Κρίση στο Χόλιγουντ: Τα μεγάλα στούντιο θέλουν να 'λυγίσουν' τους απεργούς του WGA

Την ώρα που αναμένεται να απεργήσει και το σωματείο ηθοποιών
12 Ιουλίου 2023 10:25
Κρίση στο Χόλιγουντ: Τα μεγάλα στούντιο θέλουν να 'λυγίσουν' τους απεργούς του WGA

Εκτός από την απεργία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ (Writer's Guild Association), υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προχωρήσουν σε απεργία και οι ηθοποιοί του σωματείου SAG-AFTRA, ενός εκ των μεγαλύτερων του Χόλιγουντ. Παρά το ότι το Χόλιγουντ βρίσκεται στην αρχή μιας προδιαγεγραμμένης και παρατεταμένης κρίσης που θα μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και εβδομάδες, τα μεγάλα στούντιο που κάνουν κουμάντο δεν έχουν καμία πρόθεση να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Τουλάχιστον όχι για πολλούς μήνες ακόμη, με το ρεπορτάζ του Deadline να ρίχνει φως στο ζοφερό σχέδιο αλλά και την σκληρή στάση που διατηρούν στούντιο όπως Apple, Netflix, Warner Bros. Discovery, Amazon, Disney και Paramount. Βετεράνος της βιομηχανίας που βρίσκεται κοντά σε έναν από τους CEO των στούντιο αυτών μεταφέρει το κλίμα λέγοντας: "Νομίζω ότι θα πάνε για μια μακρά περίοδο απεργίας και θα τους αφήσουν να ματώσουν μέχρι θανάτου."

Τα στούντιο κολοσσοί έλαβαν θετική ανταπόκριση κιόλας από την Wall Street από τις 2 Μαΐου που ξεκίνησε η απεργία και είναι αποφασισμένα να "σπάσουν τη WGA" όπως δήλωσε απροκάλυπτα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ενός στούντιο. Και μπορεί κάποιοι να απορρίπτουν τα λεγόμενα ως "σκληρές κουβέντες" περί της απεργίας, πηγές εντός των στούντιο και των streaming υπηρεσιών, επιβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική, με σκοπό να τσαλαπατήσουν το σωματείο. Μάλιστα, αυτό το πλάνο υπάρχει εδώ και καιρό και όλοι έχουν συμφωνήσει ότι έτσι θα αλλάξει το παιχνίδι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Χόλιγουντ. 

"Έχει συμφωνηθεί μήνες τώρα πριν καν βγει στο δρόμο η WGA. Κανείς δεν ήθελε την απεργία, αλλά όλοι ήξεραν ότι ερχόταν μια κατάσταση ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" αναφέρει ένα άλλο ανώνυμο στέλεχος στο Deadline. Για να πετύχει το σχέδιο των στούντιο και του AMPTP θα πρέπει να κρατήσουν ως έχει την κατάσταση μέχρι τον Οκτώβριο, ημερομηνία που θεωρούν ότι οι περισσότεροι σεναριογράφοι θα έχουν ξεμείνει από χρήματα μετά από πέντε μήνες απεργίας και χωρίς δουλειά

"Η τελική πράξη είναι να αφήσουμε τα πράγματα να τραβήξουν μέχρι τα μέλη του σωματείου να αρχίσουν να χάνουν τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους" δηλώνει ευθέως ένα στέλεχος στο Deadline, το οποίο παρά το ότι αναγνωρίζει την σκληρή αυτή στάση την αποκαλεί ένα "σκληρό αλλά αναγκαίο κακό"

Στο επόμενο στάδιο υποστηρίζουν ότι οι οικονομικά εξασθενημένοι σεναριογράφοι θα πάνε στην ηγεσία της WGA πιέζοντάς την να αρχίσει ξανά τις συνομιλίες με τα στούντιο. Αυτό αναμένεται να γίνει προς τα Χριστούγεννα και εκεί τότε τα στούντιο-κολοσσοί λένε ότι θα είναι σε θέση να υπαγορεύσουν τους περισσότερους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας. 

Αποτροπιασμός από τους χρήστες στο Twitter

Στον απόηχο αυτής της αποκάλυψης του Deadline και των όσων ειπώθηκαν για την απεργία του WGA, οι χρήστες δηλώνουν αποτροπιασμό και κατακρίνουν τις σατανικές πρακτικές και την εταιρική απληστία που έπιασε τα στούντιο-κολοσσούς του Χόλιγουντ. Άλλοι δηλώνουν πόσο "δυστοπική" είναι αυτή η δήλωση, άλλοι προσπαθούν να μποϊκοτάρουν τις συνδρομές τους στις streaming υπηρεσίες και άλλοι προμηνύουν πως θα έρθει μια νέα εποχή άνθισης των ριάλιτι εκπομπών.