Τέσσερις Γερουσιαστές των ΗΠΑ είναι «έντονα προβληματισμένοι» για το Xbox-Activision

Άλλο ένα εμπόδιο για την κολοσσιαία εξαγορά;
01 Απριλίου 2022 21:39
Τέσσερις Γερουσιαστές των ΗΠΑ είναι «έντονα προβληματισμένοι» για το Xbox-Activision

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πριν μερικές ημέρες το FTC ξεκίνησε την έρευνά του για την κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox. Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών καλείται να διασφαλιστεί μεταξύ άλλων ότι το «πάντρεμα» των δύο εταιριών δε θα βλάψει τον ανταγωνισμό.

Τώρα, ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει ξανά για τη Microsoft, αφού τέσσερις γερουσιαστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαγορά, μέσα από ένα γράμμα στο FTC.

Συγκεκριμένα, οι Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Sheldon Whitehouse και Cory Booker απευθύνθηκαν στην επικεφαλής του FTC, Lina Khan, εκφράζοντας το φόβο τους ότι η συμφωνία «απειλεί τις απαιτήσεις των εργαζομένων η διοίκηση να λογοδοτήσει» σχετικά με τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και διακρίσεων.

Η προτεινόμενη συγχώνευση έχει ήδη εμποδίσει τις προσπάθειες συνδικαλισμού και έχει υπονομεύσει τις εκκλήσεις των εργαζομένων για λογοδοσία. Πάνω από 1.800 υπάλληλοι της Activision Blizzard υπέγραψαν μια επιστολή, καλώντας τον κ. Kotick να αποχωρήσει από τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα των οργανωτών των συνδικάτων.

Ωστόσο, η προτεινόμενη συμφωνία της Microsoft με την Activision Blizzard προστατεύει τον κ. Kotick, κρατώντας τον στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως τουλάχιστον το 2023 και ταυτόχρονα του εγγυάται εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη και ένα πιθανό επιπρόσθετο «χρυσό αλεξίπτωτο», το οποίο ξεπερνά τα 14,5 εκατομμύρια δολάρια, εάν δεν παραιτηθεί οικειοθελώς .

Αυτή η έλλειψη ανάληψης ευθυνών, παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι και το κοινό ζητούν να θεωρηθεί υπεύθυνος ο κ. Kotick για την κουλτούρα που δημιούργησε, θα ήταν ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα της προτεινόμενης εξαγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρική αντιπρόεδρος και γενική σύμβουλος της Microsoft, Lisa Tanzi, μίλησε με τη σειρά της στο Wall Street Journal, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το γράμμα των γερουσιαστών. Συγκεκριμένα, όσον τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Activision, δήλωσε:

Πιστεύουμε ότι η Activision Blizzard θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο και δεσμευόμαστε για περαιτέρω πρόοδο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Κάπως έτσι άλλη μια μεταβλητή έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση του κολοσσιαίου Xbox-Activision deal, το οποίο φαίνεται πως θα χρειαστεί να προσπεράσει κάποια εμπόδια. Το τι θα συμβεί και το τι θα αποφασίσει το FTC αναμένεται να το μάθουμε το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2023, οπότε μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com για όλες τις εξελίξεις.