Apple iPad Pro - Review

Ο "ευγενής γίγαντας" της Apple...
15 Δεκεμβρίου 2015 20:42
Apple iPad Pro - Review

Δε νομίζω να αιφνιδίασε κανέναν η Apple όταν ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό το μεγάλο iPad, που πολλοί πίστευαν πως θα το ονομάσει «XL» ή κάπως έτσι, αλλά τελικά του έδωσε τον υπότιτλο «Pro». Δηλαδή ένα tablet, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ή σε άτομα που γενικά κάνουν παραπάνω πράγματα από ότι ο τυπικός χρήστη. Δηλαδή ότι κάνει το MacBook Air. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το iPad Pro, ένα πανίσχυρο tablet που έρχεται να καλύψει μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που θέλουν το πακέτο tablet και laptop μαζί. Εγώ είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός με τα υβριδικά προϊόντα, μιας και θεωρώ ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτής της διπλής φύσης τους. Και γίνομαι ακόμα πιο σκεπτικός όταν από άποψη κόστους τα μαθηματικά δε βγαίνουν. Αυτοί είναι όμως δικοί μου προβληματισμοί, οπότε περνάω απευθείας στο iPad Pro.

Η συσκευή έρχεται σε μία αναμενόμενα premium αλλά λιτή συσκευασία, όπως μας έχει συνηθίσει η Apple, στην οποία περιέχεται το lightning καλώδιο φόρτισης, ο μετασχηματιστής ρεύματος ευρωπαϊκών προδιαγραφών και το παραδοσιακό φακελάκι με τα manuals και τις διάφορες σημειώσεις της Apple. Το iPad Pro είναι το μεγαλύτερο tablet που έχω πιάσει στα χέρια μου. Και ξεκινάω έτσι απότομα, γιατί και η συνειδητοποίηση όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό, ήταν το ίδιο απότομη. Το μέγεθος του αρχικά δε σας κρύβω πως μου φάνηκε πολύ άβολο και δεν μπορούσα να αισθανθώ οικεία κρατώντας το. Όσο περνούσαν όμως οι ώρες και άρχισα να συνηθίζω αυτήν την ιδιαίτερη φύση του, αποδεχόμουν ευκολότερα αυτό το μέγεθος. Και για να μιλήσω με νούμερα, το iPad Pro χαρακτηρίζεται από οθόνη με διαγώνιο 12.9 ιντσών και συνολικά καταλαμβάνει 305.7mm στο ύψος, 220.6mm στο πλάτος και μόλις 6.9mm στο πάχος. Ειδικά το τελευταίο νούμερο είναι επίτευγμα από την Apple. Και το θετικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέγεθος το εκμεταλλεύτηκαν οι μηχανικοί της στο έπακρο για να ενσωματώσουν μία γιγαντιαία μπαταρία χωρητικότητας 10.307mAh. Η μπαταρία είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Pro, μιας και, αναλόγως τη χρήση, μπορεί να κρατήσει από δύο έως και τέσσερις ημέρες.

Σχεδιαστικά δεν έχουν παρθεί ρίσκα από τον Αμερικανικό κολοσσό. Το tablet ακολουθεί με ευλάβεια τη γραμμή σχεδιασμού των υπολοίπων iPad και πιο συγκεκριμένα της σειράς Air. Αναμενόμενα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας υλικά με αλουμινένιο σώμα και κλασσικά για τα δικά μου χέρια, γλιστερές ματ επιφάνειες. Περιμετρικά δεν εμφανίζει εκπλήξεις, υπάρχει θέση για τα ακουστικά, πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, μία έξυπνη θύρα για τα διάφορα αξεσουάρ, διακόπτης για το sleep, το πλήκτρο που λειτουργεί και ως αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη θύρα lightning, ενώ ενσωματώνονται και δύο κάμερες μπροστά και πίσω, ανάλυσης 1.2MP και 8MP αντίστοιχα. Δε θα μπω καν στη διαδικασία να μιλήσω για τις κάμερες. Και οι δύο έχουν πολύ τυπικές επιδόσεις και ενώ για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί πλεονασμός, εγώ σε μία τόσο ακριβή συσκευή θα ήθελα και φλας. Βέβαια θα μου πείτε ποιος τραβάει φωτογραφίες με tablet. Κάποιοι το κάνουν.

Δεν έκανα αναφορά στα ηχεία μιας και αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Το iPad Pro ενσωματώνει τέσσερα στερεοφωνικά ηχεία, δύο για το αριστερό και δύο για το δεξί κανάλι ήχου. Δε σας κρύβω πως ο ήχος τους με άφησε με ανοιχτό το στόμα. Τα ηχεία παράγουν ένα πολύ μπασάτο, βαθύ, δυνατό και καθαρό ήχο που δεν περίμενες ποτέ να τον ακούσεις από μια mobile συσκευή. Είναι επίσης σωστά τοποθετημένα στη συσκευή έτσι ώστε όταν παρακολουθείς σε οριζόντια διάταξη, ο ήχος να φτάνει στα αυτιά σου από όλες τις κατευθύνσεις δημιουργώντας μια ωραία πολυδιάστατη αίσθηση.

Περνάω στο επόμενο εντυπωσιακό στοιχείο του iPad Pro που δεν είναι άλλο από την εκπληκτική Retina οθόνη. Όπως μας έχει συνηθίσει η Retina τεχνολογία, έτσι και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ φωτεινό και ευκρινέστατο πάνελ, με ζωντανά αλλά φυσικά χρώματα, εξαιρετικές γωνίες θέασης και πολύ όμορφα λευκά και μαύρα. Το εντυπωσιακό όμως εντοπίζεται στο μέγεθος. Δεν έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε σε touch οθόνη τέτοιων διαστάσεων. Δουλεύοντας πάνω στην οθόνη του iPad Pro, νιώθεις ότι έχεις όλο το χώρο και την άνεση που χρειάζεσαι για να κάνεις πράγματα. Χωράνε τα πάντα, έχεις μεγάλη ακρίβεια στην αφή και βλέπεις το οτιδήποτε πάνω σε αυτή με λεπτομέρεια. Βέβαια δεν της λείπουν και τα νούμερα, αφού η ανάλυσή της φτάνει τα 2048x2732 pixels. Η οθόνη όμως αναδεικνύει και τις δυνατότητες του iOS 9. Για παράδειγμα η λειτουργία πολλαπλών παραθύρων στο multitasking, εδώ περνάει σε άλλη διάσταση. Δε θα σας κουράσω σε αυτό το video με αναφορές στις ελλείψεις που θεωρώ πως πεισματικά έχει η Apple με το λειτουργικό της. Σε αυτό έχω πάρει θέση εδώ και καιρό και συνεχίζω να έχω παράπονα. Δεν μπορώ όμως να αμφισβητήσω το ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση στο πλουσιότερο και πληρέστερο ψηφιακό κατάστημα εφαρμογών στον πλανήτη. Εφαρμογές οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του hardware.

Πιο συγκεκριμένα, το iPad Pro, είναι αυτή τη στιγμή μία από τις ισχυρότερες φορητές συσκευές στην αγορά, με ένα εξαιρετικό A9X 64-bit chip και 4GB RAM. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και σε πολύ απαιτητικές λειτουργίες όπως είναι το editing μουσικής ή 4K video. Και πέρα από τα νούμερα και τα όσα λέει η Apple, το επιβεβαιώνω και εγώ. Το tablet ήταν αστεία γρήγορο σε ότι κι αν του ζήτησα να κάνει.

APPLE IPAD PRO VIDEO REVIEW

Το iPad Pro κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινά περίπου από τα €1.000 για την απλή Wi-Fi έκδοση των 32GB. Για την ιστορία υπάρχει έκδοση μόνο των 128GB και όχι των 64GB, ενώ για τη μεγάλη έκδοση διατίθεται και επιλογή που υποστηρίζει δεδομένα κινητής τηλεφωνίας με το αντίστοιχο αντίτιμο. Πριν σας αφήσω δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τα περιφερειακά που συμπληρώνουν το όραμα της Apple για μια υβριδική συσκευή. Έναντι €100 παίρνετε την επίσημη γραφίδα της Apple και με άλλα €169 το Smart Keyboard που ουσιαστικά μετατρέπει το iPad Pro σε laptop.

Συνολικά πρόκειται για μια εκπληκτική συσκευή με μια τεράστια γκάμα ανέσεων που όμως για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν αξίζει τα χρήματά της, δεδομένου ότι με €1.000 παίρνεις κάτι που εξειδικεύεται περισσότερο στις ανάγκες σου. Τι λέτε και σεις; Πείτε μου στα σχόλια.