Ετοιμαστείτε για εξαγορές «άλλου επιπέδου» από τη Sony – Νέες επίσημες δηλώσεις

Τι ετοιμάζει άραγε η εταιρία;
22 Μαΐου 2023 22:27
Ετοιμαστείτε για εξαγορές «άλλου επιπέδου» από τη Sony – Νέες επίσημες δηλώσεις

Τον Μάρτιο σας είχαμε μεταφέρει πως η Sony σχεδιάζει και επίσημα να κάνει τεράστιες εξαγορές, αφού τότε είχε δηλώσει πως έχει πρόθεση να επενδύσει $5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως φαίνεται, τα σχέδια της εταιρίας όχι απλώς δεν έχουν αλλάξει, αλλά όπως φαίνεται είναι ακόμη πιο φιλόδοξα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το νέο ρεπορτάζ του Financial Times επισημαίνει πως η Sony σκοπεύει να γίνει πολύ πιο δραστήρια όσον αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της εταιρίας, Hiroki Totoki, τόνισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διαχωρίσει το χρηματοοικονομικό της τμήμα, προκειμένου να αυξήσει τις επενδυτικές της ικανότητες.

Συγκεκριμένα, δήλωσε εμφατικά:

Προκειμένου να επεκτείνουμε την ανάπτυξή μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε αισθητήρες εικόνας και στον τομέα της ψυχαγωγίας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Η Sony μπορεί να εντάξει στο χρηματιστήριο το Sony Financial τμήμα της, για να χρησιμοποιεί τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, για επιθετικές εξαγορές. Αυτό που ξεχωρίσει από τις δηλώσεις του προέδρου του, είναι πως η εταιρία στοχεύει σε «άλλου επιπέδου» εξαγορές στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Για την ιστορία, μπορεί όσον αφορά το gaming τα φώτα να είναι στραμμένα στην εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft τον τελευταίο καιρό, αλλά και η Sony έχει κάνει συγχρόνως ένα τεράστιο σερί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 ανακοίνωσε την εξαγορά της ομάδας ανάπτυξης Housemarque, ενώ μέσα στο ίδιο έτος πρόσθεσε στο δυναμικό των PlayStation Studios και τις ομάδες Nixxes SoftwareFiresprite, Fabrik GamesBluepoint Games και Valkyrie Entertainment. Το σερί συνεχίστηκε το 2022, όταν η Sony απέκτησε την Haven Studios, την Bungie, τον eSports οργανισμό Repeat.gg και τέλος την Savage Game Studios. Συνολικά, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η Sony Interactive Entertainment μεγάλωσε με εννέα ομάδες ανάπτυξης. Τον Απρίλιο του 2023, η εταιρία εξαγόρασε την Firewalk Studios, ανεβάζοντας τον αριθμό των εξαγορών στα δέκα στούντιο.

Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, πως οι μέχρι τώρα εξαγορές της Sony ήταν κυρίως μεμονωμένα στούντιο, τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «νέο επίπεδο»; Ίσως κάποια publishing εταιρία, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με την Bethesda και την Activision ή ίσως κάποια πασίγνωστη, μεγάλη ομάδα, όπως η Bungie;