Απεβίωσε ο δημιουργός του θρυλικού Konami Code

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Konami
27 Φεβρουαρίου 2020 12:18
Απεβίωσε ο δημιουργός του θρυλικού Konami Code

Ο Kazuhisa Hashimoto, ο δημιουργός του θρυλικού cheat 'Konami Code', για τον οποίο είχαμε αναφέρει και στο σχετικό αφιέρωμα περί μυστικών στα βιντεοπαιχνίδια, απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών, κλείνοντας έτσι μαζί του ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των video games. Το δυσάρεστο γεγονός γνωστοποίησε η ίδια η Konami στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, στέλνοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.

O Hashimoto δημιούργησε τον κωδικό το 1985 για να κάνει γρήγορο debug κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού του παιχνιδιού Gradius, το οποίο προοριζόταν για το NES. Ο κωδικός πρόσθετε επιπλέον υγεία και δυνάμεις. Αυτού του τύπου οι κωδικοί ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού καθώς διευκόλυναν την ομάδα όταν τέσταραν το παιχνίδι. Όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του το 2003, είπε πως τον έκανε ευκολομνημόνευτο για να τον θυμάται ο ίδιος. Αν και συνήθως οι κωδικοί αυτοί αφαιρούνται όταν το παιχνίδι φεύγει από το στούντιο, στην περίπτωση του Gradius, ο Hashimoto ξέχασε να τον αφαιρέσει με αποτέλεσμα οι παίκτες να τον ανακαλύψουν και να τον διαδώσουν.

Η δημοτικότητά του ενέπνευσε την Konami αλλά κι άλλες εταιρίες στο μέλλον να επαναχρησιμοποιήσουν τον κωδικό σε αρκετά παιχνίδια, αλλά και εκτός της gaming βιομηχανίας, όπως σε μενού DVD ταινιών, στο Netflix και σε ψηφιακές βοηθούς. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο η μνήμη του θα ζει για πάντα μέσω του κωδικού του.

Tags: