Τι είναι το Marvel Spotlight και ποιες σειρές και ταινίες του MCU θα περιέχει;

Το νέο brand της Marvel Studios για αυτοτελείς ιστορίες που θυμίζει το Elseworlds της DC
07 Νοεμβρίου 2023 14:28
Τι είναι το Marvel Spotlight και ποιες σειρές και ταινίες του MCU θα περιέχει;

Οι τελευταίες ταινίες και σειρές της Marvel Studios δεν τα πήγαν καθόλου καλά από όσο περίμενε και είδε ότι η απήχηση και το momentum της μειώθηκε δραματικά, από τότε που ξεκίνησε το Phase 4.

Από τη μια τα στραβοπατήματα με ταινίες όπως "Black Widow", "Thor: Love and Thunder" και "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", και από την άλλη ο χαμός από σειρές με χαρακτήρες β' και γ' διαλογής που δεν είχαν ούτε την απαραίτητη φροντίδα για να λάμψουν όπως τους άρμοζε. Τις επιπτώσεις τις είδε τώρα και δεν είναι τυχαίο που προσπαθεί να κάνει πολλές διορθωτικές κινήσεις εν μέσω πολλών δημοσιευμάτων για τα παρασκηνιακά "κακώς κείμενα" της διοίκησης Kevin Feige και πως επικρατεί μια κρίση στις τάξεις της. 

Ένα από τα πρόσφατα τρανά παραδείγματα που ταρακούνησαν τη Marvel Studios ήταν η πορεία των γυρισμάτων του Daredevil: Born Again, της reboot σειράς με τον χαρακτήρα του Charlie Cox. Ο Feige και οι ομάδα του είδαν τα όσα είχαν γυριστεί -μέχρι πριν διακοπεί η παραγωγή λόγω των απεργιών στο Χόλιγουντ- διέταξε το "ξήλωμα" όλων των βασικών συντελεστών της νέας σειράς του Daredevil για το MCU, γνωρίζοντας ότι είναι ένας πολύ λατρεμένος λατρεμένος χαρακτήρας και δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες αστοχίες. 

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο και για να εισάγει περισσότερους ίσως legacy χαρακτήρες όπως τον Punisher, την Jessica Jones και τον Luke Cage (είναι και ο Iron Fist που όλοι θέλουν να ξεχάσουν) που τους είδαμε στις σειρές του Netflix, έπρεπε να κάνει κάτι για να ανοιχτεί δημιουργικά. Και ανακοίνωσε τελικά αυτή την κίνηση που ακούει στο όνομα Marvel Spotlight, ένα νέο brand που θυμίζει κάτι από το Elseworlds της DC.   

Τι είναι το Marvel Spotlight; 

Το Marvel Spotlight σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Marvel Studios στην επίσημη ιστοσελίδα της είναι μία νέα επωνυμία για ένα διαφορετικού είδους περιεχόμενου, διαφορετικό από το κλασικό της Marvel Studios. Πρόκειται για μια υποκατηγορία περιεχομένου του MCU που θα δίνει έμφαση σε περιεχόμενο που θα είναι αυτοτελές και αυτόνομο, σε αντίθεση με τις σειρές και ταινίες που μέχρι τώρα είχαν μια ευρύτερη σύνδεση με το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. 

Γιατί όμως αυτή η ονομασία; Η υποκατηγορία λοιπόν αυτή βαφτίστηκε από μια ανθολογική σειρά κόμικ της Marvel που κυκλοφόρησαν το 1971, τα οποία σύστηναν νέους χαρακτήρες συνεχώς, για τους οποίους δεν απαιτούνταν από τους αναγνώστες γνώση άλλων ιστοριών και του ευρύτερου πλαισίου τους για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Βέβαια, η Marvel αναφέρει ότι "απαραίτητα δεν θα συνδέονται" με το ευρύτερο MCU που σημαίνει ότι κάποια ενίοτε θα έχουν κάποιες αφηγηματικές κλωστές και κάποια άλλα δε θα έχουν καθόλου. 

"Το Marvel Spotlight μας δίνει μια πλατφόρμα για να φέρουμε στην οθόνη πιο προσγειωμένες ιστορίες που βασίζονται σε χαρακτήρες, και στην περίπτωση της Echo, να επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν τους street-level ήρωες, σε σχέση με τη συνοχή του MCU", δήλωσε ο Brad Winderbaum, επικεφαλής του στούντιο για το streaming, την τηλεόραση και τα κινούμενα σχέδια, στο Marvel.com. "Όπως οι φίλοι των κόμικς δεν χρειάζεται να έχουν διαβάσει τους Avengers ή τους Fantastic Four για να απολαύσουν ένα κόμικ με τον Ghost Rider στο Spotlight, έτσι και το κοινό μας δεν χρειάζεται να έχει δει άλλες σειρές της Marvel για να καταλάβει τι συμβαίνει στην ιστορία της Μάγια".

Προφανώς το Spotlight brand θα αποτελέσει το σπίτι τέτοιων ιστοριών και στην "street-level" κατηγορία υπάγονται οι προαναφερθέντες Punisher (Jon Bernthal), Jessica Jones (Krysten Ritter), Luke Cage (Mike Colter). Μέχρι και ο Spider-Man του Tom Holland θεωρείται κατά περιπτώσεις "street-level" ήρωας, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Feige. 

Θα έχει ό,τι λείπει από το MCU: ωμή βία

Μελλοντικά, μέσω του Marvel Spotlight θα μπορεί να αναπνεύσει δημιουργικά το live-action κομμάτι της χωρίς να στραγγαλίζει το ευρύτερο MCU. Δεν αποκλείεται να δούμε άλλους ήρωες της Marvel που εδώ και χρόνια οι fans ζητούν να εμφανίζονται μέσω αυτού του brand, όπως τον Nova, και τον Ghost Rider. Το πώς θα γίνει αυτό και πόσο καιρό θα πάρει για να εξισορροπήσει την κατάσταση αυτή μένει να φανεί. 

"Θα τείνουν περισσότερο προς την πιο τραχιά πλευρά της Marvel και θα δείχνουν το τι είναι ικανή να δώσει. Είναι κατά μία έννοια μια νέα κατεύθυνση για το brand, ειδικά για το Disney+" δήλωσε επίσης ο Winderbaum. Και η αλήθεια είναι ότι το trailer του "Echo" είχε όλα αυτά τα βίαια στοιχεία, με ωμές σκηνές και το αίμα να ρέει ρεαλιστικά στην οθόνη, όπως γινόταν στις Netflix σειρές της Marvel. Αυτό δεν ήταν τυχαίο μιας και η πρώτη Marvel Spotlight σειρά θα αλλάξει την παραδοσιακή family-friendly ηλικιακή ταξινόμηση και θα είναι TV-MA (το αντίστοιχο "κατάλληλο άνω των 15 ετών" θα λέγαμε σε εμάς), επιτρέποντας στην οθόνη πιο βίαιες και ρεαλιστικές σκηνές, οι οποίες αν μη τι άλλο απαιτούνται για να ξεδιπλωθούν τέτοιοι χαρακτήρες. 

Το intro του Marvel Spotlight 

Φυσικά, για να διαφοροποιηθεί σωστά το νέο brand της Marvel θα υπάρχει και ένα ξεχωριστό intro που θα της προλογίζει και δε θα είναι το κλασικό Marvel Studios intro. Τη μουσική του την έγραψε ο οσκαρικός Michael Giacchino, σκηνοθέτης του "Werewolf" της Marvel. Συμπωματικά αυτή η τηλεταινία ήταν η πρώτη απόπειρα της Marvel σε ένα διαφορετικό φορμάτ ιστοριών στο Disney Plus, το "Marvel Studios' Special Presentation"

Δείτε το intro παρακάτω: 

 

Echo: Η σειρά που κάνει ποδαρικό στο Marvel Spotlight

Η σειρά "Echo" με την Alaqua Cox ως Maya Lopez είναι αυτή που θα κάνει ποδαρικό στη νέα υποκατηγορία της Marvel, η οποία θα είναι και το σπίτι όπως φαίνεται των πιο ώριμων και χωρίς τα "family-friendly" στοιχεία άλλων σειρών του MCU. Στην προκειμένη η Maya θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, αλλά και να επανασυνδεθεί με τις ιθαγενείς ρίζες της ώστε να αγκαλιάσει την έννοια της οικογένειας, με τελικό σκοπό να προσχωρήσει στη ζωή της. Στην εν λόγω σειρά αναμένεται να ξαναδούμε τους Charlie Cox ως Daredevil/Matt Murdock και Vincent D'Onofrio ως Kingpin/Wilson Fisk.

Παίζουν επίσης οι: Chaske Spencer (Wild Indian, The English), Tantoo Cardinal (Killers of the Flower Moon, Stumptown), Devery Jacobs (FX’s Reservation Dogs, American Gods), Cody Lightning (Hey, Viktor!, Four Sheets to the Wind), Graham Greene (1883, Goliath) και Zahn McClarnon (Dark Winds, FX’s Reservation Dogs). Τη σκηνοθεσία των επεισοδίων του Echo ανέλαβαν οι Freeland (Navajo) και Catriona McKenzie (Gunaikurnai).

Να θυμίσουμε ότι η σειρά Echo θα αποτελείται από πέντε επεισόδια, όλα διαθέσιμα από την πρώτη μέρα, και θα κάνει πρεμιέρα στο Disney+ στις 10 Ιανουαρίου του 2024