Αξίζει να ασχοληθείτε με το Fortnite;

Όταν το Minecraft συνάντησε το Left 4 Dead
02 Αυγούστου 2017 08:10
Αξίζει να ασχοληθείτε με το Fortnite;

Με την Unreal Engine να χρησιμοποιείται πλέον από εκατομμύρια developers παγκοσμίως, είναι λογικό η Epic Games να θέλει να δημιουργήσει νέα και αυθεντικά δικά της παιχνίδια ώστε να αναδείξει ακόμα περαιτέρω την μηχανή γραφικών της αλλά και να έχει φυσικά άμεσο συμφέρον. Ο launcher της Epic Games έχει μεταμορφωθεί τον τελευταίο καιρό σε ένα κεντρικό hub με όλα τα προϊόντα της εταιρίας και από εκεί φαίνεται καθαρά πως ότι η εταιρία προσπαθεί να ανακατευθύνει όλα τα φώτα επάνω στο όνομά της και όχι τόσο σε συνεργασίες με τρίτους. Πρόσφατα παραδείγματα αυτής της προσπάθειας είναι το MOBA παιχνίδι Paragon καθώς και ο τίτλος για τον οποίο γράφω αυτές τις γραμμές, το Fortnite. Το Fortnite έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Epic Games, Tim Sweeney, ως το Minecraft που συνάντησε το Left 4 Dead. Η άνοδος των sandbox παιχνιδιών με στοιχεία κατασκευής και επιβίωσης είναι σίγουρα ο λόγος που το Fortnite έγινε πραγματικότητα. Η κυκλοφορία της Early Access έκδοσης στις 25 Ιουλίου έδωσε την ευκαιρία σε όσους gamers το επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή μαζί του, ενώ βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Το Fortnite χαρακτηρίζεται ως ένα sandbox παιχνίδι επιβίωσης όπου οι παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί μια μυστήρια και σκοτεινή δύναμη, ονόματι “The Storm”. Η δομή του ακολουθεί μια σειρά από αποστολές στις οποίες ο αρχικός στόχος είναι η συλλογή πόρων όπως ξύλο, πέτρα και μέταλλο με το τελευταίο να είναι το πιο ισχυρό εκ των τριών. Αυτή η συλλογή πόρων θα οδηγήσει στην κατασκευή του κτιρίου που θα είναι το φρούριο των παικτών και παράλληλα θα εμποδίσει την εισβολή των εχθρών στο objective. Ολόκληρη η αμυντική τακτική του παιχνιδιού βασίζεται στον τομέα της κατασκευής και συγκεκριμένα στη διαδικασία της, καθώς αυτή καθορίζει κατά κύριο λόγο το τελικό αποτέλεσμα, πέρα δηλαδή από τις ικανότητες των παικτών στη δράση με τα όπλα στο τελευταίο κομμάτι της αποστολής, την εξόντωση ορδών από zombies.

Η κατασκευή των κτιρίων στο Fortnite είναι εύκολη, διασκεδαστική, και μπορεί να γίνει αρκετά δημιουργική από τους κατάλληλους παίκτες, ενώ ανοίγει το μονοπάτι στην ποικιλόμορφη έκβαση της μάχης, όπως για παράδειγμα προκύπτει από την τοποθέτηση παγίδων στα πατώματα, τους τοίχους ή ακόμα και τα ταβάνια. Πριν τη μάχη, όμως, οι παίκτες θα πρέπει να επιλέξουν έναν ήρωα ανάμεσα σε 4 διαφορετικές classes: Soldier, Constructor, Ninja, Outlander. Φυσικά, η κάθε class δίνει τους δικούς της λόγους για την επιλογή της από ένα παίκτη, όπως σε κάθε multiplayer παιχνίδι. Για παράδειγμα, η Soldier class παρέχει επιθετικά πλεονεκτήματα και απευθύνεται σε όσους είναι επιδέξιοι στη χρήση των όπλων που προσφέρονται. Κάθε ήρωας και όπλο έχουν ένα αρχικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω του Hero XP και Schematics XP αντίστοιχα. Σε κάθε νέο επίπεδο, τα στατιστικά του ήρωα ή του όπλου βελτιώνονται ενώ στον ήρωα συγκεκριμένα ξεκλειδώνονται οι υπόλοιπες ικανότητες του. Παράλληλα, υπάρχουν και οι survivors όπου δίνουν μια ώθηση στα στατιστικά του ήρωα και χωρίζονται σε survivor squads, με την κάθε ομάδα να έχει τον δικό της αρχηγό.

Η ακριβής αίσθηση της κίνησης στο χώρο, όσο και το φοβερό gunplay του Fortnite είναι από τα λίγα πράγματα που μπορώ να πω με σιγουριά ότι αποπνέουν τον αέρα που διαθέτει σε τέτοια θέματα η Unreal Engine. Σημαντική είναι επίσης και η ομαλότητα που παρουσιάζεται στην εναλλαγή από τη μάχη στο κατασκευαστικό κομμάτι, καθώς η καταστροφή ενός τοίχου από τον εχθρό αναγκάζει τον παίκτη να δημιουργήσει ξανά το συγκεκριμένο κομμάτι του κτιρίου. Η έλλειψη της ομαλής εναλλαγής εκεί στον τομέα του χειρισμού θα ήταν ικανή να προκαλέσει προβλήματα, αλλά ευτυχώς οι developers της Epic Games χειρίστηκαν το θέμα σωστά.

Μπορεί αρχικά το Fortnite να μου γυάλισε στο μάτι αλλά μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης, κατάλαβα πως στο μεγαλύτερο βαθμό του, μου είχε δείξει ήδη όλα όσα είχε να προσφέρει. Ο βασικός κορμός του ήταν η συνεχόμενη συλλογή των resources ώστε να χτιστεί η απαραίτητη άμυνα γύρω από το objective και να αντιμετωπιστούν οι ορδές από εχθρούς. Το επαναλαμβανόμενο gameplay, το εξαιρετικά φτωχό σύστημα προόδου που ακόμα και στα μεγαλύτερα επίπεδα έλαμπε δια της απουσίας του μια αξιοπρεπέστατη ανταμοιβή καθώς και η έλλειψη ουσιαστικού βάθους με έκαναν να χάσω το ενδιαφέρον μου στο παιχνίδι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μου ξοδευόταν στην ανιαρή συλλογή πόρων και ενώ υπήρχαν στιγμές που οι μάχες περιείχαν πρόκληση, δεν ένιωσα ποτέ να είναι αρκετή η ανταμοιβή στο κομμάτι του loot, ενώ έφτασα στο σημείο να επαναλάβω προηγούμενες αποστολές ώστε να προχωρήσω στο παιχνίδι.

Έχοντας την Unreal Engine 4 στον τομέα των γραφικών, το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να μην είναι όμορφο. Το ζωντανό και παράλληλα ευχάριστο καρτούν ύφος που του έχει δοθεί σε ότι αφορά στη καλλιτεχνική προσέγγιση, υποστηρίζεται πολύ καλά από το σοβαρά τεχνικό σκελετό της Unreal Engine και κάνει μια γλυκά ισορροπημένη αντίθεση. Η έκδοση που δοκίμασα ήταν αυτή του PC και με μία GTX 770 των 2GB έπαιζα σε high settings με 50-60fps και 30-40fps στα epic settings. Το παιχνίδι τρέχει καλά και δεν είχα κάποιο πρόβλημα, είτε με bugs, είτε με glitches, ενώ η Epic Games έχει φροντίσει το optimisation να είναι σωστό με τα minimum requirements να ζητάνε απλά έναν i3 επεξεργαστή αλλά σίγουρα δεν είναι και ένα ελαφρύ παιχνίδι καθώς τα εφέ από μόνα τους είναι αρκετά για να προκαλέσουν τις παλαιότερες κάρτες γραφικών.

Το Fortnite είναι ένα κοκτέιλ στο οποίο έχουν αναμιχθεί συστατικά από παιχνίδια όπως το Minecraft, το Orcs Must Die μαζί με το horde mode του Gears of War. Δυστυχώς, η μίξη αυτών των συστατικών δεν είναι αρκετά δυνατή και αυτό το καταλαβαίνει κανείς αφού ο αρχικός ενθουσιασμός των πρώτων ωρών απομακρυνθεί και έρθει στην επιφάνεια το ελάχιστο ενδιαφέρον που απομένει.

Ο τίτλος βρίσκεται προς το παρόν σε Early Access στάδιο και αναμένεται να ακολουθήσει το free-to-play μοντέλο από το 2018. Δεν ξέρει κανείς κατά πόσο πολύ θα έχει αλλάξει το παιχνίδι μέσα σε ένα χρόνο, αλλά σίγουρα η Epic Games θα πρέπει να παραδώσει ένα πειστικότερο και αρκετά ελκυστικότερο περιεχόμενο για να κρατήσει τους παίκτες.