Το PS5 κοντεύει τα 20 εκατομμύρια σε πωλήσεις, αλλά οι προβλέψεις της Sony έπεσαν έξω

Καθώς η παγκόσμια έλλειψη chips συνεχίζεται
10 Μαΐου 2022 20:25
Το PS5 κοντεύει τα 20 εκατομμύρια σε πωλήσεις, αλλά οι προβλέψεις της Sony έπεσαν έξω

Η Sony μόλις ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2022, έχοντας συνολικά θετικό πρόσημο για το PlayStation. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά έσοδα που προήλθαν από το gaming τμήμα της εταιρείας έφτασαν τα 346 δισεκατομμύρια ¥ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σημειώνοντας μικρή αύξηση 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ειδικότερα, το hardware ήταν αυτό που γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με έσοδα που έφτασαν τα 840 δισεκατομμύρια ¥ (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια), κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 9,5% από έτος σε έτος. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 6,8% στα 409 δισεκατομμύρια ¥ (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ οι πωλήσεις ψηφιακών παιχνιδιών και πρόσθετου περιεχομένου μειώθηκαν κατά 2% στα 1,42 τρισεκατομμύρια ¥ (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Συγχρόνως, η Sony έδωσε στη δημοσιότητα και νέα στοιχεία για τις πωλήσεις των κονσολών της. Το PlayStation 5, λοιπόν, προσεγγίζει το ορόσημο των 20 εκατομμυρίων, αφού έχει πουλήσει πλέον 19.3 εκατομμύρια. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η εταιρία δεν έπιασε τους στόχους της για 3.3 εκατομμύρια. Αρχικά είχε προβλέψει πως μέσα στο δεύτερο χρόνο της next-gen κονσόλας στην αγορά, θα πουλούσε 14.8 συστήματα, αλλά τελικά πούλησε μόλις 11.5 εκατομμύρια. Φυσικά, για αυτό ευθύνεται η παγκόσμια έλλειψη chips που συνεχίζεται, αφού η ζήτηση για την κονσόλα παραμένει στα ύψη. Παρά την πτώση αυτή, η Sony εξακολουθεί να προβλέπει πως θα πουλήσει περισσότερες κονσόλες από ποτέ άλλοτε μέσα στον επόμενο χρόνο, θέτοντας ως στόχο για το διάστημα που ξεκινά από τον Απρίλιο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2023 τις 18 εκατομμύρια κονσόλες.

Για την ιστορία, τον πρώτο του χρόνο το PS5 πούλησε 7.8 εκατομμύρια και το δεύτερο 11.5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Sony, Hiroki Totoki, η αισιόδοξη πρόβλεψη των 18 εκατομμυρίων βασίζεται στα τελευταία στοιχεία που έχει η εταιρία για την διαθεσιμότητα των εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των κονσολών. Μάλιστα, τόνισε πως το stock δυστυχώς παραμένει πολύ χαμηλό, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν εγκαίρως και ομαλά όλοι οι καταναλωτές.