Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχική διαταραχή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
01 Ιανουαρίου 2018 11:38
Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχική διαταραχή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμπεριέλαβε το “gaming disorder” στη σύνταξη του επερχόμενου βιβλίου 11th International Classification of Diseases. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των ασθενειών και διαταραχών έτσι ώστε οι γιατροί και οι ερευνητές να μπορούν να εντοπίσουν και να διαγνώσουν μια ασθένεια.

Στα πλαίσια του βιβλίου, το gaming disorder περιγράφηκε ως εξής:

Ένα μοτίβο επίμονου ή συνεχούς gaming, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένο έλεγχο στις δραστηριότητες του παίκτη και είναι σοβαρό στο βαθμό που το gaming έχει προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερόντων ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Το εισαγωγικό κείμενο προτείνει πως τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι παρόντα για μια περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών για να υπάρξει διάγνωση, χωρίς βέβαια να προτείνονται μέτρα πρόληψης ή θεραπείας. Οι ειδικοί από την μεριά τους εδώ καιρό βρίσκονται σε διαμάχη για το εάν ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια θεωρείται ψυχική διαταραχή, με πολλούς από τους υποστηρικτές της θεωρίας να υποστηρίζουν πως ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια δε διαφέρει από τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Πολλοί όμως διαφωνούν με αυτήν την λογική. Ο Chris Ferguson καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stetson της Florida, ο οποίος έχει μελετήσει τις κοινωνικές επιδράσεις των videogames, δήλωσε στο Gizmodo πως η διαταραχή είναι σύμπτωμα άλλων υποκείμενων καταστάσεων και πως τα βιντεοπαιχνίδια καταλήγουν να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών.

Ποια είναι η δική σας άποψη; Θεωρείτε τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ψυχική διαταραχή;