Το ESRB θέλει να επαληθεύετε την ηλικία σας με φωτογραφία πριν να παίξετε παιχνίδια για ανηλίκους

Και προτείνει την υιοθέτηση μιας ειδικής τεχνολογίας
25 Ιουλίου 2023 14:24
Το ESRB θέλει να επαληθεύετε την ηλικία σας με φωτογραφία πριν να παίξετε παιχνίδια για ανηλίκους

Το Entertainment Software Rating Board, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ηλικιακή ταξινόμηση των βιντεοπαιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά φαίνεται πως πειραματίζεται με μια νέα ιδέα για να καταφέρει να εφαρμόσει όντως τους ηλικιακούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή FTC να δώσει το πράσινο φως για μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που θα λειτουργεί ως μέθοδος ανίχνευσης της πραγματικής ηλικίας ενός παίκτη.

Με αυτόν τον τρόπο δε θα μπορεί κάποιος ανήλικος να παίξει, για παράδειγμα, Grand Theft Auto ή άλλα παιχνίδια που να προορίζονται για ενήλικες. Το ESRB συνεργάζεται για το εγχείρημα με την εταιρία ψηφιακής ταυτοποίησης Yoti και την εταιρία λογισμικού SuperAwesome, προτείνοντας την εφαρμογή του λεγόμενου ‘Privacy-Protective Facial Age Estimation’.

Ο εν λόγω μηχανισμός θα λειτουργούσε με τον εξής τρόπο:

Ο υποψήφιος παίκτης θα έπρεπε να βγάλει μια φωτογραφία τον εαυτό του.

Το σύστημα θα αναγνώριζε αν υπήρχε live το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου στην φωτογραφία.

Η εικόνα θα αποστελλόταν στους servers της Yoti για την ανίχνευση της πραγματικής ηλικίας του παίκτη.

Προφανώς η πρόταση του Entertainment Software Rating Board δημιουργεί πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια των δεδομένων όσων χρησιμοποιούν την τεχνολογία, πολλοί από τους οποίος θα είναι ανήλικοι. Ο οργανισμός φαίνεται πως το περίμενε αυτό και έτσι η πρότασή του επισημαίνει ήδη χαρακτηριστικά:

"Οι εικόνες θα διαγράφονται αμέσως και μόνιμα και δεν θα χρησιμοποιούνται από το Yoti".

Επιπλέον, το έγγραφο υποστηρίζει ότι η αναγνώριση προσώπου δεν παρουσιάζει ουσιαστικό κίνδυνο για την ιδιωτικότητα των γονέων, επισημαίνοντας πως ο όποιος κίνδυνος αντισταθμίζεται από τα οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που θα προκύπτουν από τη χρήση του συστήματος Facial Age Estimation.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπεύθυνη για τα θέματα αυτά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η PEGI και όχι το ESRB.

Tags: