Οι καλύτερες σειρές του 2023

Δέκα σόου που μάς κόλλησαν φέτος στις οθόνες!
30 Δεκεμβρίου 2023 17:21
Οι καλύτερες σειρές του 2023

Άλλη μια χρονιά που οι σειροφάγοι που διαβάζετε αυτό το άρθρο, φάγατε ατελείωτες ώρες μπροστά στις τηλεοράσεις, τα κινητά και τα laptops σας, παρακολουθώντας σειρές. Και φέτος είχαμε ένα φεστιβάλ bingewatching με τον ανταγωνισμό μεταξύ των streaming υπηρεσιών να είναι πιο άγριος από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε γίνει επιλεκτικοί στο τι θα δούμε (δεν νομίζω ότι είμαι μόνο εγώ) και γιατί περίπου ξέρει κανείς τι να περιμένει από σειρές επιπέδου Netflix αλλά και γιατί βγαίνουν σειρές από πολλά "κανάλια" και υπηρεσίες. 

Βέβαια, από το 2024 οι περισσότερες streaming υπηρεσίες είδανε ότι δεν χωράνε να φάνε όλοι από την πίτα και συμμαζεύονται. Ήδη συζητιώνται να συγχωνευθεί το Paramount Plus με το MAX (πρώην HBO Max της Warner Bros.) ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει, μιας και δύσκολα να ανταγωνιστεί κανείς τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, το Netflix και τους 240+ εκατομμύρια συνδρομητές του, αλλά και τους άλλους δυο μεγάλους, δηλαδή το Amazon Prime Video και το Disney Plus. Αυτές οι τρεις υπηρεσίες άλλωστε έχουν αποτυπωθεί περισσότερο στην συνείδηση του καταναλωτή και το καταλαβαίνουν και οι ιθύνοντες. 

Σε μια χρονιά που το Χόλιγουντ αναστέναζε για πολλούς μήνες λόγω της μαζικής απεργίας σεναριογράφων και ηθοποιών, κατάφερε η βιομηχανία να παραδώσει εξαιρετικές σειρές και πολλά series finales, όπως αυτό του Succession, το οποίο ετοιμάζεται να σαρώσει και στα Emmys που θα γίνουν σε λίγο καιρό. Είχαμε όμως και εκπλήξεις και σειρές που περίμεναμε να μας συγκλονίσουν και άλλες που μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Στην παρακάτω λίστα που επιμεληθήκαμε ο υπογράφων και ο Αντώνης Παυλίδης, κάναμε κάποιες επιλογές που να πιάνουν όλο το φάσμα ειδών και παραγωγών, από blockbuster και sci-fi, μέχρι animated και πιο indie και "σινεφίλ" επιλογές. Απολαύστε την!


10. Ahsoka 

Το Ahsoka θα μνημονεύεται από τους Star Wars fans που θέλουν το σύμπαν να επεκταθεί σε άγνωστους γαλαξίες και φρέσκους χαρακτήρες. Η live-action μεταφορά της ιστορίας των εξαιρετικών Clone Wars και Rebels έγινε με αγάπη και μεράκι και αυτό φάνηκε σε κάθε μήκος και πλάτος της σειράς -ειδικά στο θέμα της ποιότητας της παραγωγής. Σαφώς και χώρο να βελτιωθεί είχε και έχει αλλά ο Dave Filoni κέντησε κάτι μοναδικό για τα live-action δεδομένα του Star Wars που άγγιξε κινηματογραφικά επίπεδα και θύμισε το δέος που μου προκάλεσε η 1η και η 2η σεζόν του Mandalorian -και λίγο παραπάνω. Αυτή ήταν και η πιο "εξωτική" πλευρά του Star Wars που είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά κατάφερε να είναι έτσι χωρίς να χάνει ίχνος από την ψυχή και τα θεμέλια μιας Star Wars ιστορίας. O George Lucas θα κοίταζει από μια γωνιά τον Filoni με περηφάνια... 

9. Blue Eye Samurai

Πολλά είναι τα θετικά που μπορεί να βρει κάποιος στο Blue Eye Samurai. Πέρα από το πρωτότυπο σενάριο το οποίο συνδυάζει ιδανικά το δράμα με την δράση και το χιούμορ, η σειρά, είναι απόλαυση για τα μάτια. Πίσω από ένα ιστορικό και πολιτιστικό σκηνικό, κάθε πλάνο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Με αυτή την αισθητική, που πραγματικά σου μαγνητίζει το βλέμμα, είναι εύκολο να βυθιστείς στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει οι Michael Green και Amber Noizumi, με εμφανές επιρροές τόσο στο στυλ όσο και υφολογικά από τον Ιαπωνικό κινηματογράφο, αυτό που ίσως φανεί πιο οικείο σε πολλούς, είναι η σύνδεση που κάνουν με το σινεμά του Tarantino, και πιο συγκεκριμένα με το Kill Bill.

8. Poker Face

Ένα ακόμη ιδιαίτερο whodunit στην λίστα, το Poker Face του Rian Johnson, ανήκει στις σειρές που πιο πιθανόν είναι να σας κερδίσουν, τόσο με την ιδιαίτερη και διασκεδαστική δομή τους όσο και με την πάντα απολαυστική πρωταγωνίστρια στον ρόλο μίας καθόλου συνηθισμένης ντετέκτιβ. Οι ιστορίες που μέσα στην πλοκή κυριαρχεί το στοιχείο whodunit, προκαλούν πάντα ένα ενδιαφέρον, παρότι κινδυνεύουν να χάσουν την προσοχή του θεατή αν η επίλυση του μυστηρίου προκύψει βιαστικά, παράλογα ή ακόμα και εύκολα. Εδώ, ο Johnson, αντιστρέφει τους κανόνες και μας αποκαλύπτει από τα πρώτα λεπτά του επεισοδίου όχι μόνο τον δολοφόνο αλλά και μεγάλο κομμάτι από τα κίνητρα του, αφήνοντας πάντα μία μικρή έκπληξη προς το τέλος.

7. A Small Light

Ένα μικρό φωτεινό διαμαντάκι από το πουθενά είναι το "A Small Light' ή αλλιώς "Το Φως της Ελπίδας" που μας ήρθε ως παραγωγή του National Geographic και προβάλλεται μέσα από το Disney Plus. Δεν περίμενα ποτέ να βάλω μια τέτοια σειρά εποχής στην δεκάδα αλλά η συγκεκριμένη ήταν μια μίνι σειρά σε ένα χάος από σειρές πολλών σεζόν, ήταν αυτοτελής και είπε αυτά που ήθελε να πει και να περάσει, όπως έπρεπε χωρίς φαμφάρες, φρου φρου και αρώματα. Είναι μια σειρά που αργά και προοδευτικά θα σας συγκλονίζει και θα σας γραπώνει όλο και πιο σφιχτά στην ιστορία της, που πρακτικά είναι η ιστορία της οικογένειας της Άννας Φρανκ από την οπτική γωνιά της γυναίκας που τους φιλοξενούσε στο σπίτι της. Ακόμη και με το γεγονός ότι είναι μια λίογ-πολύ γνωστή ιστορία του υποείδους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφερε μέσα από τα γενναία και ελπιδοφόρα μάτια της Miep, που την υποδύεται εκπληκτικά η Bel Powely (The Morning Show, King of Staten Island), να περάσει μια ιστορία κουράγιου και αστείρευτου θάρρους και πείσματος, μέσα σε έναν κόσμο που γύρω της καταρρέει. 

6. A Murder at the End of the World

Η Brit Marling, μετά τα αξιοσημείωτα Sound of My Voice και Another Earth, μας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ιδέα που κατάφερε να ξεχωρίσει στην κατηγορία της. Πρωταγωνιστεί η Emma Corrin, στον ρόλο μίας συγγραφέας αληθινών εγκλημάτων που προσπαθεί να εξιχνιάσει μία δολοφονία σε ένα πολυτελές καταφύγιο στην Ισλανδία. Το A Murder at the End of the World, ανήκει σίγουρα ανάμεσα στα καλύτερα whodunit της φετινής χρονιάς στην τηλεόραση, συνδυάζοντας με εξαιρετικό τρόπο στοιχεία όπως μυστήριο, θρίλερ, αλλά και δράμα μέσα από ένα έξυπνο σενάριο το οποίο χτίζει από επεισόδιο σε επεισόδιο το απαιτούμενο σασπένς που έχουμε γνωρίσει στο είδος, αλλά, και το απαραίτητο συναισθηματικό βάθος στην ιστορία.

5. The Fall of the House of Usher

Κοιτάξτε δεν είναι η σουδαιότερη σειρά διά χειρός Mike Flanagan. Είναι όμως μια σειρά δια χειρός Mike Flanagan σε ένα τοπίο που λίγοι τέτοιοι δημιουργοί πίσω από τις κάμερες ξεχωρίζουν -μην πω σπανίζουν. Τον έχω (και τον έχουμε στη συντακτική ομάδα) ιδιαίτερη αγάπη και το ιδιαίτερο μείγμα σειράς τρόμου, με την ομώνυμη ιστορία του Edgar Allan Poe στο επίκεντρό της, η οποία έχει ένα twist από "Succession" θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα δύσκολο πάντρεμα. Για να τα λέμε όλα δεν φτάνει στο επίπεδο του Haunting of Hill House ή του -κορυφαίου του κατ'εμε- Midnight Mass, αλλά είναι μια σειρά που πρέπει να δείτε μέσα στη χρονιά. Γιατί; Γιατί είναι Flanagan. 

4. Beef

Ο Steven Yeun και η Ali Wong, υποδύονται δυο ανθρώπους που εμπλέκονται σε ένα περιστατικό οδικής οργής το οποίο μετατρέπεται σε μία χρόνια εμμονή μεταξύ τους. Με βασικό άξονα την αυθεντικότητα αλλά και με τις κατάλληλες δόσεις μαύρου χιούμορ, αποκαλύπτεται μία ενδιαφέρουσα ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στον παραλογισμό της και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρωταγωνιστές της. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι απολαυστικές και στην πραγματικότητα είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση, διότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν χαρακτήρες προσβάσιμους, πιστευτούς και αρεστούς κυρίως μέσα από την παραξενιά τους, αλλά και την προσωπική τους ιστορία, προσκαλώντας τον θεατή στον κόσμο τους.

3. The Last of Us 

Το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που οι διασκευές από βιντεοπαιχνίδια, επιτέλους πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του The Last of Us του HBO όχι μόνο πέτυχαν, αλλά άγγιξαν και κοινό που δεν ήξερε καν ότι πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία ενός εκ των καλύτερων βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία. Ο Joel του Pedro Pascal και η Ellie της Bella Ramsey μας ταξίδεψαν σε έναν άκρως αφιλόξενο κόσμο και μέσα στην αταίριαστή τους σχέση, βρήκαμε ελπίδα αλλά και την υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Μπορεί να υπήρξαν κάποια παράπονα εντελώς θεμιτά από τους fans του βιντεοπαιχνιδιού, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι συνεπήρε τους πάντες και δικαίως όλοι όσοι την είδανε περιμένουν τη 2η σεζόν σαν τρελοί. 

2. Succession

Η σατιρική μαύρη δραματική-κωμωδία του Jesse Armstrong, Succession, μετά από 39 συνολικά επεισόδια έκανε φέτος φινάλε. Οι καυστικές ατάκες, η επιδέξια αφήγηση του, η συγκλονιστική κινηματογράφηση των σκηνοθετών με την κάμερα να κινείται ανάμεσα στους χαρακτήρες λειτουργώντας ως δευτεραγωνιστής, οι μελωδίες του Nicholas Britell, οι ερμηνείες των ηθοποιών, όλα αυτά τα στοιχεία έχουν πλέον αφήσει το δικό τους καλλιτεχνικό στίγμα στο πεδίο της τηλεόρασης. Είναι δύσκολο να πες το τελευταίο αντίο σε κάτι τόσο καλό. Ωστόσο, η ενδελεχής ματιά σε μία από τις πιο δυσλειτουργικές οικογένειες που έχουμε γνωρίσει στην τηλεόραση, έκανε τον κύκλο της, και εμείς, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Succession θα στέκεται για πάντα ως μία σειρά-μνημείο, ως ένα σύγχρονο αριστούργημα.

1. The Bear 

Ό,τι και να γράψουμε για αυτή τη σειρά δεν μπορεί να αποτυπώσει ούτε στο 50% του θεάματος και της ποιότητας που εκπέμπει σε κάθε της καρέ και γραμμή διαλόγου. Έχοντας πέρυσι θέση στην κορυφαία δεκάδα, φέτος με την 2η αριστουργηματική του σεζόν, το Bear των FX/Hulu που προβάλλεται μέσα από το Disney+ είναι το "Peak TV" διαμάντι, που παντρεύει την ποιοτική τηλεόραση με μοντέρνο και ολόφρεσκο τρόπο. Δεν είναι μόνο οι φανταστικές ερμηνείες από κάθε μέλος του cast με επικέντρο φυσικά τον "Carmy" του Jeremy Allen White, της Sydney της Ayo Edebiri και του "Richie" του Ebon Moss-Bachrach. Είναι η ζεστασιά, είναι η τσαχπινιά, είναι το πώς χωράει μέσα σε 30λεπτά (το πολύ) επεισόδια τόση πληροφορία και συναίσθημα χάρις το μοντάζ. Μεταξύ μας όμως, την κορυφή φέτος την κατακτά για το περιβόητο 6ο επεισόδιο με τίτλο "Fishes" και τα...αδιανόητα χολιγουντιανά cameos του.