Οι πέντε πιο θανατηφόροι και τρομακτικοί ιοί σε βιντεοπαιχνίδια

What’s your poison?
18 Μαρτίου 2020 14:22
Οι πέντε πιο θανατηφόροι και τρομακτικοί ιοί σε βιντεοπαιχνίδια

Όπως είναι γνωστό, το ξέσπασμα του κορωνοϊού που έλαβε αρχικά μέρος στη πόλη Wuhan της Κίνας κι επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στις επικεφαλίδες των ειδήσεων. Σκηνικά που μέχρι χθες υπήρχαν μόνο σε ταινίες και παιχνίδια, βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Εγκλεισμός στα σπίτια, ράφια καταστημάτων να αδειάζουν, μαγαζιά να κλείνουν, δρόμους να ερημώνουν και ανθρώπους να κυκλοφορούν λες και έχουν βγει απ’ τα εργαστήρια της Umbrella. Και ξέρεις ε; Αν είσαι κάπου έξω και τύχει να θες να βήξεις… ατύχησες! Είναι σαν να ξεπηδά πάνω απ’ το κεφάλι σου μια φωτιζόμενη ταμπέλα με σειρήνα που αναβοσβήνει, γράφοντας «Κίνδυνος-Θάνατος». Νιώθεις πως από λεπτό σε λεπτό στη καλύτερη θα σκάσουν τύποι με Βiohazard στολές να σε πετάξουν σε κανένα βαν ή ότι η ηλικιωμένη που περιμένει με 15 πακέτα κωλόχαρτο στο ταμείο θα βγάλει κάτω απ’ τη ρόμπα κανένα φλογοβόλο σαν τον Nemesis και θα σε κάνει φλαμπέ, φωνάζοντας «S.T.A.R.S.»! Εμένα αν μου το έλεγε αυτό κάποιος πριν μερικούς μήνες, θα γέλαγα και θα του έλεγα να πάει να γράψει κανένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Παρά τα σενάρια καταστροφολογίας και του Αρμαγεδδών που μπορεί κάποιοι να επικαλούνται, οι επιστήμονες λένε πως όσο καλοκαιριάζει, τόσο είναι πιθανό ο ιός να υποχωρεί. Αδιάσειστες φήμες ωστόσο, κάνουν λόγο πως ο Θέμης έχει στήσει κρυφά εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζει ειδικές μάσκες από μέρη συλλεκτικών μασκών του Halo, Killzone και Fallout που έχει προμηθευτεί σχεδόν βίαια από τον Σάκη, ενώ έμπιστες πηγές εκ των έσω αναφέρουν πως ο Στρατούλης απήχθη με δόλωμα ένα κοτόπουλο και κλείστηκε στο εν λόγω εργαστήριο για απάνθρωπα πειράματα.

Ωστόσο, πέρα από την πλάκα, η ιστορία έχει δείξει πως η δημοκρατία, ο ιδεαλισμός, η συμπόνια και ένα κάρο ακόμα αρετές που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο, μπορούν να αντέξουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, βασιζόμενες στη συνείδηση και την ατομική ευθύνη του πολίτη όσο αυτός βρίσκεται σε ασφαλή πλαίσια. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από αυτό το ασφαλές πλαίσιο, το χάος, η κατάρρευση και συνεπώς ο πανικός, μπορεί να πάρουν πολύ εύκολα τον έλεγχο, όταν όλα συγκλίνουν στο «η ζωή μου ή η ζωή σου». Τραβηγμένο; Μπορεί. Όταν όμως γύρω σου βλέπεις να εξαφανίζονται τα αποθέματα ειδών που μπορεί να έχουν ανάγκη κάποιες ευπαθείς ομάδες από ανθρώπους που δεν τα έχουν άμεσα ανάγκη, τότε γεννάται πολύ εύκολα η απορία τι θα μπορούσε να γίνει σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Σίγουρα κανένας μας δεν έχει ξαναζήσει παρόμοια γεγονότα. Ωστόσο, αυτό το αίσθημα κοινωνικής ή έστω ατομικής ευθύνης τις κρίσιμες τούτες στιγμές, καλό θα ήταν ως νεότερη γενιά που υποτίθεται είμαστε εξυπνότεροι και γνωρίζουμε καλύτερα τα πράγματα σήμερα απ’ τους "παλιούς", να το ξυπνήσουμε κάποια στιγμή μέσα μας και να το αποδείξουμε έμπρακτα. Γιατί αν το θέμα ξεφύγει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δυσάρεστα απ’ ότι να μη μπορούμε να πάμε για έναν καφέ. Το ότι μας ζήτησαν να μείνουμε 14 μέρες σπίτια μας δεν το έκαναν για να μας τη σπάσουν, το έκαναν γιατί τόσο (2-14 μέρες) κάνει ο ιός να εκδηλώσει τα συμπτώματά του.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος το έχει, μπορεί να μην εκδηλώσει μέσα σε αυτό το διάστημα συμπτώματα και να μεταδίδει εν αγνοία του κάθε φορά που βγαίνει έξω τον ιό σε άλλους. Επίσης το έκαναν για να ελαττώσουν την έξαρση και να είναι σε θέση οι υγειονομικές υποδομές να αντέξουν σε μια πιθανή πίεση, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να βιώσουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Επιπλέον, είναι ένας ιός που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθεί. Ο COVID-19 πιθανολογείται δυστυχώς από τους επιδημιολόγους ότι είναι αρκετά επιρρεπής στις μεταλλάξεις.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν ανέβουν οι θερμοκρασίες, δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα υποχωρήσει ή ότι δεν θα μεταλλαχθεί περαιτέρω επηρεάζοντας και τις μη ευπαθείς ομάδες. Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται τραβηγμένα ή σενάρια από ταινίες τρόμου, τότε μια σύντομη αναζήτηση στην ιστορία γύρω από θέματα όπως τυφοειδής πυρετός, μαύρη πανώλη και Ισπανική γρίπη θα πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Όπως και να’ χει όμως πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας κι αυτούς που αγαπάμε. Αν μη τι άλλο είναι απλά πράγματα που μπορούμε εύκολα να τα εφαρμόσουμε κι ας χάσουμε για μερικές μέρες τη βολή μας, δεν πειράζει.

Τα βιντεοπαιχνίδια με θέμα τις επιδημίες και τους ιούς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα πρώτα παραδείγματα σύμφωνα με τον Marco Accordi Rickards -ιδρυτή και επικεφαλής του πρώτου μουσείου βιντεοπαιχνιδιών στην Ιταλία- ήταν το Agent USA, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984 και επικεντρωνόταν στην εξάπλωση μιας παράξενης ασθένειας που εξαπλωνόταν μέσω της τηλεόρασης. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει και συνεχίζουν να κυκλοφορούν αμέτρητα παιχνίδια με παρόμοια θεματολογία, τα οποία οι gamers λάτρεψαν, ενώ κάποια από αυτά όρισαν και ανέδειξαν τις δυνατότητες της βιομηχανίας. Σε αυτό το κείμενο συγκέντρωσα τα πέντε κατά τη γνώμη μου παιχνίδια με τους πιο θανατηφόρους ιούς, που αν το σενάριό τους γίνονταν πραγματικότητα, θα έκαναν τον κορωνοϊό να μοιάζει με απλό… συνάχι! Φορέστε μάσκα, πάρτε απολυμαντικό και πάμε να δούμε ποια είναι!


Bloodborne - The Scourge of the Beast

Το The Scourge of the Beast αφορά μια μετάλλαξη της ασθένειας του αίματος γνωστή στην παλιά πόλη της Yharnam ως Ashen Blood. Ξεκίνησε ως μια απλή λοίμωξη που δηλητηρίαζε σταδιακά το αίμα του ασθενή, οδηγώντας τον σε επίπονο θάνατο. Παρά το αντίδοτο που ανακαλύφθηκε, το μόνο που έκανε ήταν να παρέχει όπως αποδείχθηκε προσωρινή ανακούφιση. Εν τέλει, η ασθένεια το νικούσε, με αποτέλεσμα οι μολυσμένοι να μετατρέπονται σε θηρία.

Όσοι ήταν στα αρχικά στάδια, παρατηρούσαν επιμήκυνση των δοντιών τους και ανέπτυσσαν τριχοφυΐα που εξελισσόταν σε τρίχωμα, με το σώμα τους να τελειώνει αυτή την αλλαγή, μεταλλάσσοντας τον ασθενή σε ένα πλάσμα που έμεινε γνωστό ως Scourge Beast, ενώ η μολυσματική ασθένεια χαρακτηρίστηκε στους επιστημονικούς κύκλους ως Λυκανθρωπία. Τον εξωτερικό μετασχηματισμό επιπλέον διαδέχονταν ταυτόχρονα και η διανοητική υποβάθμιση του ασθενή. Αρχικά, το θύμα επιτίθεται σε όλους όσους δεν γνωρίζει, υποθέτοντας πως είναι εχθρικοί. Καθώς η μετάλλαξη προχωρά, το θύμα γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, έως ότου στραφεί εναντίων όλων των ανθρώπων πλην εκείνων που έχουν μολυνθεί.

Αν, λοιπόν, έχετε βγάλει μαλλί προκειμένου να τελειώσετε το Bloodborne, αν θελήσετε με την πανσέληνο να τσιτσιδωθείτε τρέχοντας χωρίς λόγο στο δάσος και ειδικά αν νιώσετε ξαφνικά την ανάγκη να δείτε σερί τις ταινίες Twilight, τότε να είστε σίγουροι ότι κάτι δεν πάει καλά!


Days Gone - Freaker Virus

Ο ιός Freaker είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί μεταλλάξεις στον άνθρωπο και στην πανίδα, μετατρέποντας τους ασθενείς σε πλάσματα γνωστά ως Freakers. Ο ιός αναπτύχθηκε από ένα σπάνιο είδος λουλουδιού που φυτρώνει στο Oregon. Ωστόσο το φυτό αν και αρχικά προοριζόταν για φαρμακευτικούς σκοπούς, είχε μια περίεργη σύσταση την οποία η μητρική εταιρία Cloverdale που χρηματοδοτούσε το project απέσπασε από τους επιστήμονες, αναπτύσσοντας κρυφά στελέχη του ιού που προορίζονταν για βιοχημικά όπλα. Όταν κάποιος από τους επιστήμονες κατάλαβε τι συμβαίνει, έκλεψε κρυφά δείγμα του ιού, καλώντας μυστικά ένα συνέδριο με σκοπό να ξεσκεπάσει την εταιρία. Άθελά του όμως μολύνθηκε μεταδίδοντας τον ιό σε όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι με τη σειρά τους το διέδωσαν μέσω των αεροδρομίων και των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. 

Ο Freaker Virus έχει υψηλότατο ποσοστό μόλυνσης σχεδόν στο 100%, με ιδιότητες σχεδόν ίδιες με τον ιό της λύσσας. Αυτό καθιστά τον ξενιστή υπερκινητικό, άγριο και εξαιρετικά επιθετικό σε οποιονδήποτε μη μολυσμένο οργανισμό, οδηγώντας τον σταδιακά στον κανιβαλισμό. Οι φυσικές παρενέργειες της λοίμωξης περιλαμβάνουν τριχόπτωση, απώλεια της μελάνωσης του δέρματος, παραμόρφωση και εμφάνιση υποσιτισμού. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορες άλλες μεταλλάξεις, όπως υψηλά επίπεδα στεροειδών στο αίμα που προκαλούν ακραία μυϊκή ανάπτυξη. Τις πρώτες εβδομάδες σχεδόν όλοι όσοι ήταν κάτω των 12 και άνω των 60 ετών υπέκυψαν, καθώς τα σώμα και το ανοσοποιητικό τους δεν μπορούσε να χειριστεί τις ταχύτατες γενετικές μεταλλάξεις σε κυτταρικό επίπεδο.

Το πιο τρομακτικό ωστόσο ήταν ότι καθώς ο ιός μεταλλασσόταν, ο εγκέφαλός τους έδειχνε να διατηρεί σε κάποιο βαθμό βασικά στοιχεία της μνήμης που είχαν πριν μολυνθούν, γεγονός που προκύπτει από τιμαλφή αντικείμενα που εντοπίζονται στις φωλιές τους, οι οποίες ήταν κοντά στις γειτονιές ή μέσα στα σπίτια που έζησαν.

Αν, λοιπόν, συνηθίζετε να έχετε το δωμάτιό σας αχούρι, έχετε την τάση να μαζεύεστε σε κοινόβια τραγουδώντας Bob Marley και ξαφνικά εκεί που κάθεστε σας τη δώσει να θέλετε να απαγγείλετε το «Σκύλες της Λύσσας», τότε τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά για σας!


A Plague Tale: Innocence - Prima Macula

Τον 14ο αιώνα στη Γαλλία, συγκεκριμένα το 1348, ο εκατονταετής πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Γάλλων έχει ήδη ξεσπάσει, ενώ η μαύρη πανώλη ή όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία «Μαύρος Θάνατος», χτυπά την πόρτα της χώρας. Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς μέσω των ποντικιών, τα οποία ως φορείς σπέρνουν το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα, είτε μολύνοντας είτε καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η παντελής έλλειψη γνώσεων των γιατρών που αντλούσαν γνώση από την αστρολογία, το μεταφυσικό και τις δεισιδαιμονίες, προτείνοντας λύσεις όπως η αφαίμαξη, καθώς και η εκκλησία η οποία ανήμπορη να βοηθήσει εξαπέλυσε ένα μάταιο και καταστροφικό κυνήγι μαγισσών στηριζόμενη στη δαιμονολογία και τις προκαταλήψεις, οδήγησαν την Γαλλία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη στις πιο μαύρες στιγμές τις ιστορίας της, με συνέπεια να χαθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της.

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η Amicia και ο εξάχρονος αδερφός της Hugo αφήνουν τα πάντα πίσω τους και με μια σφεντόνα παραμάσχαλα προσπαθούν να επιβιώσουν από την πανδημία και τα ποντίκια που τρώνε στη κυριολεξία τ’ άντερά τους! Ωστόσο, μια «κατάρα» του αίματος γνωστή ως Prima Macula, τρέχει στο αίμα του μικρού και του δίνει υπεράνθρωπες ιδιότητες μεταξύ των οποίων και την ικανότητα να ελέγχει τα ποντίκια. Ο καρδινάλιος γνωρίζοντας την ιδιότητά του και πεπεισμένος ότι εκτελεί θεϊκό έργο, τους κυνηγά ανελέητα προκειμένου να σφετεριστεί τη δύναμη του μικρού.

Αν, λοιπόν, έχετε την τάση να κάνετε ότι βρίσκετε πάνω ή γύρω σας σφεντόνα, νιώθετε ότι το εξάχρονο ανιψάκι σάς καταράζεται επειδή δεν του βάζετε να παίξει Fortnite και κλείνοντας τα μάτια βλέπετε καρδινάλιους να ψέλνουν «Ω, είναι ωραία στον παράδεισο», ενώ προσπαθούν να σας δώσουν κάποιο θείο δώρο, μάλλον τότε πρέπει να’ ρθε η ώρα να πανικοβληθείτε!


Resident Evil - T Virus

Οι ρίζες του T Virus απλώνονται περίπου το 1800 στη δυτική Αφρική, όπου η φυλή Ndipaya πίστευε ότι οι θεοί τους ευλόγησαν προσφέροντάς τους ένα λουλούδι που λέγεται Stairway of the Sun. Το λουλούδι εκτός ότι ήταν αρκετά τοξικό, με συνέπεια να επιβιώνει πολύ μικρός αριθμός όσων το κατανάλωναν, έδινε σε αυτούς τους «εκλεκτούς» που επιβίωναν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι που κατέφθασαν, ανακάλυψαν πως οι ιδιότητές που είχαν οι σπόροι του φυτού μπορούσαν να επηρεάσουν την κυτταρική δομή πολλαπλών οργανισμών όπως ανθρώπους, ζώα, φυτά και μύκητες. Μετά από μελέτες ανακάλυψαν επιπλέον πως είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα και μεταλλάξεις.

Η έναρξη της έρευνας για τον Progenitor Virus, ο οποίος θα είναι και ο πρόδρομος του T-Virus στο μέλλον είναι γεγονός, με πρωτοστάτη των ερευνών την φαρμακευτική εταιρία Umbrella, η οποία προκειμένου να κερδίσει την απαραίτητη κρατική επιδότηση παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία, έχοντας ως στόχο να τον χρησιμοποιήσει παράνομα για την κατασκευή βιοχημικών όπλων. Μετά από διάφορα πειράματα και μελέτες ανά τα χρόνια, ο T Virus βρέθηκε σε ένα απομονωμένο κρυφό εργαστήριο της Umbrella στο Arklay Forest της πόλης Racoon, που είχε ως βιτρίνα μια έπαυλη. Ύστερα από αρκετές προστριβές και πισωμαχαιρώματα μεταξύ των ιδρυτών που είχαν να κάνουν με θέματα εξουσίας, ο ιός διέρρευσε στο εργαστήριο μολύνοντας το προσωπικό, ενώ διάφορα πειραματόζωα που προορίζονταν για βιοργανικά όπλα δραπέτευσαν σκοτώνοντας όσους γλίτωσαν. Ωστόσο, όσοι υπέκυψαν ή σκοτώθηκαν κατά το συμβάν, επέστρεφαν στη ζωή ως zombies, μολύνοντας με το δάγκωμα όσους έβρισκαν μπροστά τους. Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, κάποια σκυλιά με την ονομασία Cerberus, δραπέτευσαν στο δάσος και επιτέθηκαν σε πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταλλάχτηκαν και επιτέθηκαν σε άλλους.

Οι περιπτώσεις κανιβαλισμού στο Arklay Forest εντάθηκαν, ενώ δείγματα του ιού διαρρέουν με τους αρουραίους στους υπονόμους να γίνονται ξενιστές, μεταφέροντας την μόλυνση στο υδραγωγείο της πόλης και μέσα σε μια βδομάδα σε όλους σχεδόν τους κατοίκους. Ο δήμαρχος της Raccoon City προτείνει τον εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους, όμως είναι ήδη αργά, καθώς ο περιορισμός της μόλυνσης έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι μεταλλάξεις αποκτούν τρομακτική διάσταση. Με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας η πόλη οχυρώνεται. Ωστόσο, το παιχνίδι έχει ήδη πλέον χαθεί, με τον ιό να διαφεύγει παίρνοντας την μορφή πανδημίας.

Αν, λοιπόν, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προβάρει καμπαρντίνες βλέποντας συγχρόνως το 'Dancing with the S.T.A.R.S.' ενώ πριν το σιχαινόσασταν, τότε ξεκινήστε να πλένετε καλά τα δόντια σας για εξώφυλλο!


The Last of Us - Cordyceps Brain Infection (CBI)

Η πανδημία CBI ξεκίνησε από μια μετάλλαξη ενός παρασιτικού μύκητα που σχεδόν εξάλειψε την ανθρωπότητα παγκοσμίως, σκοτώνοντας ή μολύνοντας το 60% του πληθυσμού. Ο ιός μεταφέρεται στον αέρα από τα σπόρια του μύκητα και αναπτύσσεται εντός του οργανισμού που θα τον εισπνεύσει ενώ είναι ακόμα ζωντανός. Το θύμα περνά από τέσσερα στάδια μετάλλαξης.

Το πρώτο στάδιο ξεκινά μέσα σε δυο ημέρες από την μόλυνση, κατά την οποία ο ξενιστής χάνει την υψηλότερη λειτουργία του εγκεφάλου (και μαζί την ανθρωπιά του), καθιστώντας τον εξαιρετικά επιθετικό και ανίκανο για οποιαδήποτε λογική σκέψη. Σε δυο μόλις μέρες το θύμα περνά στο δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο αρχίζει να επηρεάζεται η όρασή του εξαιτίας της ανάπτυξης των μυκήτων πάνω από το κεφάλι και της διαφθοράς που προκαλείται στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Μέσα σε έναν χρόνο ο μολυσμένος περνά στο τρίτο στάδιο, όπου η παραμόρφωση στο πρόσωπο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, τυφλώνοντάς τον, αλλά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την ακοή του ώστε ο οργανισμός να επιβιώσει.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ο ξενιστής επιβιώσει για πάνω από μια δεκαετία, τότε περνά στο τέταρτο στάδιο, στο οποίο αναπτύσσει σε όλο του το σώμα σκληρές μηκιτιακές πλάκες που τον προστατεύουν από εξωτερικές απειλές. Όταν ο μύκητας μοιραία τον σκοτώσει, το σώμα του αναπτύσσει νέους μύκητες που μοιάζουν με μίσχους, απελευθερώνοντας στον αέρα μολυσματικά σπόρια. Η λοίμωξη παράλληλα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με το δάγκωμα. Εξαιτίας της παρασιτικής φύσης του ιού, οι μολυσμένοι έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους υγιείς μόνο εφόσον είναι ακόμα ζωντανοί. Ωστόσο, ακόμα και νεκροί τα σπόρια μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα ανεξάρτητα από το στάδιο της μόλυνσης.

Αν, λοιπόν, έχετε την τάση να φωνάζετε σε άσχετους «εγώ είμαι ο μπαμπά σου» χωρίς λόγο και βλέπετε μανιτάρια πλευρώτους και σας τρέχουν τα σάλια, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το ψάξετε!


Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας παιχνίδια με θανατηφόρους ιούς; Πείτε μας στα σχόλια!