Ο Jeff Bridges είναι ο Big Lebowski αλλά ποιος είναι ο πραγματικός "Dude";

Η ιστορία πίσω από το πραγματικό πρόσωπο που ενέπνευσε τους αδερφούς Κοέν
08 Σεπτεμβρίου 2021 11:44
Ο Jeff Bridges είναι ο Big Lebowski αλλά ποιος είναι ο πραγματικός "Dude";

Η δεκαετία του '90 για πολλούς σινεφίλ θεωρείται η συνέχεια του σινεμά των '70s. Καλλιτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα την εποχή εκείνη όπως ο Quentin Tarantino, ο Spike Lee, ο Steven Soderbergh, ο Paul Thomas Anderson, η Kathryn Bigelow, ο David Fincher, οι Wachowskis, ο Wes Anderson, ο Spike Jonze, ο Darren Aronofsky, ο David O. Russell, ταρακούνησαν τον κόσμο του Χόλιγουντ με τους νεωτερισμούς και τις φρέσκιες, ανατρεπτικές ιδέες τους, παρουσιάζοντας δουλειές που συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά μέχρι και σήμερα τους πιο νέους και φιλόδοξους δημιουργούς. Οι ταινίες τους άλλαξαν τον σινεμά.

Οι γνωστοί σε όλους μας Αδερφοί Coen, είναι κι αυτοί παιδιά των '90s και μάλλον βρισκόντουσαν σε δημιουργικό οργασμό την συγκεκριμένη περίοδο φτιάχνοντας ταινίες όπως το Miller's Crossing (1990), Barton Fink (1991), The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996) και φυσικά τον θρυλικό The Big Lebowski (1998). Τα δυο αυτά αδέλφια, γεννημένα στην Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, έγραψαν την δική τους κινηματογραφική ιστορία με τον καλτ χαρακτήρα του «The Dude» ή «His Dudeness», «Duder» ή «El Duderino»… αν δεν σας αρέσουν οι συντομίες. Εκεί έξω στη Δύση λοιπόν, στο σύμπαν των Κοέν, ζούσε ο χαλαρός αυτός τύπος που περνούσε τις μέρες του παίζοντας μπόουλινγκ και πίνοντας κοκτέιλ White Russian.

Ο άνθρωπος που αποτέλεσε την βάση για να χτιστεί πάνω του ο χαρακτήρας του Jeffrey "The Dude" Lebowski, είναι ο Αμερικανός παραγωγός ταινιών και πολιτικός ακτιβιστής, Jeff Dowd. Η γνωριμία τους συνέβη το 1984 όταν τα δυο αδέλφια έψαχναν να βρουν διανομή για την ταινία με την οποία έκαναν ντεμπούτο στον κόσμο Χόλιγουντ, το Blood Simple (1984). Η βοήθεια του Jeff στο μάρκετινγκ της ταινίας, ήταν καθοριστική. Καθώς ερχόντουσαν όλο και πιο κοντά οι τρεις τους, τα αδέλφια, έμαθαν ότι το παρατσούκλι του Dowd, ήταν «the dude», ένα λογοπαίγνιο από τους φίλους του για το επίθετο του. Η χαλαρή του προσωπικότητα, το εκκεντρικό του ντύσιμο αλλά και η γενικότερη στάση του Ζεν απέναντι στη ζωή, ενέπνευσε τους δυο δημιουργούς.

Πάνω σε αυτή την ιδέα λοιπόν χτίσανε ένα ολόκληρο σενάριο για έναν χαρακτήρα-παρατηρητή της ζωής που μπλέκει σε μία αδιανόητη περιπέτεια. Η πραγματική ζωή του Jeff Dowd, ήταν (και συνεχίζει να είναι) κι αυτή μία περιπέτεια, γεμάτη παράδοξα και ευτράπελα.

Σε νεαρή ηλικία, είχε γίνει μέλος του «Seattle Liberation», ενός αντιπολεμικού κινήματος το οποίο διαδήλωνε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και το 1970, μετά από διαμαρτυρία για τις ποινές φυλάκισης μιας ομάδας διαδηλωτών στο Σικάγο (γνωστή ως «Οι Επτά του Σικάγο»), ο Dowd, μαζί με άλλα έξι άτομα, κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης και φυλακίστηκε για 12 μήνες. Στην ιστορία έμειναν ως «Οι Επτά του Σιάτλ».

Παρόλο που στην ταινία βλέπουμε τον “The Dude” να είναι ένας άνεργος-τεμπέλης, στην πραγματικότητα, η ζωή του Jeff Dowd, κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν. Πέρα από την δωδεκάμηνη στιγμή του πίσω από τα κάγκελα των φυλακών. Όντας ειδικός στο μάρκετινγκ διανομής ταινιών για ολόκληρες δεκαετίες, παραγωγός και ένας από τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό των Robert Redford, John Earle και Sterling Van Wagenen και βοήθησαν να δημιουργηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, θεωρείται ότι έχει αφιερώσει την ζωή του στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά.

Η ταινία των Κοέν, παρά τα αρχικά χαμηλά νούμερα της στο box office και τις ανάμεικτες κριτικές, με την πάροδο των χρόνων έχει γίνει cult, έχοντας μετατρέψει τον πραγματικό “The Dude” σε μια εμβληματική φιγούρα ανάμεσα στους θαυμαστές της ταινίας με τον ίδιο να χτίζει καριέρα πάνω σε αυτό.

Συχνά, είναι καλεσμένος στο Lebowski Fest αλλά και ταξιδεύει στη χώρα για να κάνει εμφανίσεις μπροστά στους θαυμαστές της ταινίας (γνωστούς ως Achievers). Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ του 2009 The Achievers: The Story of the Lebowski Fans του Eddie Chung.