Πόσο κοστίζει ένα PC build με τα specs του Xbox One X;

Φτάνουν τα €499;
23 Ιουνίου 2017 11:54
Πόσο κοστίζει ένα PC build με τα specs του Xbox One X;

Στα πλαίσια της E3 2017, η Microsoft αποκάλυψε εν τέλει την αναβαθμισμένη της κονσόλα, το Xbox One X. Οι τεχνικές προδιαγραφές της κονσόλας ήταν γνωστές και μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ. Ωστόσο, η τιμή της κονσόλας δεν ήταν γνωστή και προς έκπληξη αρκετών ανέρχεται στα €499. Το Digital Foundry έχει κάνει ήδη μια ανάλυση εξηγώντας τον λόγο για το αυξημένο κόστος σε σχέση με το PS4 Pro, ωστόσο από το δικό μου μυαλό πέρασε μια άλλη σκέψη:

Πόσο κοστίζει ένα PC build με τις προδιαγραφές του Xbox One X;

Έτσι, λοιπόν, έκανα την αναζήτηση και τα ‘απαραίτητα μαθηματικά’ και κατέληξα στην παρακάτω σύνθεση:

Επεξεργαστής: AMD FX-8320 – Κόστος: €109

Το Xbox One X χρησιμοποιεί έναν custom APU της AMD που δεν υπάρχει στην αγορά για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Ο επεξεργαστής που είναι μέρος του APU της κονσόλας έχει οκτώ custom x86 πυρήνες στα 2.3GHz.  Ο CPU που μπορούμε να αντιστοιχίσουμε είναι ο -επίσης- οκτώ πυρήνων FX-8320 της AMD. Είναι παλαιότερης αρχιτεκτονικής, αφού πλέον η AMD έχει κάνει το επόμενό της βήμα με τους Ryzen, αλλά και ο επεξεργαστής του One X βασίζεται ομοίως σε μια τροποποιημένη έκδοση της παλαιότερης Jaguar αρχιτεκτονικής. Ο CPU της σύνθεσης αν και δεν έχουμε benchmarks είναι θεωρητικά γρηγορότερος από αυτόν του Xbox.

Αξίζει να σημειωθεί πως το One X έχει ένα ιδιαίτατο σύστημα υδρόψυξης με Vapor Chamber, αλλά κάποιο κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης θα ανέβαζε εξαιρετικά το κόστος της σύνθεσης, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Οπότε η κονσόλα ενδεχομένως να έχει το πάνω χέρι στο ζήτημα της αθόρυβης λειτουργίας.

Motherboard: Asrock 970M Pro3 - Κόστος: €64

Η μητρική ήταν η φθηνότερη που μπορούσε να υποστηρίξει τον FX 8320, φέροντας συγχρόνως το 970 chipset και σχετικά μικρό μέγεθος, όντας micro-ATX.

RAM: HyperX Fury Black 8GB DDR3-1866MHz - Κόστος: €63

Το One X έχει συνολικά 12GB GDDR5 κοινής μνήμης τόσο για τον CPU όσο και για τη GPU. Η κάρτα γραφικών της σύνθεσης έχει 4GB VRAM, οπότε τουλάχιστον 8GB ήταν απαραίτητα για να φτάσουμε τα 12GB. Μιας και η μητρική υποστηρίζει μόνο DDR3 μνήμες, η συχνότητα και κατά συνέπεια η μέγιστη θεωρητική απόδοση (bandwidth) είναι αρκετά μικρότερη από αυτή της μνήμης του One X.

Κάρτα γραφικών: Gigabyte Radeon RX 580 4GB Aorus - Κόστος: €317

Από την άλλη, η κάρτα γραφικών ταιριάζει σχεδόν τέλεια. Είναι ίδιας αρχιτεκτονικής με το One X και έχει μέγιστη απόδοση 6.2 TeraFLOPS στους υψηλότερους χρονισμούς της, ξεπερνώντας για λίγο τα 6 TeraFLOPS που προσφέρει το Xbox. Απεναντίας, η 4GB GDDR5 μνήμης της φτάνει σε bandwidth τα 256 GB/s, σε αντίθεση με τα 326GB/s του One X.

Όποτε μιας και οι δύο πλευρές είναι τόσο κοντά και έχουν μικρά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η καθεμία, τις θεωρούμε ισοδύναμες.

Μέσο αποθήκευσης: Toshiba DT01ACA100 1TB - Κόστος: €40

Το μέσο αποθήκευσης ήταν σχετικά απλή επιλογή. Η Microsoft έχει διευκρινίσει πως το One X έχει 50% γρηγορότερο HDD από το απλό Xbox One που είχε ένα μοντέλο των 5400 RPM, όποτε έχουμε να κάνουμε με έναν HDD των 7200RPM. Η φθηνότερη επιλογή στο 1TB ήταν το συγκεκριμένο μοντέλο της Toshiba.

Οπτικό μέσο: LG BH16NS55 - Κόστος: €66

Το οπτικό μέσο είναι μια από τις αδυναμίες της συγκεκριμένης σύνθεσης. Πρόκειται για μια από τις πιο οικονομικές προτάσεις που διαβάζει Blu-Ray οπτικά μέσα. Ωστόσο, το Xbox One X είναι ικανό να αναπαράγει και 4K Ultra HD Blu-Ray δίσκους. Από την αναζήτηση μου δεν μπόρεσα να βρω κάποιο αντίστοιχο εξάρτημα στην ελληνική αγορά.

Τροφοδοτικό: XFX Core XT 500W - Κόστος: €50

Το τροφοδοτικό δεν είναι δυνατόν να αντιστοιχιστεί, μιας και το Xbox έχει μια εντελώς custom λύση των 245W. Επομένως, επέλεξα ένα οικονομικό τροφοδοτικό που είναι ικανό να καλύπτει άνετα τις ανάγκες της σύνθεσης με 500W και έχει και 80 Plus πιστοποίηση.

Κουτί: Aerocool QS-180 - Κόστος: €24

Το κουτί επίσης δεν είναι δυνατόν να αντιστοιχιστεί. Το One X έχει εξαιρετικά μικρό μέγεθος, όποτε επέλεξα ένα από τα πιο οικονομικά και όμορφα κουτιά που υποστηρίζουν micro-ATX μητρικές.

Ο υπολογιστής θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, αλλά αυτή είναι η πιο κοντινή εφικτή λύση.

Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 Professional OEM - Κόστος: €25

Το Xbox One "τρέχει" μια τροποποιημένη έκδοση των Windows 10 και μπορεί να τρέξει πολλές από τις εφαρμογές του Windows Store. Θεωρητικά η σωστότερη αντιστοιχία θα ήταν τα Windows 10 S, αλλά προς το παρόν η συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού συναντάτε μόνο στο Surface laptop της εταιρείας.

Συνολικό κόστος: €758


Η παραπάνω σύνθεση δεν είναι μια που θα πρότεινα προσωπικά σε κάποιον που έχει €750 για να ξοδέψει, ωστόσο ο στόχος ήταν να προσεγγίζει το Xbox One X όσο το δυνατόν περισσότερο. Η απόδοση αναμένεται να είναι αντίστοιχη, μιας και η RX 580 μπορεί να παίξει αρκετά παιχνίδια σε 4K αναλύσεις στα 30fps, ωστόσο η σύνθεση κάνει μερικές παραχωρήσεις στο hardware αν και είναι ακριβότερη.

Χωρίς να λάβουμε καθόλου υπόψιν τα έξοδα μεταφοράς και αντικαταβολής, επίσης χωρίς να συμπεριλάβουμε κάποιον τρόπο χειρισμού, σε αντίθεση με το Xbox One X που συνοδεύεται από χειριστήριο, χωρίς να έχουμε μέσο ανάγνωσης 4K Blu-ray, αλλά απλών Blu-ray και χωρίς να συμπεριλάβουμε δέκτη Wi-Fi, αλλά μένοντας με το Ethernet της μητρικής, το συνολικό κόστος είναι περίπου €250 ακριβότερο από αυτό της κονσόλας της Microsoft.

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να αναδείξει κάποιον νικητή ή χαμένο. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει να παραθέτει λίστες με τα θετικά και τα αρνητικά των δύο πλατφορμών, όπως την απουσία συνδρομής για το online gaming στα PC ή την μεγαλύτερη ευκολία και plug'n'play άνεση της κονσόλας. Ωστόσο, είναι απλά η απάντηση σε ένα ενδιαφέρον ερώτημα που μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σε κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει στο άμεσο μέλλον σε ένα gaming σύστημα για να συνοδεύσει την 4K τηλεόρασή του και σκέφτεται όλες τις διαθέσιμες επιλογές.