O χορογράφος του Justin Bieber και της Jennifer Lopez κάνει μήνυση στο Fortnite

Ξανά στα δικαστήρια η Epic Games
31 Μαρτίου 2022 16:15
O χορογράφος του Justin Bieber και της Jennifer Lopez κάνει μήνυση στο Fortnite

Άλλη μια μέρα, άλλη μια δικαστική διαμάχη για την Epic Games, η οποία μετά την πολυσυζητημένη της κόντρα με την Apple, θα χρειαστεί να υπερασπιστεί τώρα το Fortnite.

Συγκεκριμένα, στις 29 Μαρτίου το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον χορογράφο Kyle Hanagami έκανε αγωγή στην Epic Games για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μέσα από το emote "It's Complicated" του battle royale παιχνιδιού της. Αυτό ξεκινά με κινήσεις που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του Hanagami αντιγράφηκαν από έναν χορό που ο ίδιος είχε αναρτήσει στο YouTube το 2017, τρία χρόνια δηλαδή πριν την ενσωμάτωση του emote στο παιχνίδι.

Για την ιστορία, ο Kyle Hanagami έχει εργαστεί στο παρελθόν για καλλιτέχνες όπως οι Justin Bieber, Jennifer Lopez, Britney Spears, NSYNC και BlackPink, ενώ έχει δημιουργήσει και χορούς για την animated ταινία Over the Moon του Netflix.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής, η Epic Games δε δίνει εύσημα στον Hanagami, ούτε ζήτησε την άδειά του για να χρησιμοποιήσει, να αναπαράγει και να πουλήσει προϊόντα που βασίζονται στη δουλειά του.

Παρακάτω θα βρείτε το συγκριτικό βίντεο του δικηγόρου του Hanagami για να δείτε και μόνοι σας τις ομοιότητες.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Epic Games έχει έρθει αντιμέτωπη με αγωγές για τους χορούς του Fortnite. Συγκεκριμένα, το 2018 ο Instagrammer Backpack Kid, ο Alfonso Ribeiro από το The Fresh Prince of Bel-Air και ο ράπερ 2 Milly, όλοι είχαν κάνει αγωγές κατά της εταιρίας.

Η Epic υποστήριξε ότι οι χορευτικές κινήσεις εμπίπτουν στην κατηγορία της ελευθερίας του λόγου και ότι μεμονωμένες κινήσεις δε μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Μέχρι τώρα, λοιπόν, στις προηγούμενες δίκες η απλή ομοιότητα δεν ήταν αρκετή για να κριθεί ένοχη η εταιρία.

Το πόσο καλά θα πάει, λοιπόν, η προσπάθεια του Hanagami μένει να το δούμε.