Εικασίες τέλος: Όχι, το νέο PS5 μοντέλο ΔΕΝ είναι χειρότερο – Ανάλυση Digital Foundry

Σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του Gamer Nexus
16 Σεπτεμβρίου 2021 18:59
Εικασίες τέλος: Όχι, το νέο PS5 μοντέλο ΔΕΝ είναι χειρότερο – Ανάλυση Digital Foundry

Έπειτα από τη σύγχυση και τις εικασίες που προκάλεσε τον τελευταίο καιρό το βίντεο του Austin Evans σχετικά με το νέο PS5 μοντέλο, οι εμπειρογνώμονες του Digital Foundry και του Gamer Nexus έρχονται να ξεκαθαρίσουν μία και καλή την κατάσταση. Όχι, το νέο PS5 μοντέλο ΔΕΝ είναι χειρότερο. Η απόδοση του είναι ολόιδια με το αρχικό launch μοντέλο στα παιχνίδια. Παράλληλα, παραπλήσια είναι η απόδοση και στο σύστημα ψύξης και στην κατανάλωση ενέργειας και όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου.

Περνώντας, όμως, σε λεπτομέρειες, έπειτα από δεκάδες ώρες διεξοδικών δοκιμών, με καταγραφή των εσωτερικών θερμοκρασιών με ειδικό εξοπλισμό και πειραματισμό με τους διαφορετικούς ανεμιστήρες και άλλες πιθανές παραμέτρους, οι δύο ομάδες κατέληξαν:

  • Η απόδοση στα παιχνίδια είναι απολύτως ολόιδια.
  • Η ψύξη του VRM (Voltage regulator module – σχετίζεται με την τροφοδοσία της κονσόλας με ρεύμα) είναι καλύτερη στο νέο μοντέλο.
  • Η ψύξη των διαφόρων chips μνήμης φαίνεται να είναι καλύτερη στο νέο μοντέλο. Η διαφορά που εντοπίστηκε κυμαίνεται μεταξύ 1 και 4 βαθμών κελσίου και σημειώνεται πως είναι κοντά στα περιθώρια λάθους.
  • Οι θερμοκρασίες του SOC (System on Chip – Περιλαμβάνει τον κεντρικό επεξεργαστή και την GPU) φαίνεται να είναι καλύτερες στο παλιό μοντέλο. Η διαφορά που καταγράφηκε με τα δύο μοντέλα όσο πιο κοντά σε stock κατάσταση ήταν 5.1 βαθμοί, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια για την καταγραφή και έτσι για έγκυρα αποτελέσματα χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
  • Ο ανεμιστήρας που ενδέχεται να διαφέρει από PS5 σε PS5 παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του συστήματος ψύξης. Αυτό σημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό ο παράγοντας τύχης για τον ανεμιστήρα ίσως να είναι και πιο σημαντικός από το πιο μοντέλο θα βρει ο κάθε παίκτης.

Συμπερασματικά, η συμβουλή που δίνουν τα δύο μέσα είναι η εξής: ΔΕΝ αξίζει κάποιος να επιδιώξει συγκεκριμένο μοντέλο, ΟΥΤΕ συγκεκριμένο ανεμιστήρα. Η απόδοση είναι παραπλήσια και εντός προδιαγραφών σε όλες τις περιπτώσεις.

Το σημαντικότερο είναι οι κάτοχοι να διατηρούν την κονσόλα τους καθαρή από σκόνη και σε καλά αεριζόμενο περιβάλλον, όχι για παράδειγμα σε χαλιά στο πάτωμα ή σε εντελώς κλειστά έπιπλα.

Ακολουθούν τα σχετικά βίντεο για όσους ενδιαφέρονται για ακόμη περισσότερες πληροφορίες.