Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2018 

Μια ανασκόπηση για την χρονιά που πέρασε

Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2018

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς έφτασε η στιγμή για την ανασκόπηση των σημαντικότερων ανακαλύψεων και εξελίξεων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Βρείτε όλα τα αφιερώματα για την ανασκόπηση του 2018 πατώντας εδώ.

Η φετινή χρονιά, όπως και η περσινή, σημαδεύτηκε από ανακαλύψεις και εφευρέσεις που είναι ικανές να μας πείσουν ότι ζούμε στο μέλλον. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις σημαντικότερες από αυτές που μελλοντικά θα μπορούσαν να θεωρούνται σημεία σταθμοί για την επίτευξη ίσως ακόμη σημαντικότερων ανακαλύψεων και προόδων.


Γενετική τροποποίηση επέτρεψε ποντίκια του ίδιου φύλλου να κυοφορήσουν

Χάρει στην γενετική τροποποίηση κινέζων ερευνητών ποντίκια του ίδιου φίλου κατάφεραν να τεκνοποιήσουν. Τα ποντίκια που γεννήθηκαν από θηλυκούς γονείς ήταν υγιή, ενώ αυτά που γεννήθηκαν από αρσενικούς γονείς μετά βίας έζησαν πάνω από 48 ώρες. Οι επιστήμονες είπαν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το γεγονός ότι η τεχνική δεν θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε ανθρώπους, γεγονός που εγείρει πολλά ηθικά ερωτήματα.


Ανακαλύφθηκε το φωτεινότερο αντικείμενο στο πρώιμο σύμπαν

Τον Ιούλιο του 2018 αστρονόμοι ανακάλυψαν το φωτεινότερο αντικείμενο του πρώιμου σύμπαντος σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το εν λόγω αντικείμενο είναι ένα κβάζαρ, δηλαδή μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία από τον οποίο και τρέφεται. Το υλικό που απορροφούν το εκτοξεύουν σαν πλάσμα με ταχύτητες πολύ κοντά σε αυτές του φωτός. λόγω της απόστασης του οι αστρονόμοι το θεωρούν μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν τον καιρό που σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες.


Το Curiosity Rover ανακάλυψε απομεινάρια οργανικής ύλης στον Άρη

Στις αναζητήσεις του στον κόκκινο πλανήτη το Curiosity Rover της NASA ανακάλυψε οργανικά μόρια με βάση τον άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει ή υπήρξε βιολογική δραστηριότητα στον κόκκινο πλανήτη. Ωστόσο οι ενώσεις που ανιχνεύτηκαν ενδέχεται να οφείλονται σε γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν φυσιολογικά στον πλανήτη. Οι επιστήμονες δεν βρίσκονται ακόμη σε θέση να εξηγήσουν την προέλευση των ενώσεων αυτών και προς στιγμή δεν αποκλείουν τίποτα.


Βρέθηκε απολιθωμένο έμβρυο φιδιού μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 105 εκατομμυρίων ετών

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Alberta καθώς ερευνούσαν τα μεταναστευτικά μοτίβα των φιδιών κατά μήκος Αυστραλίας, Ινδίας και Μαδαγασκάρης, βρήκαν το πρώτο απολιθωμένο έμβρυο φιδιού διατηρημένο μέσα σε κεχριμπάρι. Το απολίθωμα χρονολογείται στα 105 εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη εκτιμούν πως θα ρίξει φως στην εξέλιξη των φιδιών γεμίζοντας τα κενά στην έρευνα τους.


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την παλαιότερη ανθρώπινη ζωγραφιά

Στην σπηλιά Blombos 321 χλμ. ανατολικά του Cape Town αρχαιολόγοι εντόπισαν μια πέτρα με σχέδια επάνω της η οποία χρονολογήθηκε πως είναι περίπου 73.000 ετών. Αυτό σημαίνει πως είναι κατά 30.000 χρόνια παλαιότερη από την ζωγραφιά που μέχρι πρότινος θεωρούταν αυτή ως η παλαιότερη. Αυτή η ζωγραφιά των homo sapiens θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ρίξουν φως πως οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα σύμβολα και πως αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη γλώσσας και κατ’ επέκταση πολιτισμού.


Επιβεβαιώθηκε ότι οι χελώνες ζούσαν χωρίς κέλυφος στο παρελθόν

Τον Αύγουστο του 2018 ήρθε και επίσημα η απόδειξη που έψαχναν εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες για να σιγουρευτούν ότι κάποτε οι χελώνες ζούσαν χωρίς κέλυφος. Το απολίθωμα που βρέθηκε στην επαρχία Guizhou της Κίνας έχει μέγεθος μεγαλύτερο από ένα διπλό κρεβάτι και οι επιστήμονες το χρονολόγησαν πως έζησε πριν από 228 εκατομμύρια χρόνια. Η δομή της σπονδυλικής στήλης της χελώνας υποδηλώνει ότι κάποτε οι χελώνες ζούσαν χωρίς κέλυφος.


Συνέβη σημαντική πρόοδος στην θεραπεία για το Αλτσχάιμερ

Αν και ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν κάτι χειροπιαστό να μας δείξουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν σημαντικά βήματα φέτος προς την κατεύθυνση μιας θεραπείας. Εκτός από ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το γονίδιο apoE4 ως υπεύθυνο για την πρόκληση Αλτσχάιμερ μέσω της αυξημένης παραγωγής μιας επιβλαβής για τους νευρώνες πρωτεΐνης, επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο ανέστρεψαν την ζημιά που προκλήθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα με την βοήθεια βλαστοκυττάρων. Η έρευνα τους είναι πολλά υποσχόμενη ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα έχουμε μια θεραπεία στο άμεσο μέλλον. Η επιτυχής εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας σε πραγματικούς ανθρώπους  θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και έρευνα.


Εντοπίστηκε το αρχαιότερο ζώο στον κόσμο

Το 1947 σε μια απομακρυσμένη περιοχή κοντά στην λευκή θάλασσα της Ρωσίας Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα απολίθωμα που για δεκαετίες δεν θα μπορούσαν να χρονολογήσουν εξαιτίας της κατάστασης την οποία το βρήκαν. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε το απολίθωμα γνωστό που έμεινε γνωστό ως Dickinsonia χρονολογήθηκε πως έζησε πριν από 558 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που το καθιστά το αρχαιότερο γνωστό μέλος του ζωικού βασιλείου. Επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως το ιερό δισκοπότηρο της παλαιοντολογίας.


Αυτές ήταν μερικές από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις για την φετινή χρονιά, ποιες από όλες σας κέντρισαν το ενδιαφέρον και ποιες πιστεύετε είναι σημαντικότερες για την ανθρωπότητα; Πείτε μας την άποψη σας κάτω στα σχόλια.

Πηγές:

  1. https://www.valuewalk.com/2018/08/ancient-turtle-fossil-toothless-beak/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  2. https://www.nationalgeographic.com/science/2018/10/news-gene-editing-crispr-mice-stem-cells/
  3. https://www.sciencealert.com/brightest-quasar-early-universe-13-billion-light-years-pso-j352-4034-15-3373-p352-15
  4. https://edition.cnn.com/2018/06/07/us/nasa-mars-curiosity-rover-findings/index.html
  5. https://phys.org/news/2018-07-fossilized-snake-embryo-rewrites-history.html
  6. https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/09/is-this-the-earliest-drawing-ever-found/570007/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  7. https://edition.cnn.com/2018/09/21/health/oldest-known-animal-fossil-intl/index.html
  8. https://www.newsweek.com/alzheimers-disease-brain-plaque-brain-damage-879049

2 comment(s)