Λίγο πριν την E3 2017: Sony, Nintendo, Microsoft

Που βρίσκονται οι τρεις μεγάλοι ένα μήνα πριν την έκθεση
16 Μαΐου 2017 22:57
Λίγο πριν την E3 2017: Sony, Nintendo, Microsoft

Μπορεί ο καιρός στην Βόρεια Ελλάδα να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν οδεύουμε προς το καλοκαίρι ή όχι, αλλά η πραγματικότητα είναι πως σε λιγότερο από 30 μέρες η E3 2017 θα ανοίξει τις πύλες της. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, πρόκειται για την Electronic Entertainment Expo, την μεγαλύτερη έκθεση που αφορά τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Οι γνωστοί ύποπτοι, όπως οι EA, Bethesda, Microsoft, Ubisoft, Sony και Nintendo αναμένεται να μας βομβαρδίσουν με εκπλήξεις, ανακοινώσεις και άφθονα gameplay πλάνα από τους τίτλους που θα μας απασχολήσουν για το 2017, τις αρχές του 2018 και όχι μόνο. Αν και ήδη γνωρίζουμε τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες που θα διεξαχθούν οι συνεντεύξεις Τύπου των προαναφερθέντων εταιριών, νομίζω πως είναι λίγο νωρίς για να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Εδώ στους Unboxholics θα φροντίσουμε ξανά να προσφέρουμε την πιο άμεση, πλήρης και έγκυρη ενημέρωση που μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, για οτιδήποτε συμβεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα ακολουθήσουν, λοιπόν, άρθρα με το αναλυτικό πρόγραμμα, με τα παιχνίδια που γνωρίζουμε και που φημολογείται πως θα δούμε στην έκθεση, ειδικά Framerate Live! και πολλά ακόμη.

Πριν όμως πιάσουμε τις κρυστάλλινες σφαίρες και ξεκινήσουμε να κάνουμε βάσιμες εικασίες και θεοπάλαβες προβλέψεις, ας ζεστάνουμε λίγο το έδαφος με μικρή ανακεφαλαίωση για το που βρίσκονται αυτή τη χρονική στιγμή, περίπου ένα μήνα πριν, οι τρεις μεγάλοι κάτοχοι πλατφορμών και τι αναμένεται χονδρικά να μας δείξουν. Ξεκινάω με την σειρά που τους βλέπουμε συνήθως στην E3.

Microsoft

Από την παρουσίασή της πέρυσι, στην Ε3 2016, η Microsoft έχει σιωπάσει για τα καλά όσον αφορά τις ανακοινώσεις νέων παιχνιδιών και το μόνο που είχαμε μέχρι πρόσφατα ήταν σύντομες δηλώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της, συνήθως απαντώντας ερωτήσεις μέσω του Twitter. Το αν πρόκειται για την σιωπή πριν την καταιγίδα ή για την σιωπή που υπάρχει σε μια ερειπωμένη, εγκαταλελειμμένη γειτονιά θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Στο περσινό σόου κυριάρχησε το νέο hardware με την ανακοίνωση δύο νέων κονσολών, του Xbox One S και του Project Scorpio. Το πρώτο βρίσκεται από τον Αύγουστο στα ράφια των καταστημάτων και το δεύτερο αναμένεται να κάνει το μεγάλο ντεμπούτο του μέσα στους τελευταίους μήνες του 2017.

Τα μεγάλα παιχνίδια που είδαμε στην περσινή συνέντευξη Τύπου έχουν όλα σχεδόν κυκλοφορήσει. Τα Gears of War 4, Forza Horizon 3, ReCore, Killer Instinct Season 3, Dead Rising 4, Halo Wars 2 είναι πλέον διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του gaming τμήματος της Microsoft, Phil Spencer, η εταιρία έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία που επιτάσσει την ανακοίνωση/ παρουσίαση ενός παιχνιδιού να είναι κοντά χρονολογικά και με την τελική κυκλοφορία του. Ο λόγος που πλέον η ομάδα του Xbox είναι πιο προσεκτική με τις ανακοινώσεις της και δεν θέλει να απέχουν πολύ από την διάθεση του τελικού προϊόντος, είναι και η ακύρωση του Scalebound. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για έναν γεγονός που συζητήθηκε πολύ και που μέσα στην έλλειψη ανακοινώσεων, σκέπασε την Microsoft με ένα κλίμα αρνητικότητας. Τα αποκλειστικά της παιχνίδια που μου έρχονται κατά νου και που είναι επίσημα επιβεβαιωμένα, δίχως να έχουν κυκλοφορήσει ακόμα είναι το Crackdown 3, το Sea of Thieves, το State of Decay 2 και το Cuphead. Είτε πρόκειται για μια λειψυδρία τίτλων που θα συνεχιστεί, είτε το Xbox πλέον είναι πιο προσεκτικό με τις ανακοινώσεις του. Θα το μάθουμε και αυτό πολύ σύντομα. Το σίγουρο είναι πως τα παράπονα της gaming κοινότητας είναι αδιαμφισβήτητα πολλά και σε αυτόν τον τομέα η Microsoft έχει πολλά να αποδείξει φέτος.

Όσον αφορά το hardware τώρα, η Microsoft μέχρι πρόσφατα είχε μείνει επίσης παντελώς σιωπηλή. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες αποκαλύφθηκαν οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές του Project Scorpio και η εταιρία φαίνεται να είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτό. Η ιδιαιτερότητα του Project Scorpio είναι πως παρόλο που η γενιά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, επιτρέπει στην εταιρία να ανακτήσει το στέμμα της δυνατότερης τεχνικά κονσόλας. Αυτό βέβαια κρύβει και την παγίδα η Microsoft να εστιάσει στο πόσο όμορφα είναι τα multiplatform παιχνίδια στην πλατφόρμα της και να αγνοήσει τα παράπονα για τις δικές της ομάδες ανάπτυξης.

Ολοκληρώνοντας με το Xbox, έπειτα από αρκετά χρόνια, η συνέντευξη Τύπου του μετακινήθηκε νωρίτερα από τη γνωστή θέση στις 7 το απόγευμα. Ο λόγος σύμφωνα με τον Spencer: Η Microsoft θέλει οι ανακοινώσεις που θα κάνει να μείνουν για περισσότερο στην επικαιρότητα.

Η πρόσκλησή της για το φετινό σόου, διαβάζει χαρακτηριστικά: Brace for big news!

Εμείς νομίζω πως είμαστε έτοιμοι, ώρα να μας δείξει και η ίδια αν είναι.

Sony

Φέτος η Sony έχει ένα πολύ εύκολο και συνάμα δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας. Οι early adopters και οι περισσότεροι εύκολοι πελάτες του PS4 έχουν ήδη την κονσόλα στα ράφια τους, με την εταιρία να έχει πουλήσει σχεδόν 60 εκατομμύρια συστήματα. Ο ανταγωνισμός όμως φέτος προβλέπεται πιο σκληρός από ποτέ, με την Microsoft να θέλει να ανακτήσει τον θρόνο της πιο δυνατής κονσόλας και τη Nintendo να έχει κάνει ξεκίνημα-ρεκόρ με το Nintendo Switch και να έρχεται με μεγάλο μομέντουμ στην έκθεση. Ο ανταγωνισμός είναι το δύσκολο κομμάτι. Από την άλλη δεν νομίζω πως θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσει η Sony όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το άλμα σε αυτή τη γενιά ή ακόμα σκέφτονται να αγοράσουν PS4. Μια σύντομη ματιά στην λίστα των αποκλειστικών παιχνιδιών της αρκεί για να πειστεί κάποιος. Αυτό, λοιπόν, είναι το ευκολότερο κομμάτι, να μας χορτάσει με εντυπωσιακά πλάνα των πολλών παιχνιδιών της που περιμένουμε.

Πάμε όμως σε μια σύντομη ανασκόπηση. Λίγο πριν την E3 2016 μάθαμε επίσημα πως το αναβαθμισμένο PS4 είναι πραγματικότητα. Ωστόσο η Sony προτίμησε να ανακοινώσει το σύστημα αργότερα μέσα στο έτος και να αφοσιωθεί εξ ’ολοκλήρου στα παιχνίδια. Το επιβλητικό, κατά την προσωπική μου άποψη, περσινό της σόου ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή ορχήστρα που οδήγησε στην ανακοίνωση του God of War. Ο τίτλος κέντρισε το ενδιαφέρον αμέτρητων gamers και η αποκάλυψή του συγκαταλέγεται ανάμεσα στις βίντεο-ανακοινώσεις παιχνιδιών με τις περισσότερες προβολές στο YouTube, με το νούμερο των views να φτάνει πλέον τα 20 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις ήταν επίσης τα Days Gone, Spider-Man, η remastered συλλογή του Crash, ενώ είδαμε και νέα πλάνα από το Detroid, όλοι τίτλοι που προς το παρόν δεν έχουν κυκλοφορήσει.

Παράλληλα, είδαμε και νέα πλάνα από τα Horizon Zero Dawn και The Last Guardian που έχουμε ήδη απολαύσει στις κονσόλες μας. Ειδική μνεία χρειάζεται στην εμφάνιση-έκπληξη του Hideo Kojima που καθήλωσε το κοινό με την ανακοίνωση του ιδιαίτερου και σκοτεινού Death Stranding. Δεν έλειψε και ένα τμήμα αφιερωμένο στους τίτλους του PS VR. Το περιφερειακό κυκλοφόρησε μερικούς μήνες αργότερα, όπως και το αναβαθμισμένο PS4 Pro.

Πέρα από τις hardware κυκλοφορίες και την έλευση αποκλειστικοτήτων όπως το Horizon, μεταξύ του περασμένου Ιουνίου και τώρα, μεσολάβησε και το PSX. Πρόκειται για ένα δεύτερο μεγάλο ετήσιο event της Sony που ήταν φορτωμένο με ανακοινώσεις. Από την “βόμβα-μεγατόνων” που ακούει στο όνομα The Last of Us Part II, στο Uncharted The Lost Legacy και στο Knack 2, η Sony ενίσχυσε το line-up τίτλων του PS4 με πολλές ακόμα επερχόμενες αποκλειστικότητες.

Φέτος, λοιπόν, μένει να δούμε περισσότερα gameplay πλάνα από όλα αυτά τα παιχνίδια και να μάθουμε ημερομηνίες κυκλοφορίας, καθώς και πως η Sony σκοπεύει να υποστηρίξει το PS VR και να εμπλουτίσει περαιτέρω την βιβλιοθήκη των PS4/ PS4 Pro.

Nintendo

Η Nintendo είχε επίσης μια πολύ γεμάτη χρονιά. Από τον προηγούμενο Ιούνιο έως τώρα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά για αυτήν. Στην E3 2016 δεν είχε συνέντευξη Τύπου και στάθηκε στην αναλυτική παρουσίαση του The Legend of Zelda: Breath of The Wild. Η εταιρία φαίνεται πως ήταν σε κλίμα ανασύνταξης από την κακή εμπορική πορεία του Wii U και είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο τότε γνωστό ως Nintendo NX.

Λίγους μήνες ατελείωτης φημολογίας μετά και το NX έγινε και επίσημα γνωστό ως Nintendo Switch. Αν και με αμφιβολίες από πολλούς στην αρχή, το Switch ήρθε στην αγορά για να διαψεύσει, τόσο το ίδιο το κοινό, όσο και τους αναλυτές. Το υβριδικό σύστημα της εταιρίας έκανε ξεκίνημα ρεκόρ και μέχρι τώρα οι πωλήσεις του έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η Nintendo θα επαναλάβει την τεράστια επιτυχία του Wii. Η διάθεση της κονσόλας στην αγορά συνοδεύτηκε φυσικά και από αρκετά παιχνίδια, μεταξύ των οποίων και το The Legend of Zelda: Breath of The Wild που όχι απλώς κατάφερε να κερδίσει την κοινή γνώμη των gamers και των κριτικών, αλλά θεωρείται μάλιστα από πολλούς αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Πριν μερικές ημέρες κατέφθασε και το εξαιρετικό Mario Kart 8 Deluxe που θριάμβευσε και αυτό σε κριτικές και σημείωσε επίσης πωλήσεις ρεκόρ για τη σειρά.

Το concept του Switch φαίνεται πως έχει βρει υποστηρικτές και το σύστημα ήδη κάνει μια πολύ καλή αρχή. Το έργο της Nintendo είναι σχετικά απλούστερο, πρέπει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ του Switch. Πρέπει να δείξει πως έχει πολλά ακόμα παιχνίδια να κυκλοφορήσει για το σύστημα, με τα ήδη ανακοινωμένα Splatoon 2, ARMS, Xenoblade 2 και Super Mario Odyssey να αποτελούν μαξιλαράκι ασφάλειας. Τέλος, πρέπει να μας δείξει πως σκοπεύει να φέρει κάποια από τα χαρακτηριστικά που λείπουν προς το παρόν από την κονσόλα, να συνεργαστεί με περισσότερους third-party developers και να ικανοποιήσει του οπαδούς της που τόσα χρόνια φωνάζουν ένα όνομα: Metroid!

Η κάλυψή μας για την E3 2017 μόλις ξεκινά. Μείνετε συντονισμένοι στους Unboxholics για πολλά ακόμη αφιερώματα, προβλέψεις και αναλυτικές πληροφορίες για όλα όσα θα συμβούν στη μεγάλη έκθεση.