Dying Light: The Following - Preview

Μυστήρια στην ενδοχώρα του Harran
25 Ιανουαρίου 2016 08:46
Dying Light: The Following - Preview

Πέρυσι τον Φεβρουάριο, η πολωνική Techland κυκλοφόρησε ένα πολύ αξιόλογο και αξιομνημόνευτο –παρά τα όποια προβλήματά του- zombie slasher ανοικτού κόσμου με έντονα στοιχεία παρκούρ. Ο λόγος φυσικά για το Dying Light, το οποίο γοήτευσε, τόσο τους κριτικούς, όσο και τους gamers. Όντας πνευματικός διάδοχος των Dead Island, που τη περασμένη γενιά έφεραν αέρα ανανέωσης στο συγκεκριμένο genre, το Dying Light εξέλιξε αυτή την πετυχημένη φόρμουλα, προσθέτοντας ορισμένες φρέσκες gameplay ιδέες, όπως η εναλλαγή μέρας/ νύχτας και ο άσος στο μανίκι που ονομάζεται παρκούρ. Λίγο το open-world του πράγματος, λίγο τα εντυπωσιακά γραφικά, οι αμέτρητες δόσεις βίας, το έντονο survival στοιχείο ήταν κάποια από τα συστατικά που πάνω από 5 εκ. παίκτες ανά τον κόσμο λάτρεψαν.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου τίτλου, η Techland βάλλεται να μας μεταφέρει πίσω στην κτηνωδία και το μετα-αποκαλυψιακό σκηνικό του Harran, χάρις το Dying Light: The Following. Πρόκειται για ένα τεράστιο expansion pack που έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το αρχικό παιχνίδι και επεκτείνει την ιστορία, ενώ ανανεώθηκε και το gameplay. Ύστερα από πρόσκληση που μας απέστειλε η ίδια η Techland, μας δόθηκε πρόσβαση στο The Following και είχα την ευκαιρία να πάρω μια μικρή γεύση από το επερχόμενο expansion και την Enhanced Edition του Dying Light ταυτοχρόνως.

Όπως προανέφερα, η δράση επιστρέφει στο Harran, όμως αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής μας ο Kyle Crane υποχρεώνεται να ταξιδέψει έξω από την Quarantine Zone, δίνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο μια πιο σκληρή πλευρά της εξάπλωσης του ιού, έξω από την πόλη. Στην ενδοχώρα, ένα σημείο όπου οι ληστές και οι συμμορίες ελέγχουν την παροχή νερού και τροφίμων, η μαύρη αγορά ανθίζει, ο λιγοστός κόσμος που απομένει παλεύει να επιβιώσει και οι ελάχιστοι ψυχραιμότεροι προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στις μικρές κοινωνίες τους. Εκεί η ιστορία, θέλει τον Crane να βρίσκεται στα ίχνη μιας αίρεσης που αυτοαποκαλείται "The Following" –εξού και ο υπότιτλος- και ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν την πίστη τους σε αυτή, είτε γλίτωσαν από τον ιό, είτε δεν μπορούν να προσβληθούν από τον ιό, ακόμη κι αν δαγκωθούν από ζόμπι.

Θέλοντας, έτσι, να βοηθήσει φίλους και γνωστούς πίσω στο Harran να ξεφορτωθούν τον ιό, χωρίς τη χρήση του Antezin ξεκινάει τη νέα του περιπέτεια. Στις δύο ώρες που μου δόθηκαν από το Preview demo της Techland, σαφώς και πήρα μια μικρή γεύση της πλοκής όμως αυτή δεν παύει να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τον ιστορία του αρχικού παιχνιδιού –και αυτό μόνο ως καλή αρχή μπορεί να χαρακτηριστεί. Το πέπλο μυστηρίου που έχει ντύσει την ιστορία γύρω από την αίρεση, τις δράσεις της και τα σκοτεινά κίνητρά της δίνουν έναν βαρύτερο τόνο στον κόσμο του Dying Light και ανεβάζουν τον μετρητή της ίντριγκας κατακόρυφα. Θα πω μόνο ότι σταματά ακριβώς εκεί που η ιστορία μου γαργάλησε την περιέργεια αρκετά για να χυθώ στην γεμάτη ζόμπι ενδοχώρα του Harran.  

Το γεγονός ότι ο Crane θα πρέπει να εισέρθει και να ανέβει σταδιακά στα κλιμάκια του The Following, αλλάζει και το progression του χαρακτήρα αλλά και των αποστολών. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ξεχωριστό skill tree που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που σου δείχνει η αίρεση. Βοηθώντας, λοιπόν, την κοινότητά τους που αποτελείται από καθημερινούς ανθρώπους -οι οποίοι μέσα στην απελπισία τους έσκυψαν στον ώμο της για να βρουν παρηγοριά-  μέσα από διάφορα quests που θα πρέπει να φέρετε εις πέρας, ώστε ο μετρητής εμπιστοσύνης να ανέβει.

Έτσι μόνο μπορεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο που περιβάλλει την αίρεση και τους ανθρώπους της. Όσες περισσότερες αγγαρείες κάνεις, τόσο γρηγορότερα θα ανέβεις επίπεδο εμπιστοσύνης. Το πρόβλημα έγκειται στο πόσο ενδιαφέροντα ή όχι θα είναι αυτά τα fetch quests ή κατά πόσο ποικιλία υπάρχει και δεν θα βαρεθώ να πηγαινοέρχομαι από το ένα outpost στο άλλο πηγαίνοντας…βιντεοκασέτες σε ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους –αναφέρομαι ξεκάθαρα σε εκείνο το γελοίο quest του Dying Light.

Πιθανώς το μεγαλύτερο ατού του The Following είναι το buggy. Με μια αύρα από "Mad Max" πλέον δίνεται η δυνατότητα να τεμαχίσω «ζόμπια» όσο εξερευνώ τις αχανείς πεδιάδες έξω από το quarantine zone. Μισή από την διασκέδαση που προσφέρει το expansion είναι βασισμένη πάνω στο buggy, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί λεπτομερώς και να γίνει μια φονική τετράτροχη μηχανή, εξαλείφοντας την ανάγκη για παρκούρ –που είναι αχρείαστο εξαιτίας της πανίδας του τόπου και την έλλειψη κτιρίων. Περιττό να αναφέρω πόσο απολαυστικό είναι να ποδοπατάς ή να κόβεις στη μέση ζόμπι, χάρις τα πολύ καλά ragdoll physics του Dying Light. Η οδηγική συμπεριφορά του μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα πιο βαρύ "Warthog", μιας και το πως στρίβει και αντιδρά στις εντολές μου έφερε αυτό το όχημα στο μυαλό.

Έτσι, το buggy γίνεται προέκταση του όπλου του παίκτη με ένα δικό του σύστημα αναβαθμίσεων και μετατρέπεται σε ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο του gameplay. Μένει να δούμε πως αυτό το ξεχωριστό όπλο εξελίσσεται και κατά πόσο τελικά είναι χρήσιμο, μιας και στην αποστολή που έπαιξα ο ρόλος του buggy ήταν ζωτικής σημασίας. Φαντάζομαι ότι η πλειοψηφία των quests θα απαιτεί την χρήση του, ενώ υπάρχει πλέον και ένα νέο είδος quests αυτό τον αγώνων με buggies, το οποίο μάλιστα έχει το δικό μικρό story. Θα έχει ενδιαφέρον να δω επίσης πως τα buggies θα συμπεριφέρονται σε co-op περιβάλλον. Όσον αφορά το Enhanced Edition του πράγματος, παρατήρησα ότι οι φωτισμοί ήταν ακόμη καλύτεροι και πως, γενικότερα, ο οπτικός τομέας είναι τουλάχιστον ένα σκαλί παραπάνω από το αρχικό παιχνίδι σε πολλούς τομείς.

Η πρώτη μικρού μήκους επαφή με το The Following άφησε μια ευχάριστη γεύση για τη συνέχεια αυτού του ομολογουμένως μεγάλου expansion και με έκανε να ανυπομονώ για το τι επιφυλάσσει. Το The Following του Dying Light κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου για PC, PS4 και Xbox One.

Κυριάκος Στεργιάδης