Τρομακτική ανακάλυψη για όσους «καθαρίζουν» τη μύτη με το δάχτυλο

Το κακό συνήθειο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις
08 Φεβρουαρίου 2024 12:03
Τρομακτική ανακάλυψη για όσους «καθαρίζουν» τη μύτη με το δάχτυλο

Πέρυσι τον Απρίλιο σας είχαμε ενημερώσει για μια ανησυχητική επιστημονική έρευνα  που αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ του «σκαλίσματος» της μύτης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Τώρα, περισσότερα στοιχεία ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας που σε περίπτωση που έχετε το συνήθειο να «σκαλίζετε» συνεχώς τη μύτη σας, θα σας κάνουν να το περιορίσετε…

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η σχέση του «σκαλίσματος» της μύτης στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ προτάθηκε ξανά από μια ανασκόπηση όλων των προηγούμενων μελετών που πραγματοποίησε μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν εκ νέου ότι η εισαγωγή των δακτύλων στη μύτη μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων και ιών απευθείας στον οργανισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι το οσφρητικό σύστημα της ρινικής κοιλότητας προσφέρει μια άμεση οδό προς περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, οι οποίες επηρεάζονται σοβαρά από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η υπόθεση βασίζεται στην αντίληψη ότι η ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης αμυλοειδών πεπτιδίων και πρωτεϊνών tau. Η επανεξέταση των ερευνών επισημαίνει ότι υπάρχει πλέον ένας σημαντικός όγκος αποδεικτικών για τον ρόλο της νευροφλεγμονής στην εξέλιξη της νόσου. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι η εισαγωγή εξωτερικών παθογόνων στον εγκέφαλο, ενδεχομένως μέσω συνηθειών όπως το «σκάλισμα» της μύτης, θα μπορούσε να ξεκινήσει ή να επιδεινώσει αυτή τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς δύο πρωταρχικούς μηχανισμούς με τους οποίους το «σκάλισμα» της μύτης θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία φλεγμονής στον εγκέφαλο. Πρώτον, μπορεί να εισάγει παθογόνους μικροοργανισμούς από τις άκρες των δακτύλων στον εγκέφαλο. Δεύτερον, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του μικροβιόκοσμου της ρινικής κοιλότητας, αποδυναμώνοντας το ρόλο της ως εμπόδιο κατά των λοιμώξεων.

Μάλιστα και έρευνες που έγιναν σε ποντίκια συνέδεσαν τη βλάβη που προκαλεί το «σκάλισμα» της μύτης στο ρινικό επιθήλιο με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις που μιμούνται τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει κάποια απόλυτη και οριστική απόδειξη, αλλά όπως και να ‘χει, η εν λόγω επανεξέταση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο παθογόνα μπορεί να εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού συστήματος.

Αυτό που προτείνει, λοιπόν, η ομάδα των επιστημόνων, μιας και οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται, είναι βελτίωση της υγιεινής των χεριών. Ναι, τα καθαρά χέρια μπορούν να βοηθήσουν μέχρι και στη μειώση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ!


Η εν λόγω έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biomolecules λίγο πριν το 2024, με τίτλο ‘Neuroinflammation in Alzheimer’s Disease: A Potential Role of Nose-Picking in Pathogen Entry via the Olfactory System?.

Tags: