Έρχονται περισσότερες περικοπές στο Xbox – Ίσως αύξηση τιμής στο Game Pass και το Hellblade 2 στο PS5

Νέες πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά
09 Μαΐου 2024 17:11
Έρχονται περισσότερες περικοπές στο Xbox – Ίσως αύξηση τιμής στο Game Pass και το Hellblade 2 στο PS5

Πρώτο θέμα συζήτησης έχει γίνει της τελευταίες ώρες η ξαφνική απόφαση της Microsoft να κλείσει τέσσερις ομάδες ανάπτυξης της Bethesda/Zenimax, μετά το τεράστιο κύμα απολύσεων που επηρέασε σχεδόν 2 χιλιάδες υπαλλήλους της στις αρχές της χρονιάς. Τώρα, χάρη σε ένα νέο ρεπορτάζ από τον Tom Warren του The Verge και ένα από τον Jason Schreier του Bloomberg περισσότερα στοιχεία για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τα παρασκήνια ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, μάθαμε ότι το κλείσιμο των στούντιο ξάφνιασε και τους ίδιους τους developers του Xbox. Για παράδειγμα, η Arkane δούλευε μέχρι και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση πάνω στα DLCs του Redfall και ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει ένα τεράστιο update τον Μάιο που θα έφερνε στον τίτλο το offline mode. Παράλληλα, η Arkane πρότεινε αυτή την περίοδο στην διοίκηση την ανάπτυξη ενός νέου immersive sim, ίσως κάποιο νέο Dishonored, ενώ η Tango Gameworks έκανε προτάσεις για ένα sequel του πολύ πετυχημένου Hi-Fi Rush.

Τα ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι εντός του Xbox υπάρχει πλέον έντονη αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον και ποια είναι πραγματικά η στρατηγική της Microsoft για το gaming, αφού οι πωλήσεις των κονσολών έχουν καταγράψει δραματική πτώση, πολλές κυκλοφορίες έχουν μείνει πίσω με σημαντικές καθυστερήσεις και η συνδρομητική βάση του Xbox Game Pass έχει βαλτώσει. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδήγησε τη Microsoft να φέρει διάφορα πρώην αποκλειστικά του Xbox και σε άλλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Sea of Thieves, με το Verge να επισημαίνει πως περισσότεροι τίτλοι μάλλον προορίζονται πλέον για τα PS5 και Switch.

Μάλιστα, υπήρξε κόντρα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της Microsoft για το αν τα νέα κεφάλαια της σειράς Call of Duty θα πρέπει να μπουν όντως στο Xbox Game Pass. Η διαμάχη αυτή σημειώνεται πως ακόμη μαίνεται, με πολλά στελέχη του αμερικανικού κολοσσού να πιστεύουν πως το Xbox Game Pass θα μπορούσε να βανδαλίσει τα τεράστια έσοδα που φέρνει το franchise της Activision. Παράλληλα, η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει ξανά τις τιμές του Xbox Game Pass.

Όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, η στρατηγική της Microsoft φαίνεται να έχει αλλάξει. Αντί για την κυκλοφορία περιεχομένου αποκλειστικά στο Xbox Game Pass, η εταιρία πλέον εξετάζει τα παιχνίδια του Xbox για multiplatform κυκλοφορίες. Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται πως το Gears of War είναι ένα από τα παιχνίδι που ενδέχεται να έρθει στο PS5, με την Microsoft να εξετάζει αυτή τη στιγμή και το Hellblade II ως υποψήφια κυκλοφορία για το PS5.

Παρά το κλείσιμο των τεσσάρων στούντιο και τις προηγούμενες μαζικές απολύσεις, οι δύο εξαιρετικά αξιόπιστοι ρεπόρτερ σημειώνουν πως αυτές δεν είναι πιθανότατα οι τελευταίες περικοπές που θα δούμε από το Xbox. Υπάρχουν ψίθιροι πως μετά τη Bethesda, η Microsoft ετοιμάζει ίσως και ένα αντίστοιχο κύμα περικοπών για τα ίδια τα Xbox Game Studios.

Όπως σημειώνει ο Jason Schreier, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Activision Blizzard, οι ανώτεροι της Microsoft αύξησαν σημαντικά την πίεση στο Xbox. Μάλιστα, η εταιρία ξεκίνησε να προσφέρει μέχρι και εθελοντικές συμφωνίες αποχώρησης σε παραγωγούς, quality assurance testers και άλλο προσωπικό της ZeniMax!