Σκοτεινά μυστικά παιχνιδιών που δεν γνωρίζαμε

…και δεν πήγε ποτέ το μυαλό μας
02 Δεκεμβρίου 2019 13:29
Σκοτεινά μυστικά παιχνιδιών που δεν γνωρίζαμε

Έχουμε συνηθίσει πλέον όλα τα μοντέρνα παιχνίδια να έχουν ενδιαφέρουσες βαθιές ιστορίες. Ακόμα και παιχνίδια όπως το Limbo ή το Inside που ουσιαστικά δεν έχουν καμιά πραγματική εξήγηση ή χειροπιαστό συμπέρασμα, κρύβουν πίσω τους μια πλούσια και λεπτομερή ιστορία που αφήνουν τον παίκτη να την ανακαλύψει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ωστόσο, κάποια πράγματα στα παιχνίδια δεν είναι πάντα ακριβώς αυτό που φαίνονται. Κάποια, ακόμα και «γλυκά» παιχνίδια, όπως τα Pokémon και Animal Crossing, μπορεί να κρύβουν σκοτεινά και ανατριχιαστικά μυστικά που το μυαλό των περισσότερων παικτών δεν φαντάστηκε ποτέ.

Τα Easter eggs συνήθως συνοδεύονται από ένα backstory ή μια εξήγηση. Κάποιες όμως λεπτομέρειες ίσως είναι πιο δυσοίωνες ή μοχθηρές από αυτό που δείχνουν. Μπορεί να τις είδαμε και να τις προσπεράσαμε. Μπορεί επίσης να μην τις ανακαλύψαμε ποτέ ή να μην πέρασε καθόλου από τα μυαλό μας ότι κάτι θέλουν να μας πουν. Σίγουρα αν κάποιος μπει στη διαδικασία να τις εξηγήσει, χρειάζεται να σκάψει περισσότερο ή να είναι αρκετά παρατηρητικός. Μερικές από αυτές τις σκοτεινές λεπτομέρειες σας παρουσιάζομε παρακάτω. Το θέμα είναι… θα μπορέσετε να τις αντέξετε;


Το Vault Boy στα Fallout δεν μας ενθαρρύνει

Αναμφίβολα όταν ακούμε τον τίτλο Fallout μας έρχονται στο μυαλό διάφορα πράγματα άρρητα συνδεδεμένα με το παιχνίδι. Ραδιενεργά μανιτάρια, μεταλλαγμένοι, ανταλλαγή bottle caps, bugs και κυρίως η μασκότ του παιχνιδιού, το Vault Boy. Το «Vault Boy» παραπέμπει στο «Little Boy», την κωδική δηλαδή ονομασία που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στην ατομική βόμβα που έριξαν στη Χιροσίμα το 1945 και κρύβει ένα ακόμα πιο αναπάντεχο μυστικό. Το χαμόγελο και το ενθαρρυντικό thumbs up του σαφώς και δεν μας προϊδεάζουν. Στην ουσία η χαρακτηριστική εικόνα του που κλείνει το μάτι, σηκώνοντας προς τα πάνω τον αντίχειρά, δεν μας επιβραβεύει.

Στην πραγματικότητα μας δίνει οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση ρίψης ατομικής βόμβας. Κι αν νομίζετε πως αυτό είναι κάτι που σκέφτηκαν οι δημιουργοί του παιχνιδιού, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς αποτελούν τις επίσημες οδηγίες επιβίωσης που πιστεύεται ότι δόθηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση στους πολίτες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Μια εποχή όπου ο φόβος για αντίποινα μετά τη βόμβα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είχε ενταθεί.

Παρόλο που ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος είχε φτάσει στο τέλος του, ο φόβος ενός πυρηνικού ολέθρου και η αυξανόμενη εστίαση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από πολλές στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε στο μυαλό των ανθρώπων αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Κύριος λόγος ήταν η ένταση μεταξύ των δυο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής. Της Σοβιετικής, δηλαδή, Ένωσης, καθώς και των κρατών «δορυφόρων» της, αλλά και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες που είχαν δοθεί, οι άνθρωποι μπορούσαν να καταλάβουν αν βρίσκονται σε ασφαλή ζώνη ώστε να μην επηρεαστούν από την ακτινοβολία μιας πυρηνικής βόμβας, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά τους. Αρχικά έπρεπε να κλείσουν το ένα μάτι και να σηκώσουν μπροστά τους στο μανιτάρι που έβλεπαν τον αντίχειρά τους. Αν ο καπνός του μανιταριού ήταν μικρότερος του αντίχειρα, τότε βρίσκονταν σε ασφαλή ζώνη. Αν όμως ήταν μεγαλύτερος έπρεπε να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή. Αυτό ακριβώς συμβολίζει και το εικονικό σκίτσο του Vault Boy.


Το σπίτι της οικογένειας McClellan στο Fallout 3 κρύβει ένα θλιβερό και ανατριχιαστικό μυστικό

Το περιβάλλον στο Fallout 3 σίγουρα είναι από μόνο του αρκετά καταθλιπτικό. Ωστόσο, μια περιοχή, συγκεκριμένα το σπίτι της οικογένειας McClellan που συναντά κατά την περιήγησή του ο παίκτης στον χάρτη, κρύβει μια αρκετά πιο θλιβερή ιστορία από αυτή που φαίνεται. Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι ο παίκτης ανακαλύπτει ότι η πυρηνική έκρηξη έχει εξαλείψει κάθε μορφή οργανικής ζωής. Τα οστά του παιδιού έχουν παραμείνει στο κρεβάτι δίπλα στο αρκουδάκι του και οι σκιές από τη σιλουέτα των γονιών του, έχουν αποτυπωθεί κάπου στο σαλόνι. Στην αυλή το πρόσφατα νεκρό κατοικίδιο υποδηλώνει πως επιβίωσε μόνο του για λίγο διάστημα, πριν αφήσει κι αυτό την τελευταία του πνοή από την δίψα και την ασιτεία.

Ωστόσο, ο «Mister Handy», το ρομπότ δηλαδή της οικογένειας, συνεχίζει τις καθημερινές δουλειές του νοικοκυριού (μία εκ των οποίων είναι να διαβάζει ένα παραμύθι πάνω από τα λείψανα του παιδιού), χωρίς να γνωρίζει ότι οι ιδιοκτήτες του είναι νεκροί. Το όλο σκηνικό είναι ουσιαστικά φόρος τιμής, αφού αναπαριστά την πλοκή της σύντομης ιστορίας «There Will Come Soft Rains» (απ’ όπου προέρχεται και το ομότιτλο ποίημα της Sara Teasdale που διαβάζει ο Mister Handy στο παιδί), του διάσημου συγγραφέα της επιστημονικής και fantasy λογοτεχνίας Ray Bradbury, γνωστού για την εικονική δυστοπική νουβέλα Fahrenheit 451.

Η ιστορία αυτή του συγγραφέα συνεχίζει με την κατοικία να πιάνει φωτιά και τα «έξυπνα» συστήματα να αδυνατούν να την σβήσουν. Η αυγή βρίσκει την A.I. του σπιτιού ανάμεσα στα αποκαΐδια να επαναλαμβάνει συνεχώς την ημερομηνία και ώρα, μέχρις ότου εξαντληθεί η ενέργεια, σβήνοντας για πάντα τα σημάδια ύπαρξης και επίδρασης της ανθρωπότητας.


Η GLaDOS του Portal έχει δολοφονήσει παιδιά

Είναι γνωστό πως η GLaDOS A.I. από το Portal και το Portal 2, δεν είναι και ο πιο καλοσυνάτος «χαρακτήρας» που έχουμε γνωρίσει, καθώς συνεχώς μας αποδοκιμάζει, λέει ψέματα και προσπαθεί να μας κάνει να αποτύχουμε. Αν και με τον καιρό ο παίκτης αποκτά μια σχέση αγάπης-μίσους, προφανώς κάθε άλλο παρά συγκλονιστικό θα είναι να μάθει πως κρύβει σκοτεινά μυστικά.

Όταν η GLaDOS ενεργοποιήθηκε, απελευθέρωσε μια νευροτοξίνη σκοτώνοντας όλους τους επιστήμονες στα εργαστήρια. Αυτό προς όφελός της (αφού κανένας δεν ήρθε στα Aperture Labs για διερεύνηση) συνέβη κατά την εξωγήινη εισβολή μετά το περιστατικό της Black Mesa στο Half Life. Στο Portal 2 αν κάποιος δώσει προσοχή, θα αρχίσει σιγά-σιγά να συλλέγει στοιχεία για το τι πήγε εξαρχής στραβά με την GLaDOS. Από την ίδια μαθαίνουμε ότι πλημμύρισε το Enrichment Center με μια θανάσιμη νευροτοξίνη, σκοτώνοντας τους επιστήμονες. Η ιστορία ωστόσο γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή και πολύπλοκη όσο σκάβουμε.

Όταν ο Wheatley μας οδηγεί στο τμήμα που έλαβε μέρος το περιστατικό «Bring Your Daughter To Work Day» που ουσιαστικά στέγαζε παιδιά που ήταν κρυφά μέρος τους προγράμματος, μας λέει ότι δεν είχαν αίσιο τέλος. Συνδυάζοντας τα στοιχεία της ιστορίας κομμάτι-κομμάτι, τελικά αποκαλύπτεται ότι η GLaDOS απελευθέρωσε την νευροτοξίνη την ημέρα διεξαγωγής του Bring Your Daughter to Work Day, σκοτώνοντας τα παιδιά του προγράμματος. Τα κακόβουλα αστεία και τα θανατηφόρα τεστ σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Η δολοφονία παιδιών όμως, είναι ένα εντελώς νέο επίπεδο.


Τα head crab zombies στο Half-Life 2 δεν είναι τόσο εξωγήινα όσο νομίζουμε

Αν κάποιο παιχνίδι είναι γεμάτο με σκοτεινά μυστικά, αυτό σίγουρα είναι το Half-Life 2. Μπορεί αρκετά από τα πλάσματα που συναντούμε να έχουν φρικιαστική όψη, ωστόσο τα head crab zombies ίσως κρύβουν ένα αρκετά πιο φρικιαστικό μυστικό απ’ ότι νομίζαμε. Τι γίνεται με τους ανθρώπους στους οποίους έχει προσκολληθεί το εξωγήινο παράσιτο;  Έχουν επίγνωση ή απλά είναι ένα άμυαλο κέλυφος έρμαιο του ξενιστή τους;

Ένα μήνυμα κρυμμένο στο σχεδιασμό των χαρακτήρων έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα, κρύβοντας ένα αναπάντεχο μυστικό, καθώς αν παίξουμε ανάποδα τον ήχο που βγάζουν καθώς τα σκοτώνουμε, θα ανακαλύψουμε ότι στην ουσία τα «μουγκρητά» που ακούμε είναι μια απεγνωσμένη κραυγή που ζητά βοήθεια, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος κάτω από το παράσιτο έχει πλήρη επίγνωση στο τι του συμβαίνει και στο τι έχει μετατραπεί!


Η τραγική πατρική φιγούρα στο BioShock 2

Στα BioShock οι τραγικές φιγούρες και τα σκοτεινά μυστικά δεν είναι κάτι νέο ή αναπάντεχο. Αν ωστόσο απομονώσουμε την βαριά και πολλές φορές διδακτική αφήγηση του κεντρικού σεναρίου, θα ανακαλύψουμε αρκετές παράπλευρες ιστορίες που εύκολα μπορούμε να προσπεράσουμε, εκτός κι αν είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε βάση ακούγοντας και ενώνοντας τα στοιχεία στα ηχητικά ημερολόγια που βρίσκονται διάσπαρτα στο παιχνίδι. Μία από αυτές τις ιστορίες είναι εκείνη του Mark Meltzer. Ενός πατέρα που ψάχνει τη χαμένη του κόρη Cindy.

Καθώς ανακαλύπτουμε τα ηχητικά του ημερολόγια, μαθαίνουμε ότι έχουν απαγάγει την κόρη του από την παραλία κι ότι βρίσκεται στην Rapture ως μέρος του προγράμματος Little Sister. Ο Mark ακολουθώντας τα στοιχεία βρίσκει εν τέλει την Cindy, όμως πλέον είναι πολύ αργά γιατί έχει ήδη μετατραπεί σε Little Sister. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία διαφυγή από την υποθαλάσσια πόλη. Η Dr. Sofia Lamb εκμεταλλευόμενη την απόγνωσή του, του προσφέρει την ευκαιρία να είναι για πάντα μαζί με την κόρη του, προστατεύοντάς τη ως Big Daddy, κάτι που φυσικά αποδέχεται. Οι τίτλοι τέλους της θλιβερής του ιστορίας πέφτουν, όταν μαζί με τόσους άλλους Big Daddies, σκοτώνουμε και τον ίδιο, μαθαίνοντας μετά από λίγο γι’ αυτόν, αφού ακούμε το τελευταίο του μήνυμα πριν κάνει τη μοιραία μετάβαση.


Η συγκινητική ιστορία του κοριτσιού-φάντασμα στα Pokémon Black & White

Ανά τα χρόνια οι ιστορίες φαντασμάτων και οι αστικοί θρύλοι στα Pokémon παιχνίδια ήταν κάτι που ποτέ δεν έλλειπε. Αρκετά backstories άλλωστε αυτών, έχουν από μόνα τους αρκετό υλικό που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες. Για ένα υποθετικά kid-friendly παιχνίδι οι ιστορίες φαντασμάτων σίγουρα δεν θα σκεφτόταν κανείς ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος.

Στο Pokémon Black & White ωστόσο κρύβεται μια συγκινητική και συνάμα τραγική ιστορία ενός κοριτσιού-φάντασμα. Καθώς πλησιάζουμε στη Marvelous Bridge, ένας NPC που στέκεται δίπλα μας πληροφορεί ότι ένα φάντασμα εμφανίζεται και εξαφανίζεται αν κάποιος το πλησιάσει αρκετά. Μετά από λίγη έρευνα ο παίκτης ανακαλύπτει ότι το φάντασμα ανήκει σε ένα μικρό κορίτσι το οποίο έθεσε σε έναν αιώνιο εφιάλτη το Pokémon Darkrai.

Οι γονείς του απεγνωσμένοι να το βγάλουν από την κόλαση και τη μιζέρια που βιώνει, αναθέτουν στον παίκτη να βρει το Cresselia feather που είναι το μοναδικό αντικείμενο που μπορεί να τη βοηθήσει. Ωστόσο, επιστρέφοντας από το quest ο παίκτης ανακαλύπτει πως πλέον είναι ήδη αργά, καθώς το κορίτσι είναι πλέον καταδικασμένο στον αιώνιο εφιάλτη.


Η εναρκτήρια σκηνή στο The Last of Us δεν είναι το μόνο τραγικό συμβάν

Το The Last of Us είναι ένα παιχνίδι που μπορει πολύ εύκολα να διαλύσει την ψυχολογία του παίκτη από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η σχέση πατέρα-κόρης που αναπτύσσεται μεταξύ του Joel και της Ellie έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στον χώρο των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών και έχει χαραχθεί στο μυαλό των παικτών, αφήνοντας ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Το παιχνίδι ωστόσο, είναι γεμάτο από μικρά σοκαριστικά backstories που ένας απλός παίκτης μπορεί εύκολα να προσπεράσει.

Ένα από αυτά, διαδραματίζεται καθώς εξερευνούμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κεφάλαιο «The Suburbs», στο οποίο συναντούμε ένα δωμάτιο γεμάτο πτώματα παιδιών και ενός ενήλικου άντρα. Στο πάτωμα το γραμμένο μήνυμα «They didn't suffer» αφηγείται μια τραγική και παράλληλα ανατριχιαστική ιστορία μέσω της επιστολής που βρίσκουμε δίπλα στον νεκρό άντρα. Όπως γνωρίσαμε -ίσως με τον πιο σκληρό τρόπο τόσο μέσα από το Left Behind, όσο και στο ίδιο το παιχνίδι- αν ο ιός μεταδοθεί με το δάγκωμα ενός μολυσμένου, τότε η μοίρα του άτυχου που έχει δαγκωθεί είναι προδιαγραμμένη. Στην επιστολή του ο άντρας αναφέρει πως κρύφτηκε με τα παιδιά εκεί και πως αν δεν τα καταφέρουν ή κάποιο μολυνθεί, θα τα απαλλάξει από τον πόνο και τη μιζέρια χωρίς να υποφέρουν. Αν και η ενέργειά του έχει ευγενή πρόθεση, ο σωρός των παιδικών πτωμάτων που αντανακλά τον φόβο και την αγωνία που βίωσαν σοκάρει, αφήνοντας τον παίκτη αμήχανο μπροστά στο τραγικό θέαμα.


Η τηλεόραση στο Animal Crossing: New Leaf κρύβει ένα παράξενο μυστικό

Όταν κάποιος σκέφτεται σκοτεινά παιχνίδια, σίγουρα δεν συγκαταλέγει ανάμεσα σε αυτά το Animal Crossing. Ωστόσο, στο Animal Crossing: New Leaf του 2012, οι παρατηρητικοί παίκτες αρχίζουν σιγά-σιγά να διαπιστώνουν πως κάτι πολύ περίεργο τρέχει με τον αριθμό 3.

Οι 333 χωρικοί που υπάρχουν στο παιχνίδι δεν είναι ίσως κάτι που από μόνο του μπορεί να τραβήξει υποψίες. Συνδυάζοντάς το όμως με το φαινόμενο που συμβαίνει στις 3:33 π.μ., τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν περίεργη τροπή. Αν λοιπόν ο παίκτης σταθεί ακριβώς στις 3:33 μπροστά από μια τηλεόραση, τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας εξωγήινος που ξεκινά να μιλά μέσω του στατικού θορύβου σε άγνωστη γλώσσα, ενώ εξαφανίζεται μετά από ένα λεπτό ακριβώς στις 3:34.

Είναι ένα αλλόκοτο easter egg ομολογουμένως, όσο αλλόκοτη είναι και η συσχέτιση του αριθμού 333, ο οποίος χρησιμοποιείται από αρκετές ταινίες τρόμου και αστικούς μύθους αφού όπως λέγεται, μοχλεύει την ιερή Τριάδα. Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι πως ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί τι λέει εξωγήινος στον παίκτη. Ίσως κάποιο υποσυνείδητο μήνυμα; Μάλλον ποτέ δε θα μάθουμε… 


Το φάντασμα στο Grand Theft Auto 5 αναζητά δικαιοσύνη

Δεν είναι κρυφό πως το Grand Theft Auto 5 είναι γεμάτο με προαιρετικά μυστικά γι’ αυτούς που προτίθενται να τα ανακαλύψουν. Ένα από αυτά λαμβάνει μέρος στο Mount Gordo, στο όποιο εμφανίζεται ένα φάντασμα μιας γυναίκας μεταξύ 11:00 και 00:00 μ.μ. Το φάντασμα δεν αλληλεπιδρά με τον παίκτη, όμως εξαφανίζεται αν την πλησιάσουμε. Ποια είναι αυτή η γυναίκα που έχει στοιχειώσει το Mount Gordo;

Το μήνυμα «Jock» που είναι γραμμένο με αίμα κάτω από έναν μεγάλο βράχο κρύβει την απάντηση. Οι παίκτες που το έψαξαν ανακάλυψαν ότι το φάντασμα ανήκει στη σύζυγο του Jock Cranley. Ενός διάσημου ηθοποιού, ο οποίος άφησε το 1978 πίσω του την Blaine County στο νότιο τμήμα του San Andreas, για να μετακομίσει και να κυνηγήσει την καριέρα του στο Los Santos.

Πρόκειται για μια απόφαση με την οποία η γυναίκα του Jolene Cranley-Evans ήταν αντίθετη, δημιουργώντας του προβλήματα. Έτσι όταν το ζευγάρι ανέβηκε για πεζοπορία στο βουνό, αποφάσισε να δολοφονήσει την ανυποψίαστη γυναίκα, σπρώχνοντάς τη από τον βράχο στο γκρεμό. Αν και συνελήφθη, εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τον φόνο που διέπραξε. Έκτοτε, το φάντασμα της Jolene εμφανίζεται κάθε νύχτα αναζητώντας δικαιοσύνη…


Τα πτώματα στο Silent Hill 2 φαίνονται κάπως… γνωστά

Τα Silent Hill παιχνίδια ξέρουμε όλοι ότι είναι γεμάτα με μυστήριες αλλόκοτες και ανατριχιαστικές καταστάσεις και γεγονότα. Άλλωστε πάνω σε αυτό έχουν χτίσει τη φήμη τους και είναι σαφώς ένας από τους λόγους που οι παίκτες τα έχουν αγαπήσει. Όλες οι ιστορίες των χαρακτήρων που συναντούμε κρύβουν ένα μυστηριώδες και τις περισσότερες φορές σοκαριστικό μάλιστα backstory. Ωστόσο, κάποιες λεπτομέρειες ήταν στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη μας, όμως ελάχιστοι παίκτες τις παρατήρησαν.

Σε όλα τα Silent Hill οι δρόμοι είναι γεμάτοι με σκουπίδια, χαλάσματα, συντρίμμια και… πτώματα. Αν κι αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετά άβολο για τους περισσότερους ανθρώπους, η Team Silent μάλλον το επέκτεινε κι’ άλλο. Σε αρκετές λοιπόν περιοχές του Silent Hill 2 -όπως ανακάλυψαν αρκετοί σκληροπυρηνικοί fans του παιχνιδιού- τα πτώματα που συναντούμε είναι πανομοιότυπα με τον πρωταγωνιστή James Sunderland!

Αν το καλοσκεφτούμε η παράνοια που διακατέχει το σενάριο και ο λόγος που ο James κατέλεξε εκεί, σε ένα εφιαλτικό μέρος που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις φοβίες και τις ενοχές του, βγάζουν άνετα νόημα. Επίσημα βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, όμως είναι μια απορία που έρχεται πολύ εύκολα να προστεθεί στα πολυάριθμα αναπάντητα ερωτήματα που πλαισιώνουν το μυστήριο γύρω από την καταραμένη πόλη. Είναι τα πτώματα παράλληλες εκδοχές του James ή είναι απλά μια ψευδαίσθηση καθώς το μυαλό του βυθίζεται στην παράνοια; 


Εσείς έχετε ανακαλύψει στα παιχνίδια κάποια σκοτεινά μυστικά; Αν ναι, νιώστε ελεύθερα να τα μοιραστείτε μαζί μας!