Κάνετε συχνά γυμναστική; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου

Τα οφέλη για την υγεία είναι ακόμη περισσότερα
06 Ιανουαρίου 2024 17:32
Κάνετε συχνά γυμναστική; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου

Αν ασκείστε συχνά από τον πιο απλουστευμένο τρόπο μέχρι τον πιο έντονο και σύνθετο, τότε να ξέρετε πως τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά περισσότερα, βάσει των συμπερασμάτων που έβγαλε μια νέα έρευνα του Pacific Neuroscience Institute Brain Health Center στο St. Louis. 

H καθημερινή η συστηματική άσκηση, λοιπόν προσφέρει μερικά νέα πλεονεκτήματα που έρχονται να προστεθούν ήδη στη μακρά αυτή λίστα, καθώς η μελέτη των επιστημόνων από το Κέντρο Εγκεφαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Ειρηνικού (PBHC) στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, έδειξε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της διατήρησης μιας ενεργής ζωής και του μεγέθους των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και τις μαθησιακές δυσκολίες. 

Λέγεται κιόλας ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά έντονη ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να προσφέρει ενισχυτικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. 

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 10.125 μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων και διαπιστώθηκε ότι όσοι δήλωσαν ότι ασχολούνται συστηματικά με κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας - όπως περπάτημα, τρέξιμο ή αθλήματα - είχαν μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι περιοχές αυτές περιελάμβαναν τον μετωπιαίο λοβό που "λαμβάνει αποφάσεις" και τον ιππόκαμπο - ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι σημαντικό για τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται και διαχειριζόμαστε τις αναμνήσεις. Η μελέτη μέτρησε επίσης τον συνολικό όγκο της φαιάς ουσίας του κάθε εγκεφάλου, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες, δηλαδή τη συνδετική λευκή ουσία του.

"Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και τα μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως η πραγματοποίηση λιγότερων από 4.000 βημάτων την ημέρα, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου", λέει ο ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας David Merrill από το PBHC.

"Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα συχνά προτεινόμενα 10.000 βήματα, καθιστώντας το έναν πιο εφικτό στόχο για πολλούς ανθρώπους".

Αν και ο όγκος του εγκεφάλου δεν υποδηλώνει αυτόματα βελτιωμένη λειτουργικότητα, συχνά λαμβάνεται ως ακριβής δείκτης των αλλαγών στις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η μελέτη δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εγκεφαλικές ενισχύσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που ασκούνται τακτικά, αλλά γνωρίζουμε για ποιες περιοχές είναι υπεύθυνες, οπότε η μνήμη και η μάθηση μπορεί κάλλιστα να ενισχυθούν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η συχνή σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις νευρολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου) και αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που διατηρούν υγιείς τους νευρώνες.

Αυτός ο παράγοντας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός όσο μεγαλώνουμε καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Εικάζεται ότι ένας μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της νοητικής παρακμής που συνοδεύει καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και χαμηλότερου κινδύνου άνοιας. Δεν είναι αρκετές για να αποδείξουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους σχέση εδώ.

Οι ερευνητές επιθυμούν να γίνουν περισσότερα πράγματα για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της άσκησης και τη διατήρηση της άσκησης στη μετέπειτα ζωή. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας εξακολουθούν να επωφελούνται από τη δραστηριότητα.

"Η έρευνά μας υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό στον εγκέφαλό σας", λέει ο ακτινολόγος Cyrus Raji από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. "Η άσκηση όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνουμε".

Η μελέτη εκδόθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease