Τελικά πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά;

Τα οφέλη δεν ξεκινούν στα 10.000
13 Μαρτίου 2024 09:23
Τελικά πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά;

Μια από τις πιο διαδεδομένες συμβουλές είναι ότι οι ενήλικες πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν 10.000 βήματα ημερησίως. Πρόκειται για ένα σαφή στόχο για καλύτερη υγεία, αλλά προφανώς δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο για όλους, αφού τα πράγματα αλλάζουν αν λάβουμε υπόψη την ποικιλομορφία του τρόπου ζωής και των σωματότυπων των διαφόρων ανθρώπων εκεί έξω.

Τώρα, μια νέα έρευνα με τεράστιο στατιστικό δείγμα έρχεται να αποκαλύψει πόσα βήματα χρειάζονται πραγματικά. Συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών έδειξε για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση περισσότερων βημάτων στην καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, η οποία είναι όλο και πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Ο εν λόγω τρόπος ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), καρκίνου, διαβήτη και μειωμένης διάρκειας ζωής. Ωστόσο, προηγουμένως δεν ήταν βέβαιο αν η αύξηση του ημερήσιου αριθμού βημάτων θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους για τα άτομα που ζουν ιδιαίτερα αδρανείς ζωές.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 72.174 εθελοντές που συμμετείχαν στη βρετανική ‘βιοτράπεζα’, παρακολουθώντας μια σειρά από δείκτες υγείας, για τους οποίους υπήρχαν κατά μέσο όρο σχεδόν 7 χρόνια δεδομένων ανά συμμετέχοντα. Μέσω της χρήσης των έξυπνων ρολογιών και άλλων συσκευών μέτρησης βημάτων καρπού, η μελέτη μέτρησε με ακρίβεια τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών βημάτων και του χρόνου καθιστικής ζωής.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η πραγματοποίηση 9.000 έως 10.000 βημάτων ημερησίως ήταν η πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 21% και της θνησιμότητας κατά 39% μεταξύ των ατόμων με υψηλό χρόνο καθιστικής ζωής. Επιπλέον, η μελέτη υπογράμμισε ότι μέχρι και η επίτευξη μόλις του μισού του αριθμού βημάτων -περίπου 4.000 έως 4.500 βήματα- μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Η πιο ενθαρρυντική ανακάλυψη της έρευνας ωστόσο είναι η εξής: Aνεξάρτητα από το πόσο καθιστικός μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής ενός ατόμου, ο υψηλότερος αριθμός βημάτων μπορεί όντως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Τα βήματα πάντα βοηθάνε!

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το να περπατάμε περισσότερο κάθε μέρα είναι πολλά λοιπόν, ακόμη και για όσους εργάζονται σε γραφεία ή έχουν καθιστικές συνήθειες. Σύμφωνα με τον Matthew Ahmadi από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το εύρημα αυτό δεν δικαιολογεί βέβαια την παρατεταμένη αδράνεια, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα για την εξισορρόπηση των περιόδων καθιστικής ζωής.

Η έρευνα αναρτήθηκε στο British Journal of Sports Medicine. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: