Μετά από αυτό το άρθρο, δε θα βάλετε ξανά το δάχτυλο στη μύτη

Μια ανησυχητική ανακάλυψη προκύπτει από νέα επιστημονική έρευνα
24 Απριλίου 2023 11:44
Μετά από αυτό το άρθρο, δε θα βάλετε ξανά το δάχτυλο στη μύτη

Σε περίπτωση που έχετε το συνήθειο να «σκαλίζετε» συνεχώς τη μύτη σας, ορίστε ένας ακόμη λόγος για να προσπαθήσετε να το περιορίσετε:

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ του «σκαλίσματος» της μύτης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Η έρευνα υποδηλώνει ότι όταν οι εσωτερικοί ιστοί της μύτης καταστρέφονται από το πείραγμα με τα δάχτυλα, κρίσιμα βακτήρια μπορούν να φτάσουν ευκολότερα στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια αντίδραση παρόμοια με τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν και η υποστηρικτική έρευνα έχει διεξαχθεί μόνο σε ποντίκια, οι επιστήμονες από το Griffith University στην Αυστραλία πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση. Μελετώντας το βακτήριο Chlamydia pneumoniae, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία στον άνθρωπο και έχει εντοπιστεί στους περισσότερους ανθρώπινους εγκεφάλους που πάσχουν από άνοια που εκδηλώνεται αργότερα από το συνηθισμένο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το οσφρητικό νεύρο, ιδίως όταν υπάρχει βλάβη στη ρινική κοιλότητα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των εναποθέσεων της πρωτεΐνης ‘amyloid-beta’ στον εγκέφαλο των ποντικών, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης σε σημαντικές συγκεντρώσεις στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Ο νευροεπιστήμονας James St John από το Griffith University δήλωσε ότι η ταχύτητα με την οποία η ‘C. pneumoniae’ διείσδυσε στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ποντικιών ήταν «εκπληκτική», με τη μόλυνση να εμφανίζεται μέσα σε 24 έως 72 ώρες. Αν και παραμένει αβέβαιο αν οι επιδράσεις αυτές ισχύουν όντως για τους ανθρώπους, καθώς και αν όντως οι συγκεντρώσεις πρωτεΐνης ‘amyloid-beta’ αποτελούν άμεση αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της περεταίρω έρευνας κάθε υποσχόμενου στοιχείου για την κατανόηση αυτής της πολύπλοκης πάθησης.

Μελλοντικές μελέτες αναμένεται να διερευνήσουν τις εν λόγω υποθέσεις στους ανθρώπους, αλλά όπως και να ‘χει ο νευροεπιστήμονας St John συμβουλεύει τους πάντες να μη «σκαλίζουν» τη μύτη τους και να μη μαδάνε τις τρίχες της καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλούν βλάβη στους πολύτιμους προστατευτικούς ρινικούς ιστούς.


Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports το 2022, με τίτλο ‘Chlamydia pneumoniae can infect the central nervous system via the olfactory and trigeminal nerves and contributes to Alzheimer’s disease risk’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: