Βουτιά $10 δις για τη Sony μετά τον αποτυχημένο στόχο πωλήσεων του PS5

Ανησύχησε τους επενδυτές
19 Φεβρουαρίου 2024 17:41
Βουτιά $10 δις για τη Sony μετά τον αποτυχημένο στόχο πωλήσεων του PS5

Όπως σας ενημερώσαμε, στο πλαίσιο της αποκάλυψης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, η Sony ενημέρωσε τους επενδυτές πως τελικά το PS5 δε θα μπορέσει να φτάσει τον φιλόδοξο στόχο πωλήσεων που είχε θέσει. Η ανακοίνωση αυτή της κόστισε ακριβά.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο ιαπωνικός κολοσσός ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πλέον εφικτό το στόχο των 25 εκατομμυρίων πωλήσεων εντός του οικονομικού έτους 2023. Έτσι, αναθεώρησε τις προσδοκίες της και περιμένει τελικά να πουλήσει 21 εκατομμύρια PS5 κονσόλες, παρά τις μεγάλες προσφορές που έτρεχαν για αρκετούς μήνες το 2023.

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις αυτές, οι μετοχές της Sony έπεσαν έως και 8.4%, με την τελική πτώση να αγγίζει περίπου το 6.8%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, το οποίο έκανε τα μαθηματικά, η πτώση της τιμής των μετοχών της Sony είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία!

Αυτό που ανησύχησε περισσότερο του επενδυτές είναι η πτώση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους του PlayStation στο 6% (έναντι 9% το τρίμηνο του Δεκεμβρίου του 2022 και 12-13% τα προηγούμενα έτη). Ο αναλυτής Atul Goyal της αλυσίδας επενδυτικών τραπεζών Jefferies Group εξήγησε στο CNBC ότι τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους στο gaming τμήμα της Sony ήταν 12-13% για τέσσερα χρόνια και ότι το σημερινό περιθώριο κέρδους του 6% είναι "εξαιρετικά απογοητευτικό" και "σχεδόν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας".

Μάλιστα, ο Goyal τόνισε στη συνέχεια ότι τα περιθώρια κέρδους του PlayStation θα έπρεπε να αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντί να μειώνονται, " προς το 20%", χάρη σε παράγοντες όπως η αύξηση των πωλήσεων ψηφιακών παιχνιδιών και η υπηρεσία PS Plus.