Dark Souls Remastered Review

 • Written by 
 • Read later

  Η απόλυτη νοσταλγική άβυσσος

  Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα Souls παιχνίδια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή κατηγορία, ή καλύτερα, είδος παιχνιδιών από μόνα τους. Γιατί έκαναν πολύ απλά μία σημαντική κίνηση. Σεβάστηκαν τον παίκτη. Τα Dark Souls παιχνίδια εκτιμούν πως ένας παίκτης, εφόσον έχει την απαραίτητη θέληση μπορεί να επιτεύξει τα πάντα. Είναι ικανός να ξεπεράσει το κάθε εμπόδιο, την κάθε αναποδιά που θα του τύχει και να συνεχίσει να προχωρά μπροστά μέχρι το τέλος. Χωρίς να σταματά, χωρίς να πτοείται. Του διδάσκει πως γονατιστός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τίποτα και πως δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να τον βοηθήσει παρά μόνο ο ίδιος του ο εαυτός. Και φυσικά, το πείσμα του.

  Αυτά είναι τα Souls παιχνίδια. Παιχνίδια τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία μεγάλη μερίδα της gaming κοινότητας και παρά την εφιαλτική τους δυσκολία, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τους ταξιδεύουν, ή μάλλον, να τους βασανίζουν. Το εγχείρημα του Miyazaki πως οι παίκτες θέλουν την πρόκληση αλλά συνάμα και την ανταμοιβή, τελικά, απέδωσε. Αυτό το συναίσθημα νίκης στην Souls σειρά νομίζω το έχω αισθανθεί σε απειροελάχιστα παιχνίδια. Η νίκη απέναντι σε ένα boss που ένας παίκτης πολέμησε για ατελείωτες ώρες τον κάνει να αισθάνεται ανίκητος. Εκτός του Demon's Souls, ουσιαστικά τον πατέρα των “Souls” παιχνιδιών που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο PlayStation 3, το 2011 ο Hidetaka Miyazaki μαζί με την From Software μας σύστησε στο πρώτο κεφάλαιο της Souls σειράς. Το Dark Souls. Ένα εφιαλτικό παιχνίδι, αφιλόξενο γεμάτο σκότος και μελαγχολία. Ένα παιχνίδι που ήταν τόσο άδικο, αλλά και τόσο δίκαιο δημιουργώντας το δικό του μοναδικό genre που γέννησε ακόμη δύο παιχνίδια οδηγώντας σε μία φανταστική τριλογία. Ένας τίτλος που παρόλα τα προβλήματα του και τα "αγκάθια" του εδραίωσε για τα καλά το Souls όνομα και απέκτησε την δική του μοναδική ταυτότητα.

  Μετά από τόσα χρόνια, η From Software αποφάσισε εν τέλει να ακολουθήσει και αυτή την μοδάτη Remastered φιλοσοφία και να βελτιώσει όσο περισσότερο μπορεί το παιχνίδι που όλοι αγαπήσαμε, δίνοντας έτσι την πολύτιμη ευκαιρία και στους παλιούς να ζήσουν μία ανανεωμένη από τεχνικής άποψης εμπειρία, αλλά και σε νέους που δεν είχαν την ευκαιρία στο παρελθόν να ασχοληθούν με την σειρά της Bandai Namco. Αναμφίβολα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει καλύτερο το πρώτο κεφάλαιο της σειράς ήταν μικρά ρεκτιφιέ στην μηχανή του ώστε να λειτουργεί άψογα και απροβλημάτιστα. Και αυτό ακριβώς έκανε. Αρχικά, το πρώτο και κυριότερο που επηρεάστηκε από την remastered μεταχείριση είναι ο τεχνικός τομέας. Η ανάλυση πλέον έχει αυξηθεί στα 1080p στις απλές κονσόλες με απροβλημάτιστα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αντίστοιχα στα PS4 Pro και Xbox One X έχουμε μεγαλύτερη ανάλυση που φτάνει τα 1800p. Όσον αφορά το framerate απειροελάχιστες φορές συνάντησα κάποια μικρά frame drops που σας υπόσχομαι ήταν σχεδόν ασήμαντα και πολλοί δεν πρόκεται να δώσουν σημασία. Με λίγα λόγια η επίσκεψή σας πλέον στην Blightown θα είναι απολαυστική, όσον αφορά το τεχνικό της μέρος, αφήνοντας έξω τους δαίμονες που θα απειλούν το μονοπάτι σας.

  Ελάχιστες βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο gameplay κομμάτι με μικρές αλλαγές εδώ και εκεί που κάνουν την ζωή του παίκτη ελάχιστα πιο εύκολη. Για παράδειγμα ορισμένα αντικείμενα όπως το Dried Finger μπορούν να αποκτηθούν σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού, ενώ ο co-op τομέας μιμήθηκε το Dark Souls 3 απορροφώντας όλα του τα θετικά. Με λίγα λόγια, το co-op με τους φίλους σας πλέον είναι φιλικό και άμεσο και εφόσον έχετε άπλετα humanities το μόνο που μένει είναι να θέσετε το password της επιλογής σας και είστε έτοιμοι. Μην έχετε την εντύπωση πως επειδή είναι remastered η δυσκολία του παιχνιδιού έχει αλλάξει γιατί. Όχι! Παραμένει ίδια, σκληρή και ανελέητη, σεβόμενη την Trial and Error φιλοσοφία. Για να κερδίσετε κάτι θα πρέπει πρώτα να παλέψετε. Τέλος, το Remastered πακέτο φέρει μαζί του και το DLC προσφέροντας την πληρέστερη εμπειρία. Το Online κομμάτι όσον αφορά το PvP παραμένει ίδιο και πολλές φορές...κουτό. Η ποιότητα συνδέσεων ναι μεν έχει δει τρομερή βελτίωση, όμως διάφορες ιδιαιτερότητες ας πούμε όπως τα chain-backstabs υπάρχουν εκεί για να τα εκμεταλλευτείτε. Αυτό που ίσως ευχαριστήσει κάποιους παίκτες είναι πως πλέον η αλλαγή στα covenants πραγματοποιείται μέσω bonfires και δεν θα χρειαστεί να κάνετε warp από σημείο σε σημείο.

  Το μόνο που έμεινε να αναλύσω για το Remastered πακέτο είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. Εφόσον αναλύσεις και framerate σας τα ανέφερα πιο πάνω, το μόνο που μένει είναι το συνολικό αποτέλεσμα στα μάτια του παίκτη. Εγώ, το ίδιο ρίγος, τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωσα το 2011 συνεχίζω να νιώθω και τώρα. Τα μουντά περιβάλλοντα του παιχνιδιού με το έξοχο level design και τα όμορφα γραφικά παραδίδουν ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα που η Remastered εμπειρία πολλαπλασιάζει. Καθ'όλη την διάρκεια ενασχόλησης μου με το παιχνίδι δεν συνάντησα κάποιο σημαντικό bug ή glitch άξιο αναφοράς στο παρόν κείμενο. Τέλος, η FromSoftware πρόσθεσε και μερικά νέα εφέ στο παιχνίδι. Οι παρατηρητικοί θα δουν οπτικές αλλαγές στα fog walls, στην φωτιά του bonfire και σε διάφορα ακόμη ξόρκια και miracles. Όμως, ομολογώ πως αν δεν ήξερα για τις προαναφερθείσες αλλαγές ίσως να μην έδινα σημασία.

  Συνοψίζοντας...

  Το Dark Souls Remastered αποτελεί το απόλυτο πακέτο αγοράς είτε για βεταράνους της σειράς είτε για νέους παίκτες. Το πόνημα του Miyazaki έχει τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις προσκαλώντας για ακόμη μία φορά τον παίκτη στον σκοτεινό του κόσμο. Η 1080p ανάλυση και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο προσφέρουν την απόλυτη Souls εμπειρία, ενώ οι κάτοχοι των δυνατότερων κονσολών μπορούν να έχουν μία πλουσιότερη -πάντα από τεχνικής μεριάς- εμπειρία. Πλουσιότερο το όλο σύνολο κάνουν και τα particles στα ξόρκια και στα fog walls. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα έχουν τους προβληματισμούς τους. Σίγουρα θα ήθελαν μερικές ακόμη βελτιώσεις και στο gameplay και στο όλο σύνολο αλλά εγώ θεωρώ πως το Remastered κάνει σωστά την δουλειά του. Βελτιώνει ακριβώς τα πράγματα που έχρηζαν βελτίωσης χωρίς να αλλάζει την ταυτότητα του παιχνιδιού που όλοι αγαπήσαμε. Επομένως, φορέστε το Havel δαχτυλίδι σας, γεμίστε το Estus Flask σας και "βουτήξτε" για ακόμη μία φορά στον "όμορφα φρικιαστικό" κόσμο του πρώτου Dark Souls.

  8
  Box Art
  Tested on : Xbox One
  Developer : FromSoftware
  Publisher : Bandai Namco Entertainment
  Distributor : Bandai Namco Hellas
  Available for : PS4, Xbox One, PC
  Release date : Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
  Δημήτρης Σαλαμάρας

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Instagram

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (20)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   Mr.Kirito
   Mr.Kirito 09/07/2018 17:06:40
   Συμφωνώ σε αυτά που λες απολυτά .Άλλα δεν μπορώ να κρύψω και να μην πω ότι το remaster του πήρε 6 ώρες να το κάνουν
  • Comment Link
   Eska
   Eska 27/06/2018 18:41:51
   Ενα remaster που θα πρεπε να είχε την ιδια μεταχείριση με το skyrim SE δηλαδή να δοθεί τσάμπα στους κατόχους του dark souls 1
   Αν δεν παρουμε υπόψην μας αυτο για όσους δεν εχουν παίξει το dark souls 1 στον καιρω του που ηταν ακόμη ενα ενεργό παιχνίδι ειμαι μια ωραια ευκαιρία να ζήσει αυτήν την εμπειρία όπως τα invade τις επιγραφές κλπ
  • Comment Link
   ConstantinosRed
   ConstantinosRed 26/06/2018 15:42:26
   Έπαιξα πρόσφατα τη remaster έκδοση του όπου και τερμάτισα το run μου ..Πιστεύω πως για κάποιο που το χε παίξει σε κονσόλα και δεν έχει πρόσβαση σε pc θα ήταν μια πολύ καλή δικαιολογία για να επιστρέψει στη Lordran....Τα 60 fps (σταθερά στο 99%) σαφώς και βελτιώνουν τη εμπειρία σε σχέση με τη έκδοση του ps3..Είδα και κάποιες διαφορές σε φωτισμούς και particles αλλά οκ σίγουρα θα μπορούσε να χε γίνει καλύτερη δουλειά...Για όσους το είχαν σε pc δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος σοβαρός λογος και θα πρεπε να χε δωθεί δωρεάν σε όσους είχαν τη αρχική έκδοση στο steam ..Θα ήταν και καλή απολογία για το χάλι που είχε η pc έκδοση όταν είχε κυκλοφορήσει και για το ότι η From δεν μπήκε ποτέ στο κόπο να τη διορθώσει...Το έκανε για αυτή ένας fan με το γνωστό mod......
  • Comment Link
   GrayFox46
   GrayFox46 26/06/2018 12:01:49
   Όπως λέει και ο Lobos, αν έβγαινε πρίν απο DS3 και Bloodborne οι fans θα έλεγαν "more Darks Souls". Χειρότερο δεν θα μπορούσε να είναι!!
   Οι newbies δεν αντιλαμβάνονται τι εστι DS1. Οχι δεν είμαι παλιός αλλά ειχα την τιμη να με νταχταρίσει πρώτο το DS1!

   Best game ever
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 26/06/2018 10:01:05


   Το Skyrim Remaster τότε που πολλοί κατηγορούσαν για το κακό Remaster που πρόσφερε, αλλά προσφέρει σαφέστατα περισσότερα πράγματα από το Remaster του Dark Souls. Και παρόλα αυτά είναι τζάμπα για τους κατόχους του Skyrim Original ενώ το Dark Souls σε αναγκάζει να το αγοράσεις είτε είχες αγοράσει το προηγούμενο είτε όχι, και το δικαιολογείς αυτό πως;

   Το Skyrim Remaster πρόσφερε πολλά περισσότερα από το Remaster του Darksouls. Αλλά το Skyrim είναι που παίρνουμε τζάμπα αν έχουμε ήδη αγοράσει την αρχική έκδοση, και το Skyrim Remaster έκανε 40 ευρώ όπως κάνει το Dark Souls Remaster τώρα, ενώ πρόσφερε περισσότερα πράγματα.

   Πως ακριβώς εξηγείς οτι αυτή η πράξη της κατάκρισης του Dark Souls Remaster είναι αδικαιολόγητη και ότι το "Gaming Community δεν έχει άξια κριτική"   Μαζί σου φίλε μου. Υπέροχο Remaster και του Skyrim. Δεν θα βρείς αντιρρήσεις απο εμένα.
   Αλλού εστιάζει το Skyrim αλλού το Dark Souls. Στον φωτισμό το ένα, στο frame rate το άλλο. Και τα δύο υπέροχα στους τομείς τους.

   Όσο για την έλλειψη κριτικής σκέψης αναφέρομαι σε άλλα πράγματα. Ότι ενώ διυλίζουν τον κώνωπα στα μικροπραγματάκια τεχνικής φύσεως, ανέχονται αίσχη όπως loot boxes, υπεραπλούστευση μηχανισμών και θεοποίηση της ποσότητας έναντι της ποιότητας.Είναι γενική η παρατήρηση μου και δεν αναφέρομαι σε κανέναν εδώ προσωπικά :)


  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 26/06/2018 09:02:24
   Το καλυτερο παιχνιδι ολων των εποχων για εμενα, απιαστο και αξεπεραστο απο Ο-ΤΙ-ΔΗ-ΠΟ-ΤΕ!Το Remaster μου ειναι καπως αδιαφορο μετα απο ατελειωτα playthroughs, speedruns και διαφορα "fun" runs, ομως καποια στιγμη θα αγοραστει μονο και μονο επειδει ειναι Dark Souls!
  • Comment Link
   apanpie
   apanpie 26/06/2018 00:15:20


   Φιλε storm και εγω ειμαι σκληροπυρηνικος φαν της σειρας και ολων των πονηματων souls που εχουν ερθει σε υπολογιστη τουλαχιστον,σε κατανοω και εχω εκφρασει το απειρο respect μου στην δουλεια που εχει ριξει ο Miyazaki και ολη η ομαδα στο αντιστοιχο topic στο forum κατα καιρους.

   Καλο ειναι ομως να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους και να κρινουμε αυτη την "polished" εκδοση που μας παραδωθηκε σε αυτο το νεο περιτυλιγμα ως εχει. Το remaster ειναι δουλεια ενος κινεζικου στουντιο ονοματι virtuos και της bandai namco. Μπορουσαν να ειχαν γινει πολλα(οπως να προσαρμοστει στη νεα μηχανη γραφικων του DS3) και απλα παραδοθηκε κατι λιγο πιο φρεσκο, δεν εχουν περασει δα και τοσα πολλα χρονια κατεμε ωστε να μην μπορει να παιξει καποιος την original εκδοση. Το παιχνιδι ειναι το ιδιο και ειναι αυτο που ξερουμε οποτε δεν κρινεται σε καμια περιπτωση για αυτο. Αν καποιος θελει να το παρει 2 φορες φυσικα και μπορει να το κανει. Αλλα πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι και να το κρινουμε για τον λογο που υπαρχει και αυτος ειναι ο βελτιωμενος τεχνικος και οπτικος τομεας.   Σαφέστατα να είμαστε αντικειμενικοί απέναντι στο Dark Souls Remastered αγαπητέ μου KTI23. Όταν το εξώφυλλο γράφει Remaster και σε μία σχετικά τίμια κοστολόγηση στα 30 ευρώ, εγώ προσωπικά δεν θα έχω απαιτήσεις ενός Remake. Διότι η προσαρμογή που παραδείγματος χάρην προτείνεις, δηλαδή της μηχανής του DSIII, υπόκειται ξεκάθαρα σε κατηγορία εξ ολοκλήρου αναδημιουργίας του παιχνιδιού.
   Το ότι ένας κολοσσός σαν τη Sony είναι διαθετημένη να υποστεί το δυσβάσταχτο κόστος επένδυσης (δηλ/ σίγουρης χασούρας) ενός πανέμορφου Remake όπως το Shadow of the Colossus για θέμα γοήτρου και κύρους είναι σαφώς αξιέπαινο (αλήθεια πόσοι το αγόρασαν?) αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν θα το κάνει κανένας άλλος και σίγουρα όχι η Bandai Namco που έχει τα δικαιώματα του Dark Souls IP. Επίσης άλλο μέγεθος το Crash Bandicoot κι άλλο ένα κτηνώδες παιχνίδι σαν το Dark Souls για να αναφερθώ και στο άλλο παράδειγμα.
   Oπότε φίλε μου σαν Remaster, προσφέρει ότι ακριβώς υπόσχεται και μεγάλες βελτιώσεις απο την προηγούμενη έκδοση στις κονσόλες (μόνο γι αυτές αναφέρομαι. Στα του PC η έκδοση είναι απλά ένα επίσημο προιόν του Mod και τίποτα παραπάνω). Ναι είναι ένα γυάλισμα. Ένα πανέμορφο ουσιώδες γυάλισμα όμως, κάνοντας το τελειοποιημένο, ολοκληρωμένο και απροβλημάτιστο σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση. Όπως πολύ σωστά είπες, οποιος θέλει επενδύει τον οβολό του και όποιος δεν θέλει, όχι. Και σίγουρα όχι κάτι διαφορετικό απο την πλειοψηφία των καλών Remasters που κυκλοφορούν όπως τα The Last of Us Remastered, Dark Souls II Scholar of the FIrst Sin, GTA V κλπ.
   Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αλλά ας είμαστε καλυτερα ρεαλιστές. Θα αργήσουμε να δούμε ένα Remake. Οπότε η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι αυτή για κάτι ευκόλως προσβάσιμο με τα οφέλη των 60fps και 1080p.

   Θα μπορούσα να πάω και στην ενοχλητική συνήθεια του πολυαγαπημένου μου σύγχρονου gaming community με την τόσο άξια κριτική σκέψη (γενικώς μιλώντας κι με τίποτα δεν αναφέρομαι σε σένα) να μη δέχεται μύγα στο σπαθί του, ζητώντας τα πάντα αλλά μην ανταποδίδοντας τίποτα σε ουσιώδες αντάλλαγμα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιο ριζικό και πιο βαθύ και σίγουρα όχι για εδώ.

   Εν κατακλείδη, αυτή είναι η γνώμη μου φίλε μου. Πολλοί διαφωνούν, άλλοι συμφωνούν δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει να τιμάμε τα ποιοτικά παιχνίδια, να έχουμε κριτική σκέψη προς τα που θέλουμε να κατευθύνουμε τη Βιομηχανία και πως θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως καταναλωτές.


   Το Skyrim Remaster τότε που πολλοί κατηγορούσαν για το κακό Remaster που πρόσφερε, αλλά προσφέρει σαφέστατα περισσότερα πράγματα από το Remaster του Dark Souls. Και παρόλα αυτά είναι τζάμπα για τους κατόχους του Skyrim Original ενώ το Dark Souls σε αναγκάζει να το αγοράσεις είτε είχες αγοράσει το προηγούμενο είτε όχι, και το δικαιολογείς αυτό πως;

   Το Skyrim Remaster πρόσφερε πολλά περισσότερα από το Remaster του Darksouls. Αλλά το Skyrim είναι που παίρνουμε τζάμπα αν έχουμε ήδη αγοράσει την αρχική έκδοση, και το Skyrim Remaster έκανε 40 ευρώ όπως κάνει το Dark Souls Remaster τώρα, ενώ πρόσφερε περισσότερα πράγματα.

   Πως ακριβώς εξηγείς οτι αυτή η πράξη της κατάκρισης του Dark Souls Remaster είναι αδικαιολόγητη και ότι το "Gaming Community δεν έχει άξια κριτική"
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 25/06/2018 21:08:59


   Φιλε storm και εγω ειμαι σκληροπυρηνικος φαν της σειρας και ολων των πονηματων souls που εχουν ερθει σε υπολογιστη τουλαχιστον,σε κατανοω και εχω εκφρασει το απειρο respect μου στην δουλεια που εχει ριξει ο Miyazaki και ολη η ομαδα στο αντιστοιχο topic στο forum κατα καιρους.

   Καλο ειναι ομως να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους και να κρινουμε αυτη την "polished" εκδοση που μας παραδωθηκε σε αυτο το νεο περιτυλιγμα ως εχει. Το remaster ειναι δουλεια ενος κινεζικου στουντιο ονοματι virtuos και της bandai namco. Μπορουσαν να ειχαν γινει πολλα(οπως να προσαρμοστει στη νεα μηχανη γραφικων του DS3) και απλα παραδοθηκε κατι λιγο πιο φρεσκο, δεν εχουν περασει δα και τοσα πολλα χρονια κατεμε ωστε να μην μπορει να παιξει καποιος την original εκδοση. Το παιχνιδι ειναι το ιδιο και ειναι αυτο που ξερουμε οποτε δεν κρινεται σε καμια περιπτωση για αυτο. Αν καποιος θελει να το παρει 2 φορες φυσικα και μπορει να το κανει. Αλλα πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι και να το κρινουμε για τον λογο που υπαρχει και αυτος ειναι ο βελτιωμενος τεχνικος και οπτικος τομεας.   Σαφέστατα να είμαστε αντικειμενικοί απέναντι στο Dark Souls Remastered αγαπητέ μου KTI23. Όταν το εξώφυλλο γράφει Remaster και σε μία σχετικά τίμια κοστολόγηση στα 30 ευρώ, εγώ προσωπικά δεν θα έχω απαιτήσεις ενός Remake. Διότι η προσαρμογή που παραδείγματος χάρην προτείνεις, δηλαδή της μηχανής του DSIII, υπόκειται ξεκάθαρα σε κατηγορία εξ ολοκλήρου αναδημιουργίας του παιχνιδιού.
   Το ότι ένας κολοσσός σαν τη Sony είναι διαθετημένη να υποστεί το δυσβάσταχτο κόστος επένδυσης (δηλ/ σίγουρης χασούρας) ενός πανέμορφου Remake όπως το Shadow of the Colossus για θέμα γοήτρου και κύρους είναι σαφώς αξιέπαινο (αλήθεια πόσοι το αγόρασαν?) αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν θα το κάνει κανένας άλλος και σίγουρα όχι η Bandai Namco που έχει τα δικαιώματα του Dark Souls IP. Επίσης άλλο μέγεθος το Crash Bandicoot κι άλλο ένα κτηνώδες παιχνίδι σαν το Dark Souls για να αναφερθώ και στο άλλο παράδειγμα.
   Oπότε φίλε μου σαν Remaster, προσφέρει ότι ακριβώς υπόσχεται και μεγάλες βελτιώσεις απο την προηγούμενη έκδοση στις κονσόλες (μόνο γι αυτές αναφέρομαι. Στα του PC η έκδοση είναι απλά ένα επίσημο προιόν του Mod και τίποτα παραπάνω). Ναι είναι ένα γυάλισμα. Ένα πανέμορφο ουσιώδες γυάλισμα όμως, κάνοντας το τελειοποιημένο, ολοκληρωμένο και απροβλημάτιστο σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση. Όπως πολύ σωστά είπες, οποιος θέλει επενδύει τον οβολό του και όποιος δεν θέλει, όχι. Και σίγουρα όχι κάτι διαφορετικό απο την πλειοψηφία των καλών Remasters που κυκλοφορούν όπως τα The Last of Us Remastered, Dark Souls II Scholar of the FIrst Sin, GTA V κλπ.
   Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αλλά ας είμαστε καλυτερα ρεαλιστές. Θα αργήσουμε να δούμε ένα Remake. Οπότε η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι αυτή για κάτι ευκόλως προσβάσιμο με τα οφέλη των 60fps και 1080p.

   Θα μπορούσα να πάω και στην ενοχλητική συνήθεια του πολυαγαπημένου μου σύγχρονου gaming community με την τόσο άξια κριτική σκέψη (γενικώς μιλώντας κι με τίποτα δεν αναφέρομαι σε σένα) να μη δέχεται μύγα στο σπαθί του, ζητώντας τα πάντα αλλά μην ανταποδίδοντας τίποτα σε ουσιώδες αντάλλαγμα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιο ριζικό και πιο βαθύ και σίγουρα όχι για εδώ.

   Εν κατακλείδη, αυτή είναι η γνώμη μου φίλε μου. Πολλοί διαφωνούν, άλλοι συμφωνούν δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει να τιμάμε τα ποιοτικά παιχνίδια, να έχουμε κριτική σκέψη προς τα που θέλουμε να κατευθύνουμε τη Βιομηχανία και πως θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως καταναλωτές.
  • Comment Link
   GrayFox
   GrayFox 25/06/2018 20:36:41
   Έχεί μπει στη λίστα αλλά μέχρι να το δοκιμάσω θα πρέπει πρώτα να τελειώσω με κάποια άλλα παιχνίδια γιατί πολλά μαζεύτηκαν τελευταία και ο χρόνος δεν είναι άπλετος.

   Παρεμπιπτόντως είμαι βετεράνος του Bloodborne οπότε κάτι εχω νιώσει.
  • Comment Link
   KTI23
   KTI23 25/06/2018 20:17:15

   Πράγματι το level design, το world building, το περιεχόμενο και η σύνδεση όλων αυτών ντροπιάζει το 90% της σύγχρονης βιομηχανίας. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά και τρία υπέροχα sequels δεν έχει βρεθεί τίποτα και κανένας να το ακουμπήσει. Σίγουρα τα επόμενα βελτίωσαν κατα πολύ τα QoL χαρακτηριστικά και το combat (στα Βosses κυρίως), σε όλα υπόλοιπα όμως είναι τρελό τι έχει φτιάξει ο Hidetaka Miyazaki. Δεν το χωρά ο νους. Και αμφιβάλω εάν θα μπορεί να το επαναλάβει....
   Όσο οι περισσότεροι αναλώνεστε πάνω απο μία άυλη φανταστική ζυγαριά που μετράει με το κιλό, πόσο κοστίζουν τα βελτιωμένα textures, ή ο φωτισμός του Dark Souls III, ή αν τα 30 ευρώ του Shadow of the Colossus είναι τα ίδια με τα 30 ευρώ του Dark Souls Remastered ( μήλα με πορτοκάλια) εγώ φτάνω στο τέλος του υπερ-απολαυστικού μου 5ου playthrough μου (συνολικά σε Xbox360 και PS4), αισθανόμενος μία γλυκια δικαίωση-επιβεβαίωση που το κατάταξα στο καλύτερο παιχνίδι τόσο της προηγούμενης γενιάς όσο και όλων των εποχών. Γιατί στα 7 χρόνια ακόμα τίποτα δεν ακουμπά την αίγλη και τη λάμψη του.
   Ένα σύγχρονο magnum opus που με το πέρασμα των καιρών όλο και περισσότερο θα δυναμώνει.   Φιλε storm και εγω ειμαι σκληροπυρηνικος φαν της σειρας και ολων των πονηματων souls που εχουν ερθει σε υπολογιστη τουλαχιστον,σε κατανοω και εχω εκφρασει το απειρο respect μου στην δουλεια που εχει ριξει ο Miyazaki και ολη η ομαδα στο αντιστοιχο topic στο forum κατα καιρους.

   Καλο ειναι ομως να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους και να κρινουμε αυτη την "polished" εκδοση που μας παραδωθηκε σε αυτο το νεο περιτυλιγμα ως εχει. Το remaster ειναι δουλεια ενος κινεζικου στουντιο ονοματι virtuos και της bandai namco. Μπορουσαν να ειχαν γινει πολλα(οπως να προσαρμοστει στη νεα μηχανη γραφικων του DS3) και απλα παραδοθηκε κατι λιγο πιο φρεσκο, δεν εχουν περασει δα και τοσα πολλα χρονια κατεμε ωστε να μην μπορει να παιξει καποιος την original εκδοση. Το παιχνιδι ειναι το ιδιο και ειναι αυτο που ξερουμε οποτε δεν κρινεται σε καμια περιπτωση για αυτο. Αν καποιος θελει να το παρει 2 φορες φυσικα και μπορει να το κανει. Αλλα πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι και να το κρινουμε για τον λογο που υπαρχει και αυτος ειναι ο βελτιωμενος τεχνικος και οπτικος τομεας.
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 25/06/2018 18:34:04
   Πράγματι το level design, το world building, το περιεχόμενο και η σύνδεση όλων αυτών ντροπιάζει το 90% της σύγχρονης βιομηχανίας. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά και τρία υπέροχα sequels δεν έχει βρεθεί τίποτα και κανένας να το ακουμπήσει. Σίγουρα τα επόμενα βελτίωσαν κατα πολύ τα QoL χαρακτηριστικά και το combat (στα Βosses κυρίως), σε όλα υπόλοιπα όμως είναι τρελό τι έχει φτιάξει ο Hidetaka Miyazaki. Δεν το χωρά ο νους. Και αμφιβάλω εάν θα μπορεί να το επαναλάβει....
   Όσο οι περισσότεροι αναλώνεστε πάνω απο μία άυλη φανταστική ζυγαριά που μετράει με το κιλό, πόσο κοστίζουν τα βελτιωμένα textures, ή ο φωτισμός του Dark Souls III, ή αν τα 30 ευρώ του Shadow of the Colossus είναι τα ίδια με τα 30 ευρώ του Dark Souls Remastered ( μήλα με πορτοκάλια) εγώ φτάνω στο τέλος του υπερ-απολαυστικού μου 5ου playthrough μου (συνολικά σε Xbox360 και PS4), αισθανόμενος μία γλυκια δικαίωση-επιβεβαίωση που το κατάταξα στο καλύτερο παιχνίδι τόσο της προηγούμενης γενιάς όσο και όλων των εποχών. Γιατί στα 7 χρόνια ακόμα τίποτα δεν ακουμπά την αίγλη και τη λάμψη του.
   Ένα σύγχρονο magnum opus που με το πέρασμα των καιρών όλο και περισσότερο θα δυναμώνει.
  • Comment Link
   vpiano150
   vpiano150 25/06/2018 17:05:12
   τα λεφτα του τα αξιζει και με το παραπανω.μονο τα 60 frames κανουν το παιχνιδι αγνωριστο.πολυ ομαλο,μπορεις να εχεις καλυτερο ελεγχο και χειρισμο του χαρακτηρα,χωρια το οτι το level design ειναι οτι καλυτερο εχει γινει σε παιχνιδι.ΤΙΜΗ ΣΤΗ FROM SOFTWARE!!!!!
  • Comment Link
   george.patsonas
   george.patsonas 25/06/2018 16:20:52
   Καλησπέρα κ από μένα. Νομίζω ότι είναι καλό αλλά όχι για τα λεφτά που ζητάει...

   Οι άλλοι κάνανε Remake το Shadow Of the Colusus κ το δίνανε 40 ευρώ κ οι άλλοι ξαναγεννήσανε τον Crash κ τον χαρίζανε 3 παιχνίδια μαζί κοντά στα 30 ευρώ.
   K όσον αφορά τα 2 προαναφερθέντα παιχνίδια έγινε σοβαρή δουλειά όχι δουλειά του ποδαριού όπως έγινε με το Dark Souls Remastered.
   Πρέπει να είσαι σκληροπυρηνικός φανατικός των Dark Soul παιχνιδιών , για να παραδεχτείς ότι ναι αξίζει να δώσω 40 ευρώ για να έχω αυτό το παιχνίδι κ να πεις με ειλικρίνεια ότι ναι οι αλλαγές που κάνανε σε αυτό το παιχνίδι είναι πραγματικά εξωπραγματικές κ το παιχνίδι άλλαξε ριζικά.

   Το παιχνίδι αυτό μέχρι 9,99 ευρώ το πολύ για μένα αλλιώς δεν θα το αγόραζα.
  • Comment Link
   Teolicious
   Teolicious 25/06/2018 15:37:23
   Τουλαχιστον αυτο εχει cloud saves στο steam ? Το μονο dark souls που δεν εχω παιξει ειναι αυτο. Αν εχει ισως το παρω. Ρωταω γιατι οταν αγορασα το DS3 οταν ειχε βγει, επαιξα 50 ωρες περιπου και μετα που αλλαξα PC επρεπε να το ξεκινησω απο την αρχη, και το παρατησα. Απαραδεκτο λαθος η ελλειψη cloud save του DS2 και DS3.
  • Comment Link
   EminemUH
   EminemUH 25/06/2018 15:17:17
   Μία μικρή διόρθωση : το πρώτο Dark Souls βγήκε το 2011. Το 2012 βγήκε για το PC με την Prepare To Die Edition. Εξαιρετικό review κατά τα άλλα, οι πρώτοι 2 παράγραφοι είναι για μένα τα Dark Souls, μαζί φυσικά με το φανταστικό τους lore, level design etc. Σαν remastered μπορούσε να ήταν καλύτερο αλλά προσωπικά δεν μπορώ να πω πως έχω παράπονο. Κάνει την δουλειά του χωρίς να αλλοιώνει την εμπειρία του original παιχνιδιού. Για όσους έπαιξαν το πρώτο παιχνίδι σε κονσόλα είναι σαφώς βελτιωμένο, όσοι το έπαιξαν όμως στο PC με DS fix δεν έχει πολλά νέα πράγματα να τους δώσει εκτός το online...
  • Comment Link
   Lucius
   Lucius 25/06/2018 15:12:44
   Το game μπορεί να είναι πολύ καλό αλλά το remaster είναι απλά αστείο. Σίγουρα δεν αξίζει τα χρήματα που ζητάει.
  • Comment Link
   mikesal
   mikesal 25/06/2018 14:54:48
   Σακηηηηηη το demon souls remastered που ειναι?
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 25/06/2018 14:48:16
   Εγω προσωπικα θα ηθελα να είχανε διορθωθεί οσα bugs ειχανε τοσα χρονια αναφέρει τα άτομα του community . Παρολα αυτα οκ , μιλαμε για το καλύτερο παιχνιδι ολων των εποχων .
  • Comment Link
   ShadowGP
   ShadowGP 25/06/2018 14:22:53

   Εγω ηθελα περισσοτερη δουλιτσα για να δικαιολογηθει και δευτερη φορα αγορα. Στο PC με την PTDE και το DS Fix υπηρχαν αυτες οι δυνατοτητες απο την κυκλοφορια του. Δεν δικαιολογει την τιμη του για 1080 60 frames και λιγο καλυτερα lighting effects με τα bonfires.
   Μust για οσους δεν το εχουν παιξει ποτε κονσολα ή PC.   Συμφωνώ, θα ήθελα τουλάχιστον καλύτερα textures.
  • Comment Link
   KTI23
   KTI23 25/06/2018 13:53:54
   Εγω ηθελα περισσοτερη δουλιτσα για να δικαιολογηθει και δευτερη φορα αγορα. Στο PC με την PTDE και το DS Fix υπηρχαν αυτες οι δυνατοτητες απο την κυκλοφορια του. Δεν δικαιολογει την τιμη του για 1080 60 frames και λιγο καλυτερα lighting effects με τα bonfires.
   Μust για οσους δεν το εχουν παιξει ποτε κονσολα ή PC.