Christopher Nolan για OPPENHEIMER: «Δεν έχει καθόλου CGI»

Όλη η ταινία είναι γυρισμένη με πρακτικά έφε
08 Ιουλίου 2023 08:44
Christopher Nolan για OPPENHEIMER: «Δεν έχει καθόλου CGI»

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Christopher Nolan ξεπέρασε τον εαυτό του με την παραγωγή του Oppenheimer, καταφέρνοντας να αποτυπώσει την έκρηξη πυρηνικής βόμβας χωρίς τη χρήση CGI (ειδικών εφέ)! Τώρα, μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με την άκρως αναμενόμενη ταινία ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας, με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη να αποκαλύπτει πως συνολικά το Oppenheimer δεν είχε ούτε μια σκηνή με CGI.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας, η οποία θα κοντραριστεί προσεχώς με το Barbie στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Nolan παραχώρησε μια νέα συνέντευξη στο Collider. Εκεί αποκάλυψε πως το Oppenheimer όχι απλώς δίνει έμφαση στην πρακτικότητα, αλλά γενικά έχει «μηδέν» σκηνές CGI. Ναι, όλο το Oppenheimer είναι γυρισμένο με πρακτικά εφέ, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά εφέ για να προστεθούν μετά τα γυρίσματα λεπτομέρειες.

Προφανώς αυτό είναι τρομερά εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε τη θεματολογία της ταινίας. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το Oppenheimer, που θα κάνει ντεμπούτο στην Ελλάδα στις 20 Ιουλίου, αφηγείται την ιστορία του J. Robert Oppenheimer, τον οποίο ενσαρκώνει ο Cillian Murphy του Peaky Blinders. Πρόκειται για τον Αμερικανό θεωρητικό φυσικό που θεωρείται ο "πατέρας της ατομικής βόμβας" για το ρόλο του στο Σχέδιο Μανχάταν - το εγχείρημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

Έτσι, αναμένεται να δούμε διάφορες σκηνές με τους επιστήμονες να κάνουν πειράματα στην έρημο για να εξακριβώσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Ήδη γνωρίζουμε πως το περίφημο Trinity test, η πρώτη δοκιμαστική έκρηξη πυρηνικής βόμβας στην έρημο του Νέου Μεξικού το 1945, έχει δραματοποιηθεί για το Oppenheimer, χωρίς καθόλου ειδικά εφέ!

Η ιστορία του Oppenheimer:

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του "Manhattan Project" το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε από το πόστο του στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και αντιστάθηκε με μένος στη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) και σε παρόμοια όπλα, βασιζόμενος στο επιχείρημα πως τα θερμοπυρηνικά όπλα είναι μακράν πιο καταστροφικά από όσο η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει.

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer:

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine.  Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.