Επέτειος 10 χρόνων για το Xbox One – 5 στιγμές που καθόρισαν τη γενιά

Μια αναδρομή στην ιστορία της κονσόλας της Microsoft
22 Νοεμβρίου 2023 23:40
Επέτειος 10 χρόνων για το Xbox One – 5 στιγμές που καθόρισαν τη γενιά

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του 2013, το Xbox One έκανε το ντεμπούτο του στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, καταφθάνοντας λίγο αργότερα στην Ιαπωνία και άλλες χώρες του κόσμου.

Έτσι, καθώς το ημερολόγιο γυρίζει και συμπληρώνεται μια δεκαετία από την κυκλοφορία της κονσόλας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ταξίδι του Xbox One. Πρόκειται για μια κονσόλα που άλλαξε ριζικά σε σχέση με το όρομα που είχε παρουσιαστεί αρχικά και η οποία θα μπει στη gaming ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα στραβοπατήματα όλων των εποχών. Ο λόγος; Δίχως καμία υπερβολή κόντεψε να βγάλει εκτός βιομηχανίας μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της ανθρωπότητας, αφού ο τότε νέος CEO Satya Nadella σκεφτόταν μέχρι και να πουλήσει το εντελώς το Xbox!

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η Microsoft αποφάσισε να παρουσιάσει το Xbox One στο πλέον περίφημο ‘Xbox One: Revealed’ σόου τον Μάιο του 2013, δηλαδή ένα μήνα πριν την E3. Στόχος της ήταν να βγάλει από τη μέση τα διαδικαστικά, έτσι ώστε η συνέντευξη Τύπου της στην E3 να εστιάσει πλήρως στα παιχνίδια. Εν τέλει, τα πράγματα δεν κύλισαν βάσει σχεδίου, με αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες κατακραυγές που έχει γνωρίσει ποτέ το gaming.

Μπορεί ο χρόνος να απέδειξε πως η στρατηγική των ταινιών και του κινηματογράφου μάλλον ήταν μπροστά από την εποχή της, αφού πλέον όλες οι εταιρίες του χώρου, όπως η Nintendo και η Sony ασχολούνται ενεργά με τη δημιουργία ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα την ύπαρξη καλών παιχνιδιών. Είναι κάτι συμπληρωματικό που έρχεται να μεγαλώσει και να ενισχύσει τα IPs σου, όχι να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Προφανώς, λοιπόν, η πρώτη επαφή με μια κονσόλα δεν έπρεπε να είναι με το ‘TV TV TV’ σου και το φυτίλι που έκανε την κοινότητα να «σκάσει» ήταν οι πολιτικές της εταιρίας, από τα μεταχειρισμένα παιχνίδια και το always online, μέχρι την υποχρεωτική συμπερίληψη του Kinect.

Συνολικά, η γενιά του Xbox One ήταν καταστροφική για τη Microsoft αν κοιτάξουμε τα νούμερα σε σύγκριση το Xbox 360, το οποίο κόντεψε να κάνει το ακατόρθωτο και για πολλά χρόνια ηγούνταν των πωλήσεων έναντι στο PS3. Ήταν όμως και μια γενιά επανεκκίνησης. Το Xbox είχε καταλήξει να έχει κυριολεκτικά τέσσερα στούντιο, κλείνοντας θρυλικές ομάδες όπως η Lionhead. Ταυτόχρονα, πάλευε για budget κάτω από την αποπνικτική τοποθέτηση του τμήματος ως παρακλάδι των Windows, με τον Terry Merson να μην το πιστεύει καθόλου και να βάζει διαρκώς τρικλοποδιές. Έπειτα από μια παρασκηνιακή μάχη μεταξύ των στελεχών της Microsoft, ο Phil Spencer κατάφερε δίχως υπερβολή να σώσει το Xbox, πείθοντας τον CEO Satya Nadella πως αξίζει τις επενδύσεις, με φόντο το μέλλον. Πλέον χάρη στο χαστούκι του Xbox One, το Xbox είναι ένα από τα βασικότερα τμήματα της Microsoft και η εικόνα δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική, έχοντας πλέον πάνω από 50 στούντιο, σε 5 publishing arms, τα Xbox Game Studios, την Bethesda, την Activision, την Blizzard και την King.

Με αφορμή, λοιπόν, τη μεγάλη επέτειο, ορίστε 5 στιγμές που καθόρισαν την ταραχώδης γενιά του Xbox One:

Η καταστροφική αρχική παρουσίαση στο ‘TV, TV, TV’ event

Παραδόξως, η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του Xbox One, δυστυχώς δεν ήταν κάποιο παιχνίδι που θα μείνει αξέχαστο. Για την ακρίβεια, η καθοριστική στιγμή του ήρθε να καταδικάσει την κονσόλα πριν καν αυτή κυκλοφορήσει! Το ‘TV, TV, TV’ event, όπως το αποκαλώ εγώ δημιούργησε τόσα memes που θα ήταν μάταιη η κάθε προσπάθεια να το συνοψίσω. Από τα αδύναμα specs και την περίφημη δύναμη του cloud που δεν είδαμε ποτέ, στην υποχρεωτική συμπερίληψη του Kinect που ανέβασε σημαντικά την τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, από την πολιτική των μεταχειρισμένων παιχνιδιών και το always online, στις δηλώσεις των στελεχών και τα μπερδεμένα μηνύματα, οι πρώτοι μήνες του Xbox One δε θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι, ακόμη και αν το προσπαθούσε ενεργά η εταιρία.

Η προαγωγή του Phil Spencer σε νέο επικεφαλής του Xbox

Η στιγμή που όλα άλλαξαν για το Xbox One και το Xbox γενικότερα, αφού όλο το τμήμα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, ήταν η προαγωγή του Phil Spencer σε επικεφαλής. Μέχρι πρότινος, ο Spencer ήταν υπεύθυνος των Microsoft Studios, αλλά εκτάκτως ανέλαβε τα ηνία. Η πρώτη του αμήχανη συνέντευξη με τον Major Nelson και το σχεδόν νευρικό γέλιο όταν τον ρώτησε τι έχει να κάνει, τα λέει όλα για το βάρος που έπεσε στις πλάτες του. Μια από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να καταργήσει το Kinect και να ρίξει την τιμή του Xbox One για να είναι αντίστοιχη του PS4. O Spencer υποσχέθηκε βελτιώσεις σε τρία μέτωπα: στο hardware, όπου το Xbox ανέκτησε τον τίτλο της ισχυρότερης κονσόλας με το Xbox One X, στις υπηρεσίες, με το Xbox να προσφέρει οικονομικά εκατοντάδες παιχνίδια μέσω του Game Pass και στην οικοδόμηση ενός first-party ομίλου ανάπτυξης που θα είναι άξιος αναφοράς, κάτι που ακόμη βλέπουμε να εξελίσσεται με μεγάλες εξαγορές και επενδύσεις.

Η εισαγωγή του Xbox Game Pass

Άλλη μια μεταμορφωτική στιγμή για τη γενιά του Xbox One ήταν η καθιέρωση του Xbox Game Pass. Η υπηρεσία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2017, σαν το Netflix του gaming κόσμου. Με μια χαμηλή μηνιαία τιμή, οι συνδρομητές θα μπορούσαν να απολαμβάνουν πάνω από 100 παιχνίδια. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση πως όλα τα αποκλειστικά παιχνίδια του οικοσυστήματος θα προστίθενται στον κατάλογο από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους. Πλέον το Xbox Game Pass έχει μεγαλώσει τόσο που ξεπερνά τα όρια των Xbox κονσολών, όντας διαθέσιμο και για υπολογιστές και κονσόλες. Ο Ιούνιος του 2017 θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί και η στιγμή που η Microsoft εγκατέλειψε την κούρσα των κονσολών, φιλοδοξώντας να μεγαλώσει το Xbox ως ένα οικοσύστημα πολλαπλών πλατφορμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κυκλοφορία του Xbox One X

Ένα αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία του Xbox One γράφτηκε με την κυκλοφορία του Xbox One X. Η γενιά αυτή καθιέρωσε για τα καλά τα συγκριτικά του τεχνικού τομέα και των αναλύσεων, με βίντεο όπως αυτά του Digital Foundry να γίνονται πρώτο θέμα συζήτησης. Το αρχικό Xbox One υστερούσε τρομερά σε σχέση με το PS4, με πολλά παιχνίδια να τρέχουν σε 900p και 720p, την ώρα που το σύστημα της Sony μπορούσε να διαχειριστεί απροβλημάτιστα το 1080p. Θέλοντας να βελτιώσει την κατάσταση και να ανταποκριθεί στο όρομα του πρώτου Xbox, η Microsoft παρουσίασε το Xbox One X, το οποίο ήταν πανίσχυρο για την εποχή του, ικανό για Native 4K gaming. Αυτή η αναβαθμισμένη έκδοση της κονσόλας φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των παικτών, αφού κατά τη διάρκεια της γενιάς πολλοί έκαναν τη μετάβαση από τις 1080p τηλεοράσεις τους και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.

Η καταστροφή των Microsoft Studios και η αναγέννηση ως Xbox Game Studios

Η γενιά του Xbox One είχε πάρα πολλές δυσάρεστες εξελίξεις για τα Microsoft Studios, όπως λεγόντουσαν τότε. Το 2015 η Microsoft αποδέσμευσε την ταλαντούχα Twisted Pixel Games και ένα χρόνο αργότερα έκλεισε την Press Play. Την ίδια μοίρα είχε και η θρυλική Lionhead Studios, ενώ ομάδες όπως η Rare είχαν αναλώσει πόρους σε παιχνίδια όπως το Kinect Sports Rivals. Εν τέλει, τα Microsoft Studios είχαν καταλήξει να είναι η Turn 10 των Forza, η 343 Industries των Halo, η Rare, η Coalition των Gears και η Mojang του Minecraft, το 2017. Ο νους δεν μπορούσε να διανοηθεί πως αυτές οι ομάδες, οι περισσότερες από τις οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με ένα IP, θα μπορούσαν να εφοδιάζουν με αρκετό περιεχόμενο ολόκληρο το οικοσύστημα και το μέλλον έμοιαζε ζοφερό.

Εν τέλει, όλα άλλαξαν το 2018, όταν η Microsoft ξεκίνησε τις επενδύσεις, εντάσσοντας ταλαντούχες και λατρεμένες ομάδες στο δυναμικό της, όπως η Ninja Theory και η Obsidian, ιδρύοντας ταυτόχρονα και νέα στούντιο, όπως η The Initiative. Πλέον, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η στιγμή που αλλάξαν όλα είναι η περίφημη E3 του 2018.