To gaming και η Microsoft στο 2017

Μερικοί προβληματισμοί μετά την ακύρωση του Scalebound
11 Ιανουαρίου 2017 00:27
To gaming και η Microsoft στο 2017

Έπειτα από φήμες που ήρθαν στην επιφάνεια από διάφορα μέσα του εξωτερικού, η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα πως διέκοψε την συνεργασία της με την Platinum Games και πως το Scalebound ακυρώθηκε. Προσωπικά αν και δεν ανυπομονούσα για την κυκλοφορία του παιχνιδιού, η ακύρωσή του θεωρώ πως φέρνει στην επιφάνεια μερικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Microsoft με το Xbox.

Ξεκινώντας, ας δούμε τους AAA επιπέδου αποκλειστικούς τίτλους του Xbox οικοσυστήματος για το 2017. Έχουμε τέσσερα (4) παιχνίδια, τα Crackdown 3, Halo Wars 2, Sea of Thieves και State of Decay 2. Το Scalebound ήταν το πέμπτο AAA παιχνίδι στο οποίο γνωρίζαμε πως εργάζονταν η Microsoft για το 2017. Δεν έχει νόημα να προβώ σε οποιαδήποτε σύγκριση, ο αριθμός νομίζω πως μιλά από μόνος του. Οπότε θεωρώ πως αδιαμφισβήτητα η απώλεια του Scalebound είναι πολύ σημαντική για το lineup first party παιχνιδιών του Xbox. Μάλιστα, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά τα τέσσερα παιχνίδια που αναφέρω παραπάνω όλα ενσωματώνουν έντονα multiplayer στοιχεία, στα οποία μάλιστα δίνεται σημαντική έμφαση, αν όχι προτεραιότητα. Το Crackdown 3, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Microsoft, εκμεταλλεύεται το cloud και το multiplayer του είναι το μοναδικό πράγμα που έχουμε δει από το παιχνίδι. Το State of Decay είναι ένα co-op παιχνίδι για τέσσερις παίκτες, το Sea of Thieves είναι αποκλειστικά multiplayer τίτλος και το Halo Wars 2 έχει μεν campaign, αλλά έχει επιβεβαιωθεί πως θα έχει πληθώρα από multiplayer modes και θα διαθέτει μάλιστα και microtransactions.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Το lineup του Xbox για το 2017 όχι μόνο μοιάζει ιδιαίτερα φτωχό, αλλά και πολύ περιορισμένο. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι πως δεν συμπεριλαμβάνει κανένα αποκλειστικά single-player παιχνίδι με έμφαση στην ιστορία, ανεξαρτήτως gerne. Μπορεί το χλιαρό 2017 (με βάση τα έως τώρα στοιχεία) να είναι μια τυχαία συγκυρία ωστόσο. Ας υποθέσουμε πως η Microsoft μας επιφυλάσσει πολλές και σημαντικές εκπλήξεις για την E3, ας δούμε λίγο τις ομάδες ανάπτυξης που απαρτίζουν τα Microsoft Studios.

Έχουμε την 343 Industries, την Turn 10 Studios, την Coalition, την Rare και την Mojang να αποτελούν τις βασικές ομάδες. Όλα από αυτά τα στούντιο είναι συνδεμένα με συγκεκριμένα franchises, εκτός από την Rare. Το πιο πιθανό είναι πως η 343 θα φέρνει στην αγορά αποκλειστικά Halo τίτλους, η Coalition νέα Gears, η Turn 10 νέα Forza και η Mojang θα συνεχίζει να υποστηρίζει με περιεχόμενο το Minecraft.  Ποια ομάδα λοιπόν θα φέρει φρέσκες ιδέες, νέα IPs και πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί και πάνε το μέσο μπροστά. Όσο ταλαντούχα και αν είναι ας υποθέσουμε τα μέλη της 343, τα όρια τους και η δημιουργικότητα τους πάντα θα είναι περιορισμένη από το σύμπαν του Halo. Και τις απαιτήσεις από το κοινό που φέρνει μαζί του ένα παιχνίδι που γράφει αυτό το όνομα στο κουτί του. Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα. Το ροστερ της Microsoft πάσχει σημαντικά. Έχει μόνο μερικούς επιθετικούς και η υπόλοιπη εντεκάδα είναι αποδεκατισμένη. Μάλιστα οι πωλήσεις των Gears 4 και Halo 5 είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους προκατόχους τους και που δείχνει πως ακόμη και στο φανατικό κοινό αυτών των παιχνιδιών αρχίζει να φαίνεται η κούραση και ο κορεσμός της ανακύκλωσης.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο το γεγονός πως σε αυτή τη γενιά η Microsoft άφησε την Twisted Pixel να γίνει ανεξάρτητη ξανά, έκλεισε την Press Play, την Team Dakota και την Lionhead Studios! Αυτό τουλάχιστον σε εμένα δείχνει ξεκάθαρα πως η εταιρία δεν είναι πρόθυμη να πάρει μεγάλα και ουσιαστικά ρίσκα. Δεν αφήνει τις ομάδες να πειραματιστούν, να προσπαθήσουν. Αντ’ αυτού έχει επαναπαυτεί στα τρία βασικά franchises της (Halo, Gears, Forza), ακυρώνοντας το Phantom Dust που οδήγησε στο κλείσιμο της Darkside Games, το  Fable Legends, το Project Knoxville από τους δημιουργούς του Max: The Curse of Brotherhood, το νέο IP της Black Tusk πριν γίνει το νέο Gears ‘εργοστάσιο’ και τώρα το Scalebound. Μέχρι και η Obsidian Entertainment παραλίγο να κλείσει όταν η Microsoft ακύρωσε το Stormlands που προορίζονταν ως αποκλειστικός Xbox One τίτλος.

Όταν ο Phil Spencer ανέλαβε την διαχείριση του Xbox το 2014, προσωπικά πίστευα πως θα παίρναμε τα παιχνίδια με το τσουβάλι. Αντ’ αυτού είχαμε ακυρώσεις παιχνιδιών και το κλείσιμο θρυλικών ομάδων όπως η Lionhead.

Ένα πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η γενική στροφή της Microsoft σε προϊόντα-υπηρεσίες, από όταν ανέλαβε ως CEO ο Satya Nadella. Το Office έγινε ήδη και τα Windows 10 είναι χτισμένα με αντίστοιχα πρότυπα. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tweets του γνωστού αναλυτή της βιομηχανίας Daniel Ahmad, τα οποία ρίχνουν λίγο φως στην υπόθεση και τις πιθανές προθέσεις της αμερικάνικης εταιρίας.

Βέβαια δεν είναι όλα αρνητικά και μαύρα για το Xbox αυτή τη γενιά. Η αρχική του παρουσίαση του Xbox One το 2013 ήταν καταστροφική, αλλά η Microsoft κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητικότητα με αρκετές ορθές αποφάσεις. Άφησε ξανά την Rare να ασχοληθεί με ένα δικό της project, έφερε στο One το Xbox 360 Backwards Compatibility, συνεχίζει να βελτιώνει την κονσόλα και το οικοσύστημα της όσον αφορά τα χαρακτηριστικά (π.χ. Clubs) με μηνιαία updates που βασίζονται στο feedback της κοινότητας κτλπ.  Μπορεί το μέλλον να μοιάζει δυσοίωνο, άλλα τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσπάθειες με νέα IPs, όπως τα Sunset Overdrive, Ryse, Ori και Recore, ανεξαρτήτως αν είναι επιτυχημένες ή όχι.

Με το Project Scorpio να βρίσκεται στον ορίζοντα είναι πιθανό πως ο Spencer κρατά πολλά ‘κρυφά χαρτιά’ για την αποκάλυψη της κονσόλας και θέλει να κάνει μια νέα αρχή με το σύστημα. Είναι κάτι που το ελπίζω και θεωρώ πως το Xbox συνολικά το έχει ανάγκη, γιατί πέρα από τα Terflops, τους πυρήνες του επεξεργαστή και τα ξερά νούμερα, μια κονσόλα είναι όσο καλή όσο και τα παιχνίδια της.

Τελειώνοντας, να τονίσω πως με αυτό το άρθρο έχω απλά σκοπό να καταθέσω τους προβληματισμούς μου και την έλλειψη αισιοδοξίας που μου έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες κινήσεις της Microsoft. Για να προλάβω μερικούς, έχω φυσικά στην κατοχή μου το Xbox One και είναι μια κονσόλα στην οποία έχω επενδύσει τόσο χρήματα όσο και χρόνο. Ομοίως ασχολούμαι και με την Sony και το PS4 και σε λίγους μήνες με το Switch και την Nintendo. Δεν θεωρώ πως έχει νόημα σε αυτό το σημείο να αναφέρω τα πράγματα που έχει συνεισφέρει η Microsoft στην βιομηχανία. Είναι αυτονόητο πως ως gamers και ως καταναλωτές επωφελούμαστε από την ανταγωνισμό και όχι από την έλλειψη του και την δημιουργία μονοπωλίων. Μακάρι και οι τρεις βασικοί παίκτες να είναι όσο το δυνατόν δυνατότεροι στην αγορά. Κερδισμένοι, εμείς οι gamers θα βγούμε.

Εξάλλου νομίζω πως είναι προφανές. Η πλατφόρμα παίζει μικρό ρόλο. Τον τελικό λόγο έχουν πάντα τα παιχνίδια.