Το 80% των μαζικών δολοφόνων αδιαφορεί για τα βιντεοπαιχνίδια

Σύμφωνα με νέα έρευνα
14 Μαρτίου 2018 12:29
Το 80% των μαζικών δολοφόνων αδιαφορεί για τα βιντεοπαιχνίδια

Τον τελευταίο καιρό έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση σχετικά με το αν τα βίαια βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τους ανήλικους και αν γενικά προκαλούν κάποια αύξηση της βίαιης συμπεριφοράς σε ένα άτομο. Συγκεκριμένα, το θέμα πήρε τέτοιες διστάσεις που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλτ Τράμπ, συναντήθηκε με διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών για να συζητήσουν πως τα βίαια βιντεοπαιχνίδια συμβάλλουν στην πραγματική βία.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά το πρόσφατο μακελειό στη Φλόριντα, όπου ένας 19χρόνος πρώην μαθητής άνοιξε πυρά σε ένα σχολείο οδηγώντας στο θάνατο 14 μαθητές και 3 καθηγητές. Ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει πως οι περισσότεροι δολοφόνοι που ευθύνονται για μαζικούς πυροβολισμούς δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρουν για τα βιντεοπαιχνίδια.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του ψυχολόγου Patrick Markey δείχνει πως το 80% των μαζικών δολοφόνων αδιαφορεί για τα βιντεοπαιχνίδια. Ο Markey ανέφερε χαρακτηριστικά:

Φαίνεται σαν κάτι που θα μας κάνει πιο ασφαλείς, οπότε είναι μια απολύτως κατανοητή αντίδραση. Το πρόβλημα είναι πως η επιστήμη, τα δεδομένα, δεν υποστηρίζουν ότι πράγματι προκαλούν αυτό αποτέλεσμα.

Άλλοι επικριτές καταδεικνύουν και την εμφάνιση συγκεκριμένων όπλων σε βιντεοπαιχνίδια. Το Entertainment Software Association, το οποίο αντιπροσωπεύει την βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, επισήμανε στον Πρόεδρο πως πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών και της βίας. Στην πραγματικότητα, ο Markey είπε ότι η δουλειά του δείχνει πως όταν κυκλοφορεί ένα νέο βίαιο παιχνίδι, το πραγματικό έγκλημα μειώνεται.