξε την πορεία των μοντέρνων τότε blockbuster ταινιών -μαζί με τον "Νονό" (The Godfather)- που έσπασαν τα ταμεία παγκοσμίως καθώς ξεπέρασε τα $500 εκατομμύρια εισπράξεις, κάτι που για εκείνη την εποχή ήταν ένα ανεπανάληπτο ποσό. Χάρη σε αυτό ο Friedkin απέσπασε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. 

Ο Friedkin θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Μαζί με τον Peter Bogdanovich, τον Francis Ford Coppola και τον Hal Ashby, ο Friedkin αναδείχθηκε σε κορυφαίο σκηνοθέτη τη δεκαετία του 1970, μέλος μιας νέας γενιάς δυναμικών, τολμηρών κινηματογραφιστών. Συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, ο Φρίντκιν έδωσε μεγάλη πνοή στα είδη του τρόμου και του αστυνομικού θρίλερ στα οποία ειδικεύτηκε.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ταινίες όπως: "Το μεροκάματο του φόβου" (The Sorcerer του 1977), "Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς" (The Brink's Job του 1978), "Το Ψωνιστήρι" (Cruising του 1980), "Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες" (To Live and Die in L.A. του 1985), "Jade" του 1995, "Κατάχρηση εξουσίας" (Rules of Engagement του 2000), "Ο Κυνηγημένος" (The Hunted του 2003), "Το μικρόβιο του φόβου" (Bug του 2006) και "Killer Joe" του 2011.

Σκηνοθέτησε επίσης αρκετά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών όπως "Tales from the Crypt", The Twilight Zone, "The Alfred Hitchcock Hour", "CSI" και πολλές ακόμη. 

Η τελευταία του ταινία με τίτλο "The Caine Mutiny Court-Martial" με πρωταγωνιστή τον Kiefer Sutherland θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023.