Η Sony και άλλοι κολοσσοί αναμένεται να κάνουν μεγάλες εξαγορές στούντιο το 2024

Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αναλυτή
27 Οκτωβρίου 2023 22:30
Η Sony και άλλοι κολοσσοί αναμένεται να κάνουν μεγάλες εξαγορές στούντιο το 2024

Μετά την τεράστια εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, έναντι σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί αναμένουν πως οι τεράστιες εξαγορές θα συνεχιστούν στη gaming βιομηχανία, με κολοσσούς όπως το PlayStation να παίρνουν τώρα τη σκυτάλη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια νέα αναφορά της βραβευμένης επενδυτικής τράπεζας Drake Star Partners έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατο στον κλάδο, αλλά και συγχρόνως να κάνει και προβλέψεις για το μέλλον. Μιλώντας, λοιπόν, με το μέσο Axios, ο Michael Metzger της Drake Star τόνισε:

Βάσει των συζητήσεών μας με πολλές από τις κορυφαίες εταιρίες παιχνιδιών τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένουμε ότι ο όγκος των συμφωνιών θα αυξηθεί σταθερά κατά το επόμενο έτος.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το 2024 μπορούμε να περιμένουμε πολλές περισσότερες gaming εξαγορές, με τον Metzger να τονίζει πως η Tencent, η Sony, η Take-Two και η Savvy (από το fund της Σουηδικής Αραβίας) θα είναι μάλλον οι πιο ενεργές. Από την άλλη, η Embracer Group που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τελευταία, αναμένεται να πουλήσει μερικά ακόμη από τα στούντιό της.

Παράλληλα, και διάφορες άλλες εταιρίες που είναι ενταγμένες στο χρηματιστήριο, όπως η Nintendo, η EA και η Nexon έχουν στην άκρη 45 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουν για εξαγορές σύμφωνα με την εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Konvoy Ventures.

Για την ιστορία, η Drake Star κατέγραψε 33 συμφωνίες συγχωνεύσεων ή εξαγορών αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ο αριθμός των συμφωνιών είναι ο χαμηλότερος εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο, η αξία των συμφωνιών ξεπέρασε τα τρία από τα πέντε τελευταία τρίμηνα.

Οι συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 περιλαμβάνουν την αγορά της Youda Games και της Innplay Labs από την εταιρεία παιχνιδιών για κινητά Playtika έναντι περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την επιτυχημένη προσφορά ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία της Goldman Sachs για την ιδιωτικοποίηση της πλατφόρμας εκπαιδευτικών παιχνιδιών Kahoot.