Η Nintendo παγώνει τις φιλοδοξίες της για το mobile gaming

Σημαντικός παράγοντας η επιτυχία του Animal Crossing
22 Ιουνίου 2020 14:52
Η Nintendo παγώνει τις φιλοδοξίες της για το mobile gaming

Όπως φαίνεται, η Nintendo δεν έχει πλέον ιδιαίτερη πρόθεση να επενδύσει στο mobile gaming, εξαιτίας των απογοητευτικών πωλήσεων του εν λόγω τμήματος κατά την περίοδο του εγκλεισμού της πανδημίας. Από τον Φεβρουάριο έως τον  Μάϊο, παιχνίδια όπως το Super Mario Run έφτασαν μέχρι και σε διψήφια νούμερα, τη στιγμή που την ίδια περίοδο το Animal Crossing: New Horizons έφερε τα έσοδα της εταιρίας σε δυσθεώρητα μεγέθη και τη δημοτικότητα σε νέα ύψη, τονώνοντας ξανά της πωλήσεις του Switch.

Αυτό οδήγησε τον Shuntaro Furukawa να εκφράσει δημόσια τη νέα τοποθέτηση της εταιρίας, λέγοντας πως δεν επιθυμούν απαραίτητα να φέρουν νέες εφαρμογές στην mobile αγορά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου πριν δυο χρόνια, ο οποίος έλεγε πως η Nintendo έχει στόχο να κυκλοφορεί τουλάχιστον δύο με τρία mobile παιχνίδια το χρόνο. Η κίνηση μάλιστα αυτή έκανε την αμέσως επόμενη μέρα τις μετοχές της εταιρίας να υποστούν πτώση της τάξης του 4%.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο πως η Nintendo απογοητεύτηκε με το εν λόγω τμήμα. Η είσοδός της στην mobile αγορά γεννήθηκε από την ανάγκη να βγει ξανά στην επιφάνεια από τον λάκκο της αποτυχίας του Wii U. Τώρα, όπως υποστηρίζουν, μετά την επιτυχία του Switch και την αυξανόμενη δημοτικότητά του, η εταιρία δεν έχει πλέον ανάγκη το mobile τμήμα, λαμβάνοντας έτσι την απόφαση να επικεντρωθεί πλήρως στο οικοσύστημα της κονσόλας.

Οι ίδιοι αναλυτές επίσης αναφέρουν ότι η αποτυχία της Nintendo στο εν λόγω τμήμα, οφείλεται στο ότι τα mobile παιχνίδια ειδικά στην Ιαπωνία, στηρίζονται στο freemium μοντέλο του «gacha», ένα εξαιρετικά δημοφιλές σύστημα λοταρίας δηλαδή, το οποίο απαιτεί τον οβολό του παίκτη προκειμένου κερδίσει σπάνιο loot. Η Nintendo θέλοντας να μη σπιλώσει την εικόνας της, ζήτησε από τους συνεργάτες της να απέχει όσο γίνεται περισσότερο.

Η Nintendo έχει δοκιμάσει διάφορα μοντέλα εσόδων για τα smartphone παιχνίδια, όπως εφάπαξ αγορές για το Super Mario Run και συνδρομές για το Mario Kart Tour. Και οι δύο εφαρμογές υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς όσον αφορά τα έσοδα. Για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο, η Nintendo δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε εφαρμογές για κινητά που κυκλοφορούν ήδη, χωρίς να προβλέπει αύξηση των εσόδων από αυτήν την πλευρά της επιχείρησης. Η εταιρεία κέρδισε 51 δισεκατομμύρια γιεν από παιχνίδια smartphone και άλλες άδειες χρήσης κατά το οικονομικό έτος 2019, μόλις 11% δηλαδή από την προηγούμενη χρονιά. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, εξακολουθεί να έχει διανύσει μόνο το μισό δρόμο προς τον στόχο που είχε κάποτε ο πρόεδρος της.

Η Nintendo δεν έχει ανακοινώσει αν και ποιες εφαρμογές θα κυκλοφορήσει στη συνέχεια, αλλά ο επικεφαλής του συνεργάτη ανάπτυξης του mobile τμήματος, πρόεδρος της DeNA Co., Isao Moriyasu, δήλωσε ότι δεν θα περιμένει νέες εφαρμογές μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.