Bonus Round : Οι Gamers του καναπέ

Γιατί το gaming είναι το σπίτι που καλωσόριζε τους πάντες
05 Ιουλίου 2019 10:43
Bonus Round : Οι Gamers του καναπέ

Κάθε χρόνο, την περίοδο της Ε3 που τελειώσε πριν μερικές ημέρες, μαζευόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις για επίκαιρα gaming θέματα, ξενυχτάμε βλέποντας νέα παιχνίδια και την ίδια στιγμή κάνουμε πέρα οτιδήποτε μας χωρίζει και επικεντρωνόμαστε στο κοινό που μας ενώνει. Κάθε χρόνο λοιπόν νιώθω την έννοια του community, όλο και πιο ζωντανή.

Ανέκαθεν το gaming για εμένα ήταν το σπίτι που καλωσόριζε τους πάντες. Μικρούς, μεγάλους, κοινωνικούς, εσωστρεφείς, πάντα υπήρχε κάτι για όλους. Μια θέση για τον κάθε ένα, ανεξαρτήτως του ποιός είναι και τί τον βασανίζει όταν κλείνει το παιχνίδι του και επιστρέφει στα καθημερινά. Εδώ δεν έχει σημασία κανένας κοινωνικός χαρακτηρισμός, κανένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί. Το gaming, είναι το τραπέζι στο οποίο όταν καθίσεις, δεν είσαι ο περίεργος nerdουλας, ο κοντός, ο παχουλός, ο ντροπαλός, αυτός που έχει προβλήματα στις σχέσεις με την οικογένεια του, ο απόμακρος, ο ξένος, ο θρησκευόμενος ή μη…  Στο τραπέζι του gaming, είσαι ότι θέλεις.  Μάγος, ξωτικό, ιππότης, στρατιώτης. Σώζεις κάστρα, πριγκίπισσες, πλανήτες και ότι μπορείς να φανταστείς.

Μπορεί οι ειδήσεις και ορισμένα γνωστά media να παλεύουν ακόμη καθημερινά για να στολίσουν με χαρακτηρισμούς την κοινότητα των gamers, μιλώντας για εθισμό, βία, και αντικοινωνικότητα, βαρεμάρα, μέχρι κακή σωματική υγιεινή και απουσία άσκησης, αλλά εγώ δεν το είδα ποτέ έτσι. Εγώ έβλεπα και προσπαθώ να βλέπω την κοινότητα ως ένα σπίτι ανοιχτό για όλους, χωρίς κριτήρια και όρους εισαγωγής. Είναι φυσικό να υπάρχουν εξαιρέσεις, άσχημες καταστάσεις και ατυχήματα. Αλλά έτσι γίνεται παντού. Τίποτα δεν αμαυρώνει το αίσθημα της αποδοχής και γενναιοδωρίας που βλέπω σε αυτή την κοινότητα.

Gaming οργανισμοί εδώ και χρόνια προσφέρουν ότι μπορούν και όσο μπορούν σε αυτούς που έχουν ανάγκη με σκοπό να φέρουν έστω και ένα χαμόγελο στα πρόσωπα χιλιάδων ανθρώπων.

Κάθε χρόνο, σε πολλά μέρη του κόσμου γίνονται live gaming 12ωροι μαραθώνιοι με σκοπό να μαζευτούν χρήματα και να δωριστούν για καλό σκοπό. Speedrunning events και LAN parties με τον ίδιο σκοπό, κ.α . Ακόμη και μηνιαίες υπηρεσίες προσφοράς παιχνιδιών όπως το γνωστό Humble Bundle, δωρίζουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Η πιο απλή πράξη δωρεάς είναι να μειώσει κάποιος τη συλλογή του κατά ένα παιχνίδι που δεν παίζει πια και να το δωρίσει σε κάποιο γνωστό του, ο οποίος θα το εκτιμούσε και αξιοποιούσε πολύ.

Με λυπεί πραγματικά λοιπόν να ακούω ότι η κοινότητα αυτή είναι κοινότητα που κάθεται στον καναπέ της και παίζει χωρίς να προσφέρει τίποτα και πουθενά, την στιγμή που ξοδεύει μεγάλα ποσά χρημάτων σε παιχνίδια. Με λυπεί το ίδιο, να βλέπω να κριτικάρονται gamers που καλώς ή κακώς έχουν ένα πάτημα και το χρησιμοποιούν για καλό σκοπό, σαν εκείνο των οργανισμών που ανέφερα παραπάνω.

Δυστυχώς, καμία καλή πράξη δεν γίνεται από τον καναπέ μας. Αν δεν εκτεθούμε, ζητώντας και μιλώντας για κάτι, ακόμα και αν φέρνει του άλλους σε δύσκολη θέση, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Ας μην κρίνουμε τις πράξεις και τα κίνητρα όσων τολμούν λοιπόν και ας μείνουμε ενωμένοι, σε κάτι που αγαπάμε και για κάτι που αγαπάμε, βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.