Οι 10 καλύτερες μεταφορές βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στο σινεμά
Οι χαρακτήρες και τα σύμπαντα που δημιουργεί ο Stephen King (Στίβεν Κινγκ), είναι από τα πιο δύσκολα αλλά ταυτόχρονα και τα πιο εύκολα υλικά για έναν σκηνοθέτη να δουλέψει και να τα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Σίγουρα ο τρόπος μετατροπής του βιβλίου σε σενάριο είναι από τα πιο κρίσιμα βήματα, ωστόσο, εξίσου σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία μιας κινηματογραφικής προσαρμογής είναι η ικανότητα των ανθρώπων πίσω και μπροστά από την κάμερα να αποδώσουν την ατμόσφαιρα και το βάθος των χαρακτήρων που κάνει τα έργα του Κινγκ τόσο ιδιαίτερα. Είναι ένας από εκείνους τους συγγραφείς με τις περισσότερες κινηματογραφικές προσαρμογές των βιβλίων του και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε δει τόσο αποτυχημένες προσπάθειες όσο και αριστουργήματα, που αποδεικνύουν τη δυσκολία αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι κόσμοι του.
Παρακάτω στην λίστα θα βρείτε μερικές από τις πιο ξεχωριστές και σημαντικές στιγμές, όπου τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία και έχουν πλέον κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των θεατών.
Carrie (1976)
Σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο Brian De Palma, το Carrie είναι η πρώτη ταινία που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Stephen King. Επαινέθηκε τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό για την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, τις δυνατές ερμηνείες, αλλά και για μερικές από τις πιο κλασικές σκηνές που έχουν μείνει αξέχαστες στο είδος, όπως εκείνη στον σχολικό χορό. Η εμπορική της επιτυχία εδραίωσε τον Stephen King ως σημαντικό συγγραφέα τρόμου και επηρέασε πολλές μελλοντικές προσαρμογές των έργων του στη μεγάλη οθόνη.
The Shining (1980)
Το The Shining είναι η μοναδική ταινία τρόμου που σκηνοθέτησε ο θρυλικός Stanley Kubrick. Αν και ο Stephen King είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόκλιση της ταινίας από το βιβλίο, παραμένει ένα κλασικό δείγμα κινηματογραφικού τρόμου που συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει δημιουργούς και θεατές μέχρι και σήμερα. Γνωστό για την υποβλητική του ατμόσφαιρα, τη μουσική που στοιχειώνει, αλλά και το σταδιακό κατρακύλισμα του βασικού χαρακτήρα στην τρέλα και την παράνοια, το The Shinning, απεικονίζει εξαιρετικά την μεταμόρφωση του Jack Torrance (Jack Nicholson) από έναν συνηθισμένο άνθρωπο, στο απόλυτο κακό.
The Dead Zone (1983)
Ο David Cronenberg, το 1983, σκηνοθετεί το The Dead Zone, με πρωταγωνιστή τον Christopher Walken. Η αφήγηση της ταινίας μοιάζει να απλώνεται στον χρόνο, καθώς συνδυάζει στοιχεία υπερφυσικού θρίλερ και ψυχολογικού δράματος, ενώ η ερμηνεία του Walken κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή, προσδίδοντας βάθος και συναίσθημα στον χαρακτήρα του, ο οποίος αποκτά την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον μετά από ένα ατύχημα που τον αφήνει σε κώμα για πέντε χρόνια.
Christine (1983)
Οι ταινίες όπου άνθρωποι ή αντικείμενα βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιας υπερφυσικής, κακόβουλης δύναμης, είναι από τα κλασικότερα tropes στο σινεμά του τρόμου. Το Christine, σκηνοθετημένο από τον John Carpenter και βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η ιδιαίτερη αισθητική, το αιματοβαμμένο στιλ, αλλά και το έντονο στοιχείο του camp, προσδίδουν στην ταινία μια μοναδική ατμόσφαιρα που ξεχωρίζει στο είδος.
Stand By Me (1986)
Για τον Gordon, τον Chris, τον Teddy και τον Vern, το καλοκαίρι του 1959 θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους. Η αναζήτηση ενός πτώματος θα γίνει το σύμβολο της δικής τους πορείας προς την ενηλικίωση. Ο σκηνοθέτης Rob Reiner, μεταφέρει το συγκλονιστικό αυτό ταξίδι τους στην μεγάλη οθόνη το 1986, προσφέροντας μια ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία. Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ παιδικής αθωότητας και των σκληρών πραγματικοτήτων της ζωής απεικονίζονται με μια σπάνια ευαισθησία και ειλικρίνεια, καθώς ο σκηνοθέτης πετυχαίνει να κατασκευάσει μια ταινία ύμνο για την φιλία και τις αναμνήσεις, η οποία άφησε το δικό της ανεξίτηλο στίγμα στο σινεμά.
Misery (1990)
Το κλειστοφοβικό, παγωμένο σκηνικό που έχει στήσει για εμάς και πάλι ο σκηνοθέτης Rob Reiner, ενισχύει το αίσθημα του αποκλεισμού, της απομόνωσης αλλά και της απελπισίας που επικρατεί στον ψυχισμό του αβοήθητου πρωταγωνιστή καθώς βρίσκεται αιχμάλωτος στα χέρια μιας εμμονικής θαυμάστριάς του. Το Misery, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King, παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα και τρομακτικά ψυχολογικά θρίλερ. Οι ερμηνείες, η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Reiner αλλά και το σενάριο, κατάφεραν να πιάσουν το πνεύμα αλλά και την σύγχυση που υπάρχει τον κόσμο της διαταραγμένης γυναίκας παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία.
The Shawshank Redemption (1994)
Όταν ο Andy Dufresne μπήκε στην φυλακή του Shawshank και ζήτησε από τον Red μια αφίσα της Rita Hayworth, ο δεύτερος απάντησε… «Κανένα πρόβλημα». Kαι κάπως έτσι ξεκινάει μια ξεχωριστή και δυνατή φιλία μεταξύ των δύο. Το The Shawshank Redemption, είναι από τις ταινίες που κατέχει σταθερά υψηλές θέσεις σε πολλές προσωπικές και δημόσιες λίστες. Βασίζεται στη νουβέλα του Stephen King, Rita Hayworth and Shawshank Redemption, κυκλοφόρησε το 1994 και σκηνοθετήθηκε από τον Frank Darabont. Η διαχρονική της απήχηση δείχνει ότι η βαθιά ανθρώπινη ιστορία της αλλά και τα θέματα που πραγματεύεται εξακολουθεί να ακουμπάει τους θεατές.
The Green Mile (1999)
Ο πρώην υπεύθυνος της πτέρυγας μελλοθανάτων σε φυλακή του αμερικανικού νότου Paul Edgecomb, αφηγείται μια απίστευτη ιστορία που έζησε στη δεκαετία του '30. Όλα άρχισαν όταν ο John Coffey, ένας μαύρος τεραστίων διαστάσεων που φοβάται το σκοτάδι, φτάνει στο Πράσινο Μίλι, ως κατηγορούμενος για το βιασμό και το φόνο δύο κοριτσιών. Ακόμα μια περίπτωση από τον ίδιο σκηνοθέτη (Frank Darabont) που καταφέρνει να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το πνεύμα των ιστοριών του Stephen King με επιτυχία.
1408 (2007)
Όπως και με το Cristine, έτσι κι εδώ, το στοιχείο του camp αλλά και η χρήση τρόμου με ισχυρές δόσεις αυτοσαρκασμού και ειρωνείας δημιουργούν το ιδανικό μίγμα για κάθε horror φαν. Η ταινία, βασισμένη στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, ακολουθεί τον συγγραφέα Mike Enslin (John Cusack), ο οποίος ειδικεύεται στην αποκάλυψη υπερφυσικών φαινομένων. Κυνικός και σκεπτικιστής ο ίδιος, θα βρεθεί στο δωμάτιο 1408, του ξενοδοχείου The Dolphin. Εκεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με γεγονότα που θα δοκιμάσουν την ψυχική του αντοχή.
The Mist (2007)
Ο Frank Darabont, αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του: «Η ιστορία είναι λιγότερο για τα τέρατα εκεί έξω και περισσότερο για τα τέρατα μέσα μας, τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε παγιδευτεί σε μία τρομακτική κατάσταση, τους φίλους και τους γείτονές σας που σπάνε κάτω από την πίεση». Το The Mist, εξερευνά μία πληθώρα θεμάτων. Από την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και τα ένστικτα επιβίωσης, μέχρι τελικά την κατάρρευση των κοινωνικών νορμών και τον θρησκευτικό φανατισμό. Η ταινία εύκολα θα μπορούσε να τοποθετηθεί ανάμεσα στις πιο σημαντικές του είδους, κυρίως λόγω της ρεαλιστικής απεικόνισης της ψυχολογικής διάλυσης των χαρακτήρων.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.