Oppenheimer: Το cast αποχώρησε εν μέσω της πρεμιέρας λόγω της απεργίας των ηθοποιών

Η απεργία τέθηκε σε εφαρμογή την ώρα που προβαλλόταν η ταινία του Christopher Nolan
14 Ιουλίου 2023 08:50
Oppenheimer: Το cast αποχώρησε εν μέσω της πρεμιέρας λόγω της απεργίας των ηθοποιών

Εν μέσω της πρεμιέρας της ταινίας "Oppenheimer" που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Λονδίνο, αποφάσισε να αποχωρήσει σύσσωμο το cast της ταινίας του Christopher Nolan. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης του Oppenheimer επιβεβαίωσε στα μέσα ότι το cast αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η προβολή της, σε ένδειξη συμπαράστασης στη γενική απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ και του σωματείου SAG-AFTRA. 

Να σημειωθεί ότι η απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ ξεκινάει από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδος, καθώς οι συνομιλίες του SAG-AFTRA με το AMPTP, που εκπροσωπεί τα κολοσσιαία στούντιο του Χόλιγουντ (Disney, Amazon, Netflix, Warner Bros., Paramount, Universal), ναυάγησαν ολοκληρωτικά.

Ο Ματ Ντέιμον μιλώντας από το κόκκινο χαλί της ταινίας είχε κάνει γνωστή την πρόθεση των υπολοίπων μελών του καστ να συμμετάσχουν στην απεργία, όπως αναφέρει το Variety. "Μιλήσαμε για αυτό. Εάν η απεργία κηρυχθεί τώρα θα περπατήσουμε όλοι αλληλέγγυοι. Μόλις κηρυχτεί επίσημα η απεργία, φεύγουμε", είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Αλλά και η Έμιλι Μπλαντ, δήλωσε με τη σειρά της ότι "προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό όλων των ηθοποιών και όποτε χρειαστεί θα πάμε σπίτι και θα σταθούμε όλοι απέναντι σε αυτό, γιατί θέλω όλοι να έχουν μία δίκαιη συμφωνία." Από την πλευρά του το AMPTP εξέφρασε την "βαθιά απογοήτευσή του που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων", υποστηρίζοντας δε ότι "πρόσφερε ιστορικές αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεων", καταθέτοντας μια ρηξικέλευθη πρόταση για το ζήτημα της ΑΙ προστατεύοντας έτσι την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών". 

Το SAG-AFTRA είναι το μεγαλύτερο σωματείο ηθοποιών του Hollywood με πάνω από 160.000 μέλη και μαζί με το WGA (Writer's Guild of America) ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και τα residuals (αποζημιώσεις λόγω επανακυκλοφορίας, επαναλήψεων κ.ο.κ.), αλλά και διασφαλίσεις ότι η εργασία τους δε θα αντικατασταθεί από ΑΙ

Αξίζει να σημειωθεί πως το Χόλιγουντ είχε να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση από το 1960, όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με δύο ταυτόχρονες απεργίες. Τότε τα μέλη του WGA και του Screen Actor's Guild κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πώληση ταινιών σε τηλεοπτικά δίκτυα. Ήδη το Χόλιγουντ αρχίζει να παραλύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό καθώς μεγάλες παραγωγές όπως το Gladiator 2 και το Mortal Kombat 2 σταματούν τα γυρίσματά τους

Κρίση στο Χόλιγουντ: Τα μεγάλα στούντιο θέλουν να 'λυγίσουν' τους απεργούς του WGA

O πρωταγωνιστής Cillian Murphy μίλησε για το ότι δεν αντέχει άλλο το κάπνισμα μετά και την ερμηνεία του Robert J. Oppenheimer. 

Η ιστορία του Oppenheimer:

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του "Manhattan Project" το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε από το πόστο του στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και αντιστάθηκε με μένος στη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) και σε παρόμοια όπλα, βασιζόμενος στο επιχείρημα πως τα θερμοπυρηνικά όπλα είναι μακράν πιο καταστροφικά από όσο η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει.

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer:

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Το Oppenheimer θα βγει στις αίθουσες παγκοσμίως στις 21 Ιουλίου και στην Ελλάδα θα προβάλλεται από τις 24 Αυγούστου