Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα πληκτρολόγιά μας;

Η επιστήμη έχει την απάντηση
24 Απριλίου 2018 18:34
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα πληκτρολόγιά μας;

Όταν σκεφτόμαστε πιθανές εστίες μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών, είμαι σίγουρος πως πολύ λίγοι από εμάς έχουν σκεφτεί πως τα πληκτρολόγια των υπολογιστών μας θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης για εμάς αλλά και για όποιους άλλους τα χρησιμοποιούν. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται ένα πληκτρολόγιο θα μπορούσε να έχει πολλά περισσότερα μικρόβια επάνω του από το καπάκι της τουαλέτας, το οποίο κατά μέσο όρο έχει μόλις 50 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Ειδικά τα πληκτρολόγια που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα, όπως αυτά σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, φιλοξενούν έως και 400 φορές περισσότερα βακτήρια από μία τουαλέτα σύμφωνα με μία Αυστραλιανή έρευνα. Παραδόξως οι τουαλέτες αποτελούν το golden standard καθαριότητας για τους μικροβιολόγους σε σχέση με άλλα μέρη ενός σπιτιού.

Ένα νοσοκομείο του Σικάγο βρήκε πως επάνω στα πληκτρολόγια του νοσοκομείου υπήρχαν στελέχη σταφυλόκοκκου τα οποία ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ένα άλλο νοσοκομείο στην Ολλανδία εξέτασε τις επιφάνειες των πληκτρολογίων και βρήκε πως το 95% από αυτά ήταν θετικά για στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, κάνοντας τα πληκτρολόγια τις πιο βρώμικες επιφάνειες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αν και προσωπικά δεν είμαι κάποιος που τρομοκρατείται εύκολα από την λέξη μικρόβιο, μπορώ να πω πως τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν λίγο σοκαριστικά.

Όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε καθημερινά και για αρκετή ώρα τους υπολογιστές μας, είναι λογικό τα πληκτρολόγια μας να χρειάζονται λίγη περιποίηση παραπάνω και όχι ένα απλό ξεσκόνισμα, ειδικά εάν το ποντίκι και το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται και από κάποιον άλλον πέρα από εμάς. Εάν αναρωτιέστε κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε το πληκτρολόγιο σας οι περισσότεροι μικροβιολόγοι συμφωνούν πως θα έπρεπε να το καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα. Βέβαια καλό θα ήταν μαζί με το πληκτρολόγιο να καθαρίζεται το ποντίκι και η επιφάνεια του γραφείου. Όσον αφορά τα πληκτρολόγια των νοσοκομείων και αυτά που βρίσκονται σε δημόσια μέρη όπως internet cafe, οι γιατροί λένε πως καλό είναι να καθαρίζονται καθημερινά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μολύνσεων.

Ευτυχώς ο σωστός καθαρισμός ενός του πληκτρολογίου είναι και εύκολος και γρήγορος. Καταρχάς πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πω πως η διαδικασία πρέπει να γίνει όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός. Στην συνέχεια οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Γυρίστε το πληκτρολόγιο ανάποδα έτσι ώστε να πέσουν όλα τα εμφανή αλλά και μη σκουπιδάκια που υπάρχουν ανάμεσα στα πλήκτρα.
  2. Μία σκούπα ή ένα πιστολάκι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση των πιο επίμονων κατάλοιπων.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα διάλλειμα που να περιέχει σε ίσες ποσότητες νερό και οινόπνευμα επάνω σε ένα πανάκι από μικροΐνες και καθαρίστε πληκτρολόγιο, ποντίκι και την επιφάνεια του γραφείου.

Αν και αυτά τα απλά βήματα πιθανότατα δε θα σας γλιτώσουν από το να αρρωστήσετε κάποια στιγμή, σίγουρα όμως θα μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια μόλυνση η οποία θα σας ταλαιπωρούσε αδίκως για αρκετό διάστημα, απλά επειδή δεν αφιερώσατε 2 λεπτά στην υγιεινή του γραφείου σας.